TARIMDA YENi TREND; CEViZ

İlçemizde bahçelerinin sürekli arttığı ceviz yetiştiriciliği, son yıllarda artarak devam ediyor. Küçükyenice Mahallesi’nde bir çok çiftçi, meyve bahçelerinin sökümünü gerçekleştirerek, ceviz üretimi için kolları sıvadı. Cevizin uzun süre dayanıklı kalması ve ücretlerinin de iyi olması, çiftçilerin ceviz yetiştirmesinde etkili oluyor.

Yayınlama: 18.07.2018
8.574
A+
A-

Küçükyenice Mahallesi’nde ikamet eden çiftçi Tufan Atıcı, son yıllarda artan ceviz üreticiliği ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Bir çok meyve üreticisinin, meyve bahçelerinin sökümünü gerçekleştirdiğini ve ceviz üretimi için kolları sıvadığını ifade eden Atıcı, kazanç olarak da cevizin çok önde olduğunu ifade etti.

 

ZAHMET OLMADAN RAHMET OLMUYOR






Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Atıcı, “Küçükyenice Köyü’ndeyiz. Buranın rakımı 345. Biz burada 8 sene evvel ceviz yetiştirmeye karar verdik. Burası meyve köyü. Ama şuan itibari ile hemen hemen herkes artık cevize dönmeye başladı. Kurulan eski şeftali, elma, armut bahçeleri sökülüp yerlerine ceviz dikiliyor. Ben ceviz yetiştiriciliğine tamamen heves ile başladım. Bu son zamanlarda bende bir aşka dönüştü. Bu yüzden işimi bıraktım ve bu işe yoğunlaştım. Sonuç olarak bende atadan, dededen bir çiftçinin oğluyum. İşimi bıraktığımda aldığım ücretten daha fazla kazanabiliyorum. Tabi bunu hemen ilk seneden çok iyi verim alacak, çok iyi paralar kazanacak diye bir şey yok. Bu uzun zamanda kazanılacak bir şey. İlk 4-5 sene içerisinde maddi bir değer beklememek lazım. İlk 5 sene devamlı elinizdekini vereceksiniz. Zahmet olmadan rahmet olmuyor”

 

CEVİZİN %70’İ İTHAL

Ücret olarak cevizin meyve ürünlerinden çok daha iti olduğunu belirten Atıcı, “Raf ömrü uzun, şeftali gibi, armut gibi, kiraz gibi ürünlerden çok çok daha elverişli. Uzun zamanlı tüketilebilir. Ücret olarak diğer ürünlerden de çok çok daha iyi. Makineli hasat ediliyor. Eski sistemde sırık ile döverek, silkeleyerek hasat ediyorduk ama yeni istem ile makineleşmeye gidildi. Makineli hasat ile ağaca zarar vermeden, daha kısa sürede hasadımızı tamamlıyoruz. Ülkemizde üretilen ceviz, anca ülkemizde tüketilen cevizin %30’una tekabül ediyor. %70 ise ithal alıyoruz. İhraç edecek durumda değiliz. Açığımızı kapatmaya çalışıyoruz ama şuanda ülkemizin dört bir tarafında kurulan yeni ve büyük kapama bahçeler oluşturuluyor” dedi.

 

CEVİZ DAHA DAYANIKLI

Konuşmalarını sürdüren Atıcı, “Elmada, armutta ateş yanıklığı geldiğinde, komple köke kadar kurutuyor. Şeftali deseniz yine aynı şekilde. Ömrü 15-20 sene. Sonra tekrar sökülüp yerine dikim yapılıyor. Bunlarda haliyle bir masraf. Ceviz ise duyduğumuz kadarıyla, 500 yıllık ceviz ağaçları olduğu görülüyor. Ceviz en az 100-150 sene sürebilir, hastalıklara dikkat etmek şartıyla” şeklinde konuştu.

 

10 YIL İÇERİSİNDE AÇIK KAPANIR

Atıcı, konuşmalarını şu ifadelerle tamamladı: “Ben görüyorum, duyuyorum, kapama ceviz bahçelerini gördüm. İnegöl’de cevize yönelik potansiyel çok yüksek. Kendi ismini duyurdu İnegöl’de. Yine ilçemiz ve çevresinde çok büyük bahçeler kuruldu. %70 ithal cevizden bahsettik. Ama bu gidişle en az bir 10 sene içerisinde bu açık kapanabilir. Bu sadece İnegöl olarak değil tabi ki, yurt genelindeki her bahçe ile mümkün olacak bir şey”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş