Mesleki Eğitim’den hem diploma hem de ustalık belgesi

İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Doğru, İnegöl Mesleki Eğitim Merkezi’nden 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı sonunda başarılı olup, bu yıl mezun olan öğrencilere Ustalık Belgesi’nin yanında Meslek Lisesi Diploması da almaya hak kazandıklarını ifade etti.

Yayınlama: 07.07.2021
661
A+
A-

İnegöl Mesleki Eğitim Merkezi’nde 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı kapsamında başarılı olup Ustalık Belgesi alan mezunlar, Meslek Lisesi Diploması almaya hak kazandı.

 

Konu ile ilgili yazılı basın açıklamasında bulunan İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Doğru, şu ifadeleri kullandı:






 

“18 yaşında bu diploma almaya hak kazanan öğrencimiz de var, 60 yaşında diploma almaya hak kazanan büyüklerimiz de var.  21 Ayrı meslekten, 94 öğrenci diplomalı usta oldu. Diploma almaya hak kazanan öğrencilerin meslekleri ise çok çeşitli. Aşçılık, dekoratif el sanatları, el ve makine nakışı, elektrik tesisatları ve pano montörlüğü, erkek kuaförlüğü, kadın kuaförlüğü, görüntü ve ses sistemleri, ısıtma ve sıhhi tesisat sistemleri, mobilya iskeleti ve döşemesi, iç mekân ve mobilya teknolojisi, kadın giyim modelistliği, kadın terziliği, kantin işletmeciliği, motorlu araçlar lpg sistemleri bakım ve onarımcılığı, otomotiv boya, otomotiv elektromekanik, otomotiv gövde, otomotiv motor yenileştirmeciliği, pasta ve tatlı yapımı, vitrin kuyumculuğu meslekleri var. Diploma alan öğrencilerimizin ikisi ise yabancı uyruklu öğrenciler”

 

Doğru, “Diploma almaya hak kazananlar çırak olarak başladılar, sonra kalfa oldular, usta oldular şimdi de diplomalı usta oldular. Çıraklığını yaptıkları işin patronu olan duayenlerimizde var diploma almaya hak kazananlar arasında. Ahilik kültürünün temsilcisi olan Mesleki Eğitim Merkezleri’nden yetişecek öğrencilerimiz bugün çırak olarak başlayacaklar, önümüzdeki 4 yıl sonra usta, belki de on yıl sonra işveren olarak karşımıza çıkacaklardır” dedi.

 

İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Doğru, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Mesleki Eğitim Programı sayesinde tüm işletmeler devletin zorunlu kıldığı gerekli belgeleri tamamlayarak, çırak alarak işletmelerine eleman yetiştirebilir, mevcut çalışanlarının niteliğini arttırabilir hatta bu işten devlet teşvikleri ile kazançlı bile çıkabilir. Mesleki Eğitim Merkezi aracılığıyla çırak çalıştıran işletmelere verilen teşvik miktarımız her ay yaklaşık 80 bin lira civarındadır. Bu teşviklerin artması işverenlerimizin ve merkezimizi tercih edecek öğrencilerin elindedir. Öğrenciler ise işi işyerinde öğrenirken, SGK şemsiyesi altına alınırlar. Kendi adlarına açılmış hesaplarına işveren tarafından maaşı yatırılır. Hem lise mezunu olurlar hem de Kalfalık ve Ustalık belgelerini tamamlarlar. Mezun olduklarında ara eleman değil aranan eleman olurlar. Kendi işyerini açmak isteyen tüm Meslek Lisesi/Mesleki Eğitim Merkezi mezunları ise hibe ve sıfır faizli KOSGEB kredilerinden yararlanabilirler” dedi.

 

İnegöl Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Musa Oktar ise, “Bilindiği üzere Mesleki Eğitim Merkezleri 2017-2018 eğitim öğretim yılında zorunlu eğitim kapsamına alınmıştı. 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı’ndan itibaren kayıt olan öğrenciler de diploma alabiliyordu. Geçen yıl Ağustos ayında Milli Eğitim Bakanlığımız Kalfalık ve Ustalık Belgesi sahiplerine bir müjde daha vermişti. Bu kararla Mesleki Eğitim Merkezlerinde 11 ve 12 sınıfta öğrenim gören öğrencilere de diploma yolunu açılmıştı. Bu yoldan yürüyen 12 sınıf öğrencilerimiz ile Kalfalık ve Ustalık Belgeleri sayesinde meslek lisesi mezunu olmak isteyenlerin yolları İnegöl Mesleki Eğitim Merkezi’nde kesişti. Bu yolda başarı ile yürüyen 94 öğrencimiz Meslek Lisesi Diploması almaya hak kazandılar. Başarısız dersi olanlar ile sorumlu dersi bulunanlar öğrenciler ise diplomaları ile buluşmayı Eylül ayında yapılacak sınav dönemine bıraktılar. İnşallah bu dönem diplomalarına kavuşamayan öğrencilerimiz diplomalarına Eylül ayında kavuşacak” dedi.

 

Konuşmalarını sürdüren Oktar, “Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri 4 yıl boyunca hafta içi bir gün okul, diğer günler işletmede pratik eğitim alırlar. 11. sınıf sonunda derslerinde, işletmesinde ve beceri sınavında başarılı olan öğrenciler, Kalfalık Belgesi almanın yanında, 12 sınıf sonunda derslerinde, işletmesinde ve beceri sınavında başarılı olanlara ise Ustalık Belgesi ile Meslek Lisesi Diploması da verilir. Tüm öğrenciler beceri sınavları sırasında mesleki standartları ölçen sorulardan sınav olurlar. Millî Eğitim Bakanlığınca hazırlanan sorularla sınava alınan öğrencilerimiz ve sınav süresince kamera kaydı ile değerlendirilir. Bu yüzden Kalfalık ve Ustalık Belgeleri çok kıymetlidir” dedi.

 

 

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş