Muhalefet partilerine çağrı, Cumhur İttifakı’nda son durum

Yayınlama: 12.01.2023
459
A+
A-

Değerli okurlar, malumunuz bir genel seçim havasına yavaş yavaş giriyoruz. Yine tansiyonun belki de yükseleceği, belki kalplerin kırılacağı, belki de kutuplaşmanın en üst düzeye çıkacağı atmosfere giriş yapıyoruz. Gönül ister ki, bu kadar gürültü olmadan herkes iletişim ve projelerle vatandaşları ikna etsin ama genel anlamda seçim sürecinde bu kadar olumlu durumların olmadığını herkes biliyor. Yine de temennimiz ve duamız o yönde diyelim.

Önümüzde seçim için iki aday var demeyi çok istedim ama şu anda görünen mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan var. Altılı masa henüz aday noktasında zannımca bir isim üzerinde uzlaşma sağlayamadı. Onlarda yakın zamanda adayını açıklar diye düşünüyorum. Belki de açıklamaz ve masanın etrafındaki siyasi partiler kendilerine göre aday belirleme sürecine de girebilir. Bunlar önümüzdeki süreçte daha da belirginleşecektir.

Bizi ilgilendiren kısmı ise, İnegöl’den kaç milletvekilliği çıkacağıdır. Zira aslında bu yazıda özellikle de bu konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz üzere seçimlerde Cumhur ve Millet ittifakları yarışacak. Yıllardır İnegöl TBMM’de sadece AK Parti kanadında temsil edildi. Özellikle muhalefet partilerinin İnegöl’den bir ismi seçilebilir sıradan göstermemesi de yıllardır tepki çeken bir diğer konu.






Geldiğimiz süreçte AK Parti’nin İnegöl’den bir ismi milletvekili adayı belirleyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Muhalefet partilerinde ise durum sancılı gibi görünüyor. Bursa’da altılı masada barajı geçemeyecek olan bazı partiler de birlikte olduğu diğer partilerin kontenjanından yararlanabilir. Eğer böyle olursa da İnegöl’den yine muhalefet kanadından bir milletvekili olmayacaktır.

Kişisel düşüncem şudur ki; muhalefet partisinden İnegöl’den bir ismin milletvekili olması, İnegöl için farklı kazanımları da beraberinde getirecektir. Bir zamanlar CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Hanım, seçim süreçlerinin birinde gazetemizi ziyaret ettiğinde, ‘İnegöl’ü çok önemsiyoruz’ demişti. Bu sözün ardından, ‘Peki neden CHP’de seçilebilir sırada İnegöl’den bir isim milletvekili adayı değil?’ diye sormuştum. O gün için sorumun gayet mantıklı olduğunu, bu konunun parti içinde konuşulması gerektiğini de belirtmişti. Ama bugüne kadar değişen bir şey olmadı.

Bu bağlamda tüm muhalefet partilerine seslenmek istiyorum. Madem altılı masa olarak seçime gidiliyor, 6 parti İnegöl’den bir ismi seçilebilir sırada milletvekili adayı olarak belirleyemiyorsa, hiçbir muhalefet partisi için İnegöl’ün ‘Özel’ bir yeri olduğuna kimse insanları inandıramaz. Çünkü insanlar muhalefet partilerinin samimiyetini sorgulayacaktır. İnegöl’deki altılı masa ilçe başkanlarına da çağrıda bulunuyorum; gerekirse genel merkez düzeyinde bir görüşme ile bu işi çözüme kavuşturabilirsiniz. Bunun için bir adım atabilirsiniz.

Sorarsanız; ‘Peki muhalefet kanadında kim milletvekili olabilir?’ diye, ona da cevap vermiş olayım. Aslında birçok isim var. Yıllardır Bursa siyasetinde İnegöllü isimlerin yer almasındaki neden de bu. İnegöl siyasetinde birçok isim Bursa’da görevler aldı, partilerinde yöneticilik yaptı. İnegöl, bir siyaset okulu. Muhalefet partilerinin İnegöl ilçe başkanlarından tutun da (Mevcut CHP İnegöl İlçe Başkanı hariç), geçmişte görev alan birçok parti yöneticisi aday olabilir. Bu işin üstesinden de gelebilir.

Parantez içindeki yazımı da açıklayayım kimsenin aklında soru işareti kalmasın… ‘Dindar nesil istemiyoruz’ diyen bir parti başkanı, mümkün değil İnegöl’ü anlamış olamaz. İnsan siyaset yaptığı bir şehre bu kadar uzaksa, mümkün değil icraat üretemez bana göre. Kemal Torun’u bu şekilde görüyorum. Sonra döner gazetecileri suçlar, ben öyle demek istemedim, böyle demek istemedim… Akıl tutulması bu olsa gerek…

Muhalefete değindik, şimdi birazda Cumhur İttifakı’na değinelim. İnegöl’ün birinci partisi kurulduğun günden bugüne AK Parti olmuştur. Bu noktada her seçimden sonra da İnegöl’den bir ismi TBMM’de gördük. Bu seçimde de elbette seçilebilir sıradan İnegöllü bir ismi göreceğiz. Ama açıkçası bu sayı 2’ye de çıkabilir.

Nasıl mı? Şimdi biraz da bu konuyu derinleştirelim.

AK Parti’de milletvekili aday adayı birçok isim olacaktır. Malumunuz geçtiğimiz seçimlerde milletvekili aday adayı olan bir sürü insan oldu. Belediye başkan aday adaylığı için de aynı şey oldu. Hükümet partisinde aday adayı olmak inanın bu kadar basit olmamalı diye düşünüyorum. Her eline dosyayı alan, partinin yolunu tutuyor. Buna bir kriter koyulmalı …

Bu süreçte de dediğim gibi her eline dosyayı alan hükümet partisinden aday adayı olacaktır. Kulislerde birçok isim geçiyor. Ama ben en çok derinleşen isimleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

VİLDAN YILMAZ GÜREL

Öncelikle Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel’den başlayalım. Kimsenin hiç beklemediği anda Milletvekili oldu Gürel. Sonrasında da sürekli eleştirilere maruz kaldı. İnegöl’de bazı kesimler Gürel’in tekrar milletvekili adayı olacağını düşünmüyor ama Ankara ile arasının çok iyi olduğunu ifade eden kesimlerde var.

Hükümet partisinde referanslar çok önemli. Yani şöyle ki, parti içinde yer alan veya geçmişte yer almış, sözleri değer bulan isimlerin, bu işi yapabilecek kabiliyette gördüğü insanlara referans olması, çok önemli ve süreci belirginleştiren adımlardır.

Bu bağlamda baktığımız zaman referans konusunda Ankara ile arasının çok iyi olduğu söylenen AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel’in pek de zorluk çekeceğini düşünmüyorum.

AYHAN SALMAN

AK Parti MKYK Üyesi Ayhan Salman, İnegöl’de, Bursa’da ve dahi genel merkezde aldığı görevlerin hiçbirini kendisi istememiştir. Bu görevler Salman’a tebliğ edilmiş ve Salman’da kabul etmiştir. Bunu AK Parti camiasındaki herkes de bilir. Milletvekili aday adayı olacağı kulislerde hep konuşuluyor. Kendisini bizatihi aradım. Konu üzerinde konuştum. Öyle kulislerde bol ağızla konuşulan, hatta ‘Kendisi olmazsa şunu destekler’ diye ifadelerin hepsinin külliyen büyük bir ‘YALAN’ olduğunu da öğrenmiş oldum.

Yani AK Parti Genel Merkez’den, sayın Salman’a, ‘Milletvekilliği aday adaylığını açıkla’ denmediği sürece, Ayhan Salman kesinlikle böyle bir işe kalkışmaz. Az önce de bahsettiğim konu bu. Makam meraklısı değil, ne görev verilirse ‘Eyvallah’ diyen biri. Bu da aslında Salman’ın milletvekilliğine sıcak bakılmasına neden oluyor. Bu işler nasiptir, olursa şöyle olur, olmazsa böyle olur demek bu süreç için imkansızdır. Ama bir gerçek var ki, AK Parti MKYK Üyesi Ayhan Salman camiada sevilen insanlardan biri.

Salman için aslında aklımdan geçen bir seçenek daha var. Şöyle ki, eğer Sayın Salman Bursa kontenjanından milletvekili adayı olursa, İnegöl’den bir milletvekili daha çıkacak demektir. İnşallah beklediğim gibi olur da daha fazla tanıdık yüzü TBMM’de görmüş oluruz.

MEHMET ÖNEM BOZOĞLU

Son olarak bir isme daha değinmek istiyorum. Kulislerin konuşulmayan ismi, ama camianın üzerinde durduğu isim; A Sınıf İş Güvenliği Mühendisi Mehmet Önem Bozoğlu. AK Parti Yönetim Kurulu Üyesi olan Bozoğlu, parti içinde sevilen isimlerden biri. Özellikle ciddi duruşu ve olaylara bakış açısı da üzerinde durduğum konulardan biri.

Bozoğlu, milletvekili aday adaylığı için kulislerin yabancı kaldığı isimlerden biri. Böyle bir niyetinin olduğunu da biliyorum. Siyasette ‘Temiz’ tabiri vardır. Bu tabire tamamen uyan isimlerden biri. Sadece siyasi olarak da değil, camialar tarafından sayılan sevilen insanlardan biri.

Aynı zamanda özellikle enerji konusunda bazı düşünceleri olduğunu, Avrupa’da kullanılan hizmetlerin İnegöl’e kazandırılması için de çeşitli görüşlerini belirttiğini ve çok ilginç fikirleri olduğunu duydum. Vatandaşların hizmet özelinde milletvekili olarak görmek isteyeceği isimlerden biri. Bu anlamda bence Mehmet Önem Bozoğlu’da bu iş için önemli isimlerden biri.

YENİ ADAY ADAYLARI DA OLACAKTIR

Öte yandan bu isimleri güçlü isimler diye nitelemek mümkün. Bu isimlerin dışında kalan birçok isim çıkacaktır. Belki güçlü isimler de aday adaylığı için önümüzdeki süreçte açıklama yapabilir. Bekleyip hep beraber görelim…

MHP’DE DURUM NE?

Milliyetçi Hareket Partisi’nde bildiğiniz üzere Aytekin Torun ilçe başkanlığından istifa ederek Milletvekili Aday Adaylığını açıkladı. Torun’un haricinde şu anda bir isim üzerinde konuşmak zor. İlçe Başkanı Uğur Bayram ile de bu konuda görüştüm. Bu konuda birkaç ismin niyetli olduğunu, farklı ortamlarda farklı isimlerinde zikredildiğini ama Aytekin Torun haricinde resmi bir gelişmenin olmadığını ifade etti.

Yine önümüzdeki günlerde artık aday adaylığı noktasında MHP’deki isimleri de nasipse göreceğiz.

GELDİK YAZININ SONUNA…

Değerli okurlar, yazının başında da belirtmiş olduğun gibi; bu süreç zorlu bir süreçtir. Bu süreçte siyasi kavgalara girip dostlarımız, yakınlarımızı üzmeyelim. Emin olun ki, kavgaya tutuştuğunuz siyasiler bir yerde oturup rahatça çay içebilirken, sizler sadece birbirinizin kalbini kırmakla kalırsınız… Çünkü siyaset böyledir.

Desteklediğiniz bir siyasi parti elbette olabilir ama o siyasi partiler ne dostlarınızdan ne de yakınlarınızdan önemli değil…  Eğer sizin için hayatın anlamı, hoş bir seda bırakmaksa…

‘Bir kez gönüI yıktın ise, bu kıIdığın namaz değiI’ diyor Yunus Emre Hazretleri. Hatta büyüklerimiz anlatır; ‘Tekke’de iki soru sorulurmuş. 1’inci soru kimsenin kalbini kırdın mı? 2’nci soru bugün namazını kıldın mı? İlk soruya ‘Evet’ cevabını verene de 2. soru sorulmazmış’

Demek ki, gönül kırgınlığının çok ama çok büyük manevi etkisi var. Hal böyle olunca da yaklaşan seçimler öncesi bizlerde vatandaşlarımızın kırmadan, kırılmadan bir seçim zamanı geçirmesini temenni ediyoruz.

Merhum Şehit Lider Muhsin Yazıcıoğlu der ki; “Mecliste birbirine hakaret eden milletvekillerini, meclis lokantasında yanyana yemek yiyip gülüştüklerinizi görseydiniz, en yakınlarınızla dahi siyasi tartışmaya girmezdiniz” …

Kalın sağlıcakla.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş