SANDIKTAKİ DEĞERLER SERGİSİ

İNESMEK kursiyer ve öğretmenlerinin büyük emekler ile hazırlamış olduğu ‘Sandıktaki Değerler’ Sergisi İnegöl Kent Müzesi sergi salonunda İnegöllülerin ziyaretine açıldı.

Yayınlama: 08.02.2017
842
A+
A-

Geçmişin izlerinin bulunduğu ve tarihin en güzel şekilde yansıtıldığı Kent Müzesinde belediyenin sanat ve mesleki eğitim alanında ne kadar önemli bir yere geldiğini gösteren ‘Sandıktaki Değerler’ sergisi 19 Şubat tarihine kadar ilçe halkının izlenime açık olacak.

 

Geçmişin izlerini günümüze taşıyan ve her bir nakış ilmeğinde yaşanmışlıkları ortaya koyan ‘Sandıktaki Değerler’ sergisi yoğun bir katılım ile ziyarete açıldı. Büyükannelerin ve torunların bir araya geldiği sergide konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Gaz lambası altında işlenen bu göz nuru çalışmaların ne kadar kıymete değer ürünler olduğu, “geleceğimize verdiğimiz önemin geçmişe duyulan saygıdan geçeceğinin” unutulmaması kaidesi, bu sergide en güzel şekilde ortaya konulmuştur” şeklinde konuştu.








 

“TARİHİ YAŞATARAK KORUYAN BİR BELEDİYEYİZ”

Biz; tarihini yaşatarak koruyan bir belediyeyiz. Bu kentin değerlerini ve ruhunu diri tutmayı öncelikli vazifelerimizden biri olarak görüyoruz diyen Aktaş, “Bulunduğumuz bu güzel ve nezih mekan İnegöl’e yıllarca Belediye Binası olarak hizmet verdi. 1980’li yıllardan sonra da o yorgunluğuyla beraber dönemimiz içerisinde yapılan restorasyonla Türkiye’nin ilk ilçe kent müzesi olarak hizmet vermeye başladı. Burası İnegöl’ün geçmişinin günümüze yansıtıldığı birbirinden önemli doneler ile süslü özel bir mekan. Müzemizin hemen bitişiğinde 2014 Aralık ayında Orman ve Su İşleri Bakanımızın teşrifleriyle açtığımız Türkiye’de sektöründe bir ilk olan Mobilya Müzemiz var. Mobilya Müzesi ile ne elde edeceğiz diyenler oldu. Mobilyada şuan hali hazırda var olan istihdam 30 bin. Mobilya sektörü iyiyse, İnegöl gerçekten iyi. Mobilya sektörü İnegöl için önemli. İnegöl’ün kalbi tabiri yerindeyse Mobilya. Ve o tarihi serüveni vurgulayan Mobilya Müzemiz de işte burada. Bu eşsiz yapıları kurmak ve kentimize kazandırmak; İnegöl halkının bizlere göstermiş oldukları destekle nasip oldu” dedi.

 

“KURSİYERLERİMİZİN HAYATI İNESMEK İLE DEĞİŞİYOR”

Bugün birçok kültür etkinliğinin merkezi konumuna gelen Kent Müzemizde İnesmek Kursiyerlerinin ve öğretmenlerinin büyük emekler ile hazırlamış olduğu ‘Sandıktaki Değerler’ Sergisinin açılışını yapmak üzere bir araya geldik diyen Aktaş, “Halk Eğitimimiz yıllardır İnegöl’ümüze hizmet veriyor. Farklı konularda eğitimler veriyor. Ama İnegöl Belediyesi biraz daha proje odaklı, biraz daha hedefe yönelik projeler üretmeye çalışıyor. Hatta bununla alakalı öğretmen teminini Halk Eğitim marifeti ile Milli Eğitim üzerinden yapmaya çalışıyor. Bu anlayışla çıktığımız yolda toplumumuza nitelikli iş gücünün kazandırılmasının yanı sıra geleneksel el sanatlarının yaşatılması noktasında en önemli sosyal sorumluluk projelerimizden birisi durumunda olan İNESMEK kurslarında el sanatlarından bilişim teknolojisine, yabancı dil eğitimlerinden kişisel gelişime, meslek eğitimlerinden sanat ve tasarım kurslarına kadar pek çok alanda eğitim verilmekte.2016-2017 eğitim öğretim yılında 38 usta öğretici ile 39 farklı branşta 87 grupla yaklaşık 2 bin kursiyerimiz emin adımlarla yoluna devam ediyor. Adeta kursiyerlerimizin hayatı İnesmek ile değişiyor”

 

“Günümüzde artık kişilerin kendini yetiştirmesi gerekiyor. Okulu okumanın yaşı da bir şey öğrenmenin yaşı yok. Hayatın her aşamasında öğrenmekle alakalı bir şeyler yapabilirsiniz. Ben dönem dönem İNESMEK kurslarını ziyaret ettiğimde özellikle 60 yaş üzeri hanımefendilerin gayretlerini büyük bir hayranlıkla izliyorum. Televizyondaki dizileri tercih etmeyip orada bir şeyler yapabilir miyim, bir şeyleri başarmış olmanın gururunu yaşayabilir miyim ve beraberinde bunu da ekonomik kazanca dönüştürebilir miyimin hesabını yaparak buraya gelen çok kıymetli büyüklerimiz var. Ben kendilerine yürekten teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

KENT MÜZESİNDE 77.SERGİ

İnesmek kursiyer ve öğretmenlerinin geçmişi bugüne taşıdıkları bu özel ve anlamlı sergi Kent Müzemizde gerçekleştirilen 77. Sergi diyen Aktaş, ”Bu güzel mekanda şimdiye kadar her alanda kültür sanat çalışmalarını siz değerli misafirlerimizin izlenimine açmıştık. Bugün geçmişimizin izlerini bulduğumuz ve tarihimizi en güzel şekilde bizlere yansıtmayı başaran Kent Müzemizde belediyemizin sanat ve mesleki eğitim alanında ne kadar önemli bir yere geldiğini bizlere gösteren bu anlamlı ve güzel serginin açılışını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

 

GELECEĞİMİZE VERDİĞİMİZ ÖNEM GEÇMİŞE DUYULAN SAYGIDAN GEÇMEKTE

Açılışı gerçekleştirilen serginin içeriği hakkında da bilgi veren Aktaş, “İnesmek El Sanatları Öğretmenleri Işıl ÇELEBİ, Ümmühan SİVAS ve öğrencilerinin kendi işlemeleri ile birlikte anneanne ve babaannelerinin sandıklarından çıkan el işlemeleri, masa örtüleri, bluzlar, pantolon ve çeşitli objelerden oluşan toplam 80 parça ürün sergide yer almaktadır. Eserlerin tümü 50 yıldan 120 yıla kadar uzanan tarihe sahip parçalardan oluşmaktadır. Sergi, Anneannelerimizin, babaannelerimizin ve onların annelerinin sandıklarından bugünlere ulaşabilmiş ve şimdiye kadar her biri bir köşede kalmış işlemelerin günümüze uyarlanmış parçalarının bir sunumu. Sandıklarda muhafaza edilmiş, tamamı el işlemesi olan değerlerin hikayeleri ve günümüze yansıtılışı, eserlerin geleceğe aktarılması adına önemlidir. Eserlerle alakalı çalışmaların yapım süreci hem hikayelerinin dinlenmesi fırsatı sunmuş hem de büyüklerimizi yad etme ortamı doğurmuştur. Gaz lambası altında işlenen bu göz nuru çalışmaların ne kadar kıymete değer ürünler olduğu, “geleceğimize verdiğimiz önemin geçmişe duyulan saygıdan geçeceğinin” unutulmaması kaidesi, bu sergide ortaya konulmaya çalışılmıştır” ifadelerini kullandı.

 

SERGİ 08-19 ŞUBAT TARİHLERİ ARASINDA İZLENİME AÇIK KALACAK

Sandıktaki Değerler Sergisi 08  – 19 Şubat tarihleri arasında İnegöl Kent Müzesi sergi salonunda ziyarete açık kalacaktır diyen Aktaş, “Ayrıca bu tarih kokan güzel mekanda yakın zamanda sizleri bir sergi ile daha buluşturacağız. 22 Şubat Çarşamba günü Bursa Olgunlaşma Enstitüsü ile yapacağımız 5.sergi olan Bursa Konulu Karma Sergiyle karşınızda olacağız” dedi.

 

İNESMEK’E YENİ MEKAN

Dönem dönem gerçekleştirdiğimiz bu sergiler ile aklımıza ve ruhumuza zarafet kazandırdığımıza inanıyoruz diyen Aktaş, “Dolayısıyla hangi öğrenim durumunda olursak olalım 15 yaşını bitirmiş herkesin  kendini ifade edebileceği, yeteneğini ortaya çıkarabileceği hatta oradaki öğrendiklerini bir kazanca dönüştürebileceği güzel ve nezih bir ortam kesinlikle İnesmek’te var. Ayrıca bildiğiniz üzere halka kütüphanemizin arkasında güzel bir mekan hazırlıyoruz. Bu yerin bizlere tahsisatının yapılmasında katkı ve desteklerini bizlerden esirgemeyen Ak Parti İl Başkanımız Sayın Cemalettin Torun Beyefendiye, İç İşleri eski Bakanı Efkan Ala Beyefendiye ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu’na huzurlarınızda teşekkürlerimi sunmak istiyorum” dedi.

 

HAYME ANA BACIBEY ÖDÜLLERİ

Türkiye’nin ilk çiftçi kadın milletvekili olan Ayşe Şekibe İnsel anısına düzenleyeceğimiz Hayme Ana Bacıbey ödül törenini Cuma günü gerçekleştireceğiz diyen Aktaş, “Üç kıta yedi iklimde cihanşümul bir Türk devletinin kurucusu olan Ertuğrul Gazi’nin annesi, Osman Gazi’nin babaannesi Hayme Ana’nın şahsında kendi alanlarında başarılı olmuş kadınlarımızı bu güzel organizasyon ile İnegöl’ümüzde ağırlayacağız” şeklinde konuştu.

 

Aktaş son olarak, “Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu özel ve anlamlı serginin oluşturulmasında büyük özveride bulunan İnesmek kursiyerlerine ve öğretmenlerine huzurlarınızda teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Kültür varlıklarını koruma adına imar ettiğimiz ‘geçmişin bizlere daha anlatacağı çok şey var’ düsturuyla hareket eden Kent Müzemizdeki bu sergimize herkesi davet ediyor, hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

 

Geçmişin izlerini bugüne yansıtan  ‘Sandıktaki Değerler’ sergisi kurdele kesimi ile ziyaretçilerin izlenimine açıldı.

 

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.