TARİHİ İSHAKPAŞA CAMİSİ CUMA GÜNÜ İBADETE AÇILIYOR

En son Abdülhamit Han döneminde kapsamlı bir şekilde tadilat ve tamirat gören İshakpaşa Camisinin yaklaşık 1 ay süren tadilat ve tamirat çalışmalarında sona gelindi. Yaklaşık 350 bin lira harcanarak aslına uygun elden geçirilen cami Cuma günü ibadete açılacak. Hali hazırda borcu bulunan Cami için hayırseverlerin desteği de bekleniyor.

Yayınlama: 20.11.2019
560
A+
A-

1465 yılında İshakpaşa tarafından yaptırılan ve en son kapsamlı tadilat ve tamiratın Abdülhamit Han döneminde yaptırıldığını belirten İshakpaşa Camisi imamı Mehmet Nuri Memiş, 1 aylık çalışmaların ardından caminin Cuma günü tekrar ibadete açılacağını söyledi.

 

Yapılan çalışmaların Vakıflar Genel Müdürlüğü onayıyla yapıldığını ifade eden Memiş, “İshakpaşa camimiz İnegöl’ün en önemli tarihi mekanlarından bir tanesi. 1465 yılında İshakpaşa tarafından yaptırılmış olan bu camimiz zaman zaman tamirat ve tadilat gördü. En detaylı ve en kapsamlı tamirat ve tadilatı Abdülhamit Han zamanında yapıldı. Ondan sonra çok büyük bir tamirat ve tadilat geçirmedi. Ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü özellikle camimizle yakından ilgilenmekte. Bu caminin tekrardan restore edilebilmesi tekrardan bakım ve onarımının yapılabilmesi için çeşitli çalışmaları, Vakıflar Genel Müdürlüğü gerçekleştirdi. Ancak bununla alakalı çok somut gelişmeler yaşayamadık. Dolayısıyla camimiz İnegöl’ün merkez camisi, çarşı camisi. Çok yoğun bir cemaat potansiyeli olduğu için bizler Vakıflar Genel Müdürlüğünden gerekli izinleri almak suretiyle, acil olarak yapılması gereken şeyleri kendi imkanlarımızla yapmak için yola koyulduk” dedi.








 

TADİLAT VE TAMİRAT 1 AY SÜRDÜ

Çalışmalar hakkında da bilgiler veren Memiş, “Allah razı olsun İnegöl’ümüzün hayırsever vatandaşları, işadamları yine tarih bilincine sahip, şuurlu kardeşlerimiz hep birlikte istişare etmek suretiyle, camimizdeki tarihi dokuya hiç bir şekilde zarar vermeden hatta zamanla bunun içerisinde yapılmış olan müdahaleleri de ortadan kaldırmak suretiyle, aslına uygun bir şekilde boyayla, badanayla başlamış olduğumuz işimizi zeminlerin tahta, ahşap döşemesinin değiştirmesiyle yine yakın dönemde elektronik alanda yapılan yenilikleri düşündüğümüzde, tesisatlarımızın bunu kaldırmadığını, klima, aydınlatma, ses sistemi olsun bunlarla alakalı yine komple bir yenileme çalışmalarını gerçekleştirdik. Zaten vatandaşlar gelip bizleri burada görmekte. Vakıflardan da gerekli denetimler, incelemeler yapılmakta. Gece gündüz demeden 1 aylık süre zarfında çalışarak, camimizi inşallah açılacak hale getirdik” ifadelerini kullandı.

 

MASRAFLARI HAYIRSEVERLER KARŞILADI

Çalışmaların 350 bin liraya mal olduğunu dile getiren Memiş, “Bunları yaparken, tabiî ki maddi imkanlarımızla yaptık. Yani herhangi bir kurumdan, kuruluştan maddi destek almadık. Ancak bunun yanında İnegöl’ümüzün sevilen sayılan büyük firmalarından bizlere bazı destekler oldu. Takriben 350 bin lira civarında tutan bu tamirat ve tadilat işimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Vatandaşlarımızda özellikle kendi bütçelerine uygun olmak kaydıyla derneğimizin açmış olduğu hesabımıza veya bizlere makbuz karşılığı bizzat elden vermek suretiyle yardımlarımızı toparladık. Tekrar bazı borçlarımız mevcut. Onları da inşallah süreç içerisinde ödemeye gayret göstereceğiz. Cami görevlileri olarak, dernek olarak ve yine tarihe sevgi ve saygısı olan şuurlu kardeşlerimizle birlikte, bu camimizi gelecek kuşaklara en güzel şekilde aktarabilmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Vakıflar Genel Müdürlüğünün özellikle izinlerini aldığımızı ve onların bizlere söylemiş olduğu şeylerin haricinde hiç bir çalışma yapmadığımızı da tekrar belirtmek isterim. Bütün hayırsever kardeşlerimize, bu cami ile ilgilenen, çalışan, her gün ziyaret etmek suretiyle buraları önemseyen herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.