MEHTER YOLU’NDA 40 YIL

İnegöl Mehter Derneği Başkanı Mehmet Semiz’in, içerisinde bulunduğu tarihi İnegöl Mehteranı’nın 40 yıllık serüvenini anlattığı; ‘Mehter Yolu’nda 40 Yıl’ kitabının tanıtım toplantısı geçtiğimiz gün Sani Konukoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Yayınlama: 14.06.2017
715
A+
A-

Tanıtım törenine Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, oda ve dernek başkanları, kurum ve kuruluş temsilcileri, mehter derneği mensupları ve üyeleri ile davetliler katılım gösterdiler.

 

Programda ilk olarak açıklamalarda bulunan İnegöl Mehter Derneği Başkanı Mehmet Semiz, “16 yaşında rahmetli babamın kurduğu Mehter takımının arkasından gönül vererek koştum. Askerliğim gelinceye kadar bu görevi devam ettirdi. Askerliğimi de askeri mehter takımında yaptım. Geldikten sonra mehter başı ve mehter başkanı olarak devam ettim. Aynı zamanda İstanbul’da Kültür Bakanlığı tarafından kurulan Kültür Bakanlığı Mehterinde de uzun zaman yurtiçi ve yurtdışında görev yaptım. Birçok hatıramızı zaman zaman eşimiz dostumuza anlatırken bunların bir yere toplanmasını önerirlerdi. İnegöl mehterini kuran o ağabeylerimiz birer birer rahmete intikal etti. Şuanda İnegöl’de mehter kurulurken yaşayan 2 ağabeyimiz var, onlar da hasta. Allah hayırlı ömürler nasip etsin. Biz de onların kurduğu bu mehteri kitap halinde toplamak istedik. Nasıl, hangi şartlarda, ne zaman, kimler tarafından kurulduğunu yazdık. 40 yıl boyunca mehterde görev yaptığım günlerin hatıralarını da kitaba toplamak istedim. Kitaplaştı, yazdık, buraya kadar geldik. Öyle zor günler yaşadık ki, kendi eşimizi, kendi işimizi, çocuklarımızı bırakıp günlerce yurtdışında görev yaptık. Bazı günler ağladık, bazı günler sevindik, bazı günler telefon geldi ‘babanız rahmetli oldu’ dediler biz gurbet eldeydik, gelemedik. Bazı günler eve gelip kapıyı çaldığımız zaman ‘anneniz rahmetli oldu, başın sağ olsun’ dediler. Bazı sevinçli haberlerimizde ‘evladın oldu’ dediler, biz bunları yurtiçi veya yurtdışında görevdeyken öğrendik. Zaman zaman davulcu, zaman zaman parsayı götürüyorsunuz, çok geziyorsunuz dediler ama biz bunlara küsmedik, aldırmadık, yolumuza devam ettik. İnegöl’de ilk defa bir derneğin mekânı oldu. Hamdolsun hiç devlet kapıları çalmadık. Bize yardım edin, şunu bunu verin demedik, kendi imkânlarımızla işimizden, gücümüzden, cebimizden feragat ettik, oraya yatırım yaparak güzel bir binayı hayata geçirdik. Herkesin İnegöllü olarak bu mehter takımında hakkı ve hukuku var. Bize hizmeti geçen tüm ağabeylerimize, kardeşlerimize, Belediye Başkanlarımıza, bizi yalnız bırakmayan Kaymakamımıza, İnegöl’ün mehterini kuran Kemal Özkan amcamıza teşekkür ediyoruz. Ramazanımız mübarek olsun, geldi gidiyor. Bu ay buradayız ama seneye var mıyız bilmiyoruz. Bu aylar yılda bir gelir, çok canlar erişmez ölür, kadrini bilenler bilir, elveda ya şehri Ramazan elveda… Geçen sene aramızda olan mehterci kardeşlerimiz bu sene aramızda yok. Belki seneye birçoğumuz olmayacağız, yenileri gelecek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.






 

Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban ise, “Değerli Başkanımızın İnegöl Tarihi Mehteri üzerine yazdığı kitap işin özü kalabilir. Üzerine sayfalar dolusu kitaplar yazılabilir. İnegöl’ümüzde marka değerlerimizi saydığımızda mobilya ve köfteyi önce sayıyoruz, ardından kaplıcamız ve tarihi mehterimiz diyerek üzerine koyarak devam ediyoruz. Mehterimiz İnegöl’ü aşmış, ülkemizi aşmış, pek çok ülkede gösteri yapan, şehrimizi ve ülkemizi en güzel şekilde tanıtan bir duruma gelmiştir. Ne kadar övünsek azdır. Kuruluştan bugüne bu işi organize eden herkese teşekkür ediyorum. Bugün de çok değerli başkanımız ve değerli ekibi böyle değerli bir eseri İnegöl’e kazandırdılar. Kendilerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

Son olarak konuşan Kaymakam Ali Akça, “Sizlerle birlikte olmaktan ve bu programa katılmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum. Hangi işi yaparsanız yapın tutkuyla yapın, gönülle yapın. Gönlünüzden bir şeyler akar, akan şeyler bugünkü gibi kitap olur, elle tutulur hale gelir. Mehter Başımız hayatın en önemli 2 gerçeği olan doğum ve ölümü konuşması içerisinde çok güzel işledi. 40 yıllık serüvende karşılaştığı doğuma ve ölüme yönelik tecrübelerini bizimle paylaştı. Bu salona baktığımda İnegöl’ün değerine değer katan insanları görüyorum. İnegöl’ü İnegöl yapan da budur. Bir şeyleri candan düşünüyorsunuz, bunu hayata geçirmeye gayret ediyorsunuz, Allah da size o gücü veriyor. İnegöl mucizesi budur. Yapılan işleri kayda almak, tarihe not düşmek adına önemli bir eser hayata getirildi. Tarihin başlangıcının M.Ö. 3500’lü yıllara dayandığı söyleniyor. Burada kastedilen yazının kullanılmaya başlanmasıdır. Yazının bulunmasından önce de tarih öncesi çağlar vardır. Biz düşüncelerimizde, davranışlarımızda yazıyı esas alan bir hayat tarzını pek beceremiyoruz. Okumayı bilmiyoruz yazmayı hiç beceremiyoruz. Yazan insanlara hayranlık duyuyorum. Mehmet beyi tebrik ediyor, kendisine yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmanın ardından Mehter Derneği Başkanı ve “Mehter Yolu’nda 40 Yıl” kitabı yazarı Mehmet Semiz, kitap imzalayarak davetlilere takdim etti.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş