Öfke ve akran zorbalığı öğrencilere anlatıldı

İnegöl Sosyal Hizmetler İlçe Müdürlüğü, Hacı Sevim Yıldız Kampüsü’nde öğrencilere yönelik, ‘Öfke’ ve ‘Akran zorbalığı’ hakkında eğitim seminerleri verdi.

Yayınlama: 21.03.2018
722
A+
A-

Hemen hemen her hafta yeni etkinlik ve eğitim seminerleri ile İnegöllü vatandaşlara hizmet eden İnegöl Sosyal Hizmetler İlçe Müdürlüğü, öğrencilere yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

 

İnegöl Sosyal Hizmetler İlçe Müdürlüğü personeli Psikolog Betül Kurucu ve Sosyal Hizmet Uzmanı Hatice Harmancı, Hacı Sevim Yıldız Kampüsü’nde öğrencilere yönelik, ‘Öfke’ ve ‘Akran zorbalığı’ konularında eğitim semineri verdi.






 

ZORBALIK NEDİR?

İlk olarak ‘Akran zorbalığı’ konusunda öğrencilere bilgiler veren Sosyal Hizmet Uzmanı Hatice Harmancı, “Zorbalık; bir ya da bir grup insan tarafından kasıtlı olarak tekrarlayan bir şekilde diğer bir kişiye yada gruba karşı acı vermek, korkutmak, sindirmek veya yıldırmak amacı ile yapılan davranışların tümüdür. Zorbalığın 3 temel aktörü vardır. Bunlar;  zorbalık yapan, zorbalığa uğrayan ve seyirci”

 

ZORBALARIN ÖZELLİKLERİ

“Genellikle benlik saygısı normal ya da normalin üstüdür. Saldırganlığın ve çatışmanın yoğun olduğu ailelerden gelmektedirler. Erişkin yaşlarına gelindiğinde bu çocukların yarısından çoğu suça eğilim gösterir. Empati kurma yeteneğinden yoksundur. Sosyal becerilerde ve ilişki kurma biçimlerinde yetersizlik vardır”

 

ZORBALIĞA UĞRAYANLARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

“Güvensiz ve kendilerini koruyamayan, pasif ve boyun eğicidir. Yakın arkadaşı yoktur. Genellikle aşırı koruyucu ailelerin çocuğudur. Farklı ırk ya da etnik grup üyesi olabilir. Farklı özelliklere sahip olabilir; kekemelik vb. Özel öğrenme gereksinimi ya da engeli olabilir”

 

SEYİRCİLERİN ÖZELLİKLERİ

“Zorbalık olaylarının %85’nde akranlar seyirci durumundadır. Sadece % 11’inde zorbaya müdahale ettikleri görülür. Sıklıkla zorbayı haklı bulup mağdurun hak ettiğini düşünürler. Zorbalardan farkları suçluluk duymalarıdır”

 

ZORBALARIN MAĞDURLARDA OLUMSUZ ETKİLERİ

“Benlik saygısında azalma, okulu sevmeme, devamsızlıkta artış, uyku problemleri, baş ve karın ağrısı, akademik başarıda düşüş” dedi.

 

ÖFKE

Öfke ve kontrolü konusunu öğrencilere anlatan Betül Kurucu ise, “Öfke; Hafif bir rahatsızlıktan şiddetli bir kızgınlık ve hiddete kadar değişen bir duygudur. Ergenlik dönemin sağlıklı geçmesinin bir koşulu da ergenlik döneminde yoğun olarak yaşanan duyguların tanınması ve davranışların kontrol edilebilmesidir. Çocukluk ve ergenlik döneminde yaşanan önemli duygulardan biri de öfkedir. Eğer bu dönemde ergen öfkesiyle nasıl başa çıkacağını öğrenmezse ileride ciddi problemlerle karşılaşması kaçınılmazdır”

 

ÖFKEYİ İFADE ETMEK

“Diyaframdan derin bir soluk alın; göğüsten alınan soluk sizi rahatlatmaz. Soluğunuzun karından geldiğini hayal edin. Rahatla, aldırma gibi, yavaşça, sakinleştirici ve yatıştırıcı sözcükleri tekrarlayın. Bu arada derin soluklar almaya devam edin. Hayal gücünüzü kullanın; sizi rahatlatan bir deneyiminizi anımsayın” ifadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş