‘Özkaynağı zayıf olanlar ek vergiyle karşı karşıya’

Yayınlama: 16.08.2024
34
A+
A-

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnegöl Şube Başkanı Sinan Yazaroğlu, son dönemde yeniden gündeme gelen enflasyon düzeltmesi farklarının vergilendirilmesi konusuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yazaroğlu, enflasyon düzeltmesi farklarının mevcut şekliyle vergilendirilmesinin Türkiye ekonomisi üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı.

Yazaroğlu, bu vergilendirme uygulamasının yüksek enflasyon dönemlerinde şirketlerin mali tablolarını gerçeğe uygun hale getirmek amacıyla yapılan bir muhasebe uygulaması olan enflasyon düzeltmesinin, şirketlerin mali durumunu daha doğru yansıtmayı hedeflediğini belirtti. Ancak bu düzeltmelerin vergilendirilmesi durumunda işletmelerin finansal sürdürülebilirliğinin tehlikeye gireceğini ifade etti.

“Yatırımcı Güveni ve Ekonomik İstikrar Tehlikede”






Yazaroğlu, enflasyon düzeltmesi farklarının vergilendirilmesinin yatırımcı güvenini zedeleyebileceğini, sermaye maliyetlerini artırabileceğini ve uluslararası rekabet gücünü azaltabileceğini belirterek, bu tür bir vergi politikasının ekonomik büyüme ve istikrar üzerinde yüksek risk taşıdığını söyledi.

Özellikle özkaynağı güçlü olan firmaların, parasal olmayan aktif varlıklarının düşük olması durumunda, bu farkların gider yönlü olacağını ve daha az vergi ödeyeceklerini belirtti. Buna karşın, özkaynağı zayıf olan ve parasal olmayan aktif varlıkları yüksek olan, finansmanını borçlanma yoluyla sağlayan firmaların gelir yönlü etkileneceğini ve ödemeleri gereken vergiden çok daha fazla bir vergi ödemek zorunda kalacaklarını ifade etti.

KOBİ’LER İÇİN BÜYÜK TEHDİT

TÜİK 2022 yılı verilerine atıfta bulunan Yazaroğlu, Türkiye ekonomisinde önemli bir yer tutan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) enflasyon düzeltmesinin mevcut haliyle uygulanması durumunda ciddi özkaynak ve finansman sıkıntılarıyla karşı karşıya kalacağını belirtti. KOBİ’lerin istihdamın %70,6’sını, personel maliyetinin %47,5’ini, cironun %42,5’ini ve üretim değerinin %36,3’ünü oluşturduğunu hatırlatan Yazaroğlu, bu firmaların böylesi zor bir dönemde enflasyon muhasebesinin yaratacağı ek vergi yükünü taşıyacak durumda olmadıklarını dile getirdi.

EKONOMİK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN DENGELİ BİR YAKLAŞIM ŞART

Yazaroğlu, mevcut vergi politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ve ekonomik sürdürülebilirlik açısından daha uygun çözümler bulunmasının elzem olduğunu vurguladı. MÜSİAD olarak ekonomi yönetimini bu konuda daha dengeli bir yaklaşım benimsemeye ve ekonomik büyümeyi destekleyecek adımlar atmaya davet ettiklerini belirtti.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş