SUDAN iÇiN SEFERBERLiK

Sudan’da yaşanan sele felaketinin ardından, Türkiye genelindeki 18 yardım derneği birlik olarak ortak yardım kampanyası başlattı. Konu ile ilgili ilçemizde görev yapan yardım kuruluşları bir araya gelerek ortak basın açıklaması düzenlendi.

Yayınlama: 18.09.2019
909
A+
A-

Konu ile ilgili STK’lar adına açıklamalarda bulunan Kızılay İnegöl Şube Başkanı Varıl Yılmaz, “Tarihinin en büyük sel felaketiyle karşı karşıya kalan Sudan’a İDSB- İnsani Yardım Platformu üyesi kuruluşlar yardım eli uzatıyor. 16 Eyalette 350 bin kişiyi etkileyen sel felaketinin yaralarını sarmak için insani yardım malzemelerini taşıyacak olan uçak 18 Eylül 2019’da Ankara’dan hareket edecek. Sudan’da yaşanan büyük sel felaketinin ardından bu ülkeye giderek incelemelerde bulunan Platform üyesi insani yardım kuruluşları, ortak bir kampanya başlatma kararı aldı. Nil nehrinin taşması sonucu 16 eyalette 65.232 ailenin etkilendiğini ve yaklaşık 41 bin evin yıkıldığını belirleyen kuruluşlar, felaketzedelerin öncelikle barınma, beslenme ve sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyduğunu tespit etti. Sudan Geçici Hükümetinin Yardım Ofisi yetkilileriyle de bir araya gelen kuruluşlar, Sudanlı yetkililerin taleplerini de dikkate alarak yeni bir yardım operasyonu başlatma kararı aldı. Sudan’da selden en çok etkilenen bölgelerden El Ceyli şehrinde bin adet acil yardım kolisi dağıtımı gerçekleştiren platform üyesi kuruluşlar, aldıkları bilgiler ışığında acil olarak Türkiye’den bir yardım uçağının kaldırılması girişimini başlattı. Bu girişimler sonucu olarak içerisinde çadır, battaniye, ilaç, tıbbi malzeme, acil gıda paketleri, temizlik setlerinin bulunacağı ilk uçak 18 Eylül 2019 tarihinde Ankara’dan Sudan’ın Başkenti Hartum’a hareket edecek”

 

STK’LARDAN GÜÇ BİRLİĞİ






Sözlerini sürdüren Yılmaz, “İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği’nin çağrısı ile bir araya gelen 20’den fazla Sivil Toplum Kuruluşu, Sudan’ın yaralarını sarmak için ortak bir çalışma yürütme kararı aldı. ‘Sudan’ın Yaralarını Birlikte Saralım’ ortak sloganı ile yürütülecek kampanyadan elde edilecek bağışlarla öncelikle Sudan’ın afetten en çok etkilenen bölgelerinde yerel mimariye uygun ‘Türk Köyleri’ inşa edilecek. Ayrıca çeşitli bölgelerde mobil klinik hizmeti verilerek Sudan halkına acil sağlık desteği sağlanacak. Kampanya sürecinde yerelden ya da ülkemizden temin edilen acil gıda ve temizlik malzemeleri de ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak” dedi.

 

SUDANLI KURUMLARDAN VERİLER

Sudan geneli toplam zarar ve hasar; etkilenen şehir sayısı 16, etkilenen aile sayısı 65232, tamamen yıkılan evler 40 bin 800, kısmen zarar gören evler 24444.

 

ACİL YARDIMA EN FAZLA İHTİYACI OLAN ŞEHİRLER

Beyaz Nil, Hartum, Sennar, Kuzey Kordofan, ElKadarif, ElCezire, Kesele ve Kızıl Deniz.

 

ACİL İHTİYAÇLAR (EN ÖNEMLİ İHTİYAÇLAR) – GIDA DIŞINDAKİ ÜRÜNLER

Çadır, kilim, yatak, yatak, battaniye, yatak örtüsü ve boş bidon.

 

ACİL İHTİYAÇLAR (EN ÖNEMLİ İHTİYAÇLAR) – SAĞLIK VE TEMİZLİK

Hayat kurtaran ilaçlar, acil ilaçlar, serumlar, yılanlara karşı kullanılacak serumlar, mobil klinikler, deterjan ve temizlik malzemeleri, böcek ilacı (uzun ve etkili), bidon (4lt – 6lt), su pompası, tencere tabak ve sineklik.

 

KAMPANYA DESTEKÇİSİ STK VE KURUMLAR

Türk Kızılay, Beşir Derneği, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), İDSB, Elden Ele Derneği, Weltweiter Einsatz Für Arme E.V., Anadolu Platformu, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, Göz Bebekleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Hayrat İnsani Yardım Derneği, İSRA Uluslararası Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, AID Uluslararası Doktorlar Derneği, Deniz Feneri Derneği, İyilik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İYİLİKDER), İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Verenel Derneği, Sadakataşı Derneği.

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş