TÜFEKÇİKONAK’TA ASIRLIK GELENEK

İnegöl’ün kırsal Tüfekçikonak Mahallesi’nde Osmanlı döneminden beri devam eden Ramazan geleneği, yaşatılmaya devam ediyor. Ramazan aylarında, bir ay boyunca her akşam farklı bir aile, köy konağında hem köylülere hem de dışarıdan gelen misafirlere iftar yemeği ikram ediyor.

Yayınlama: 02.06.2019
828
A+
A-

Anadolu’da yer etmiş çeşitli geleneklerden biri de İnegöl’ün kırsal Tüfekçikonak Mahallesi’nde yaşatılıyor. Mahalleli her Ramazan ayında, bir ay boyunca köye misafir olarak gelen vatandaşlara, köy konağında iftar yemeği veriyor. Daha önceden belirlenen sıraya göre, her akşam farklı bir aile, köy konağına evlerinde pişirdikleri yemekleri getirerek, yoldan geçenlere ve ihtiyaç sahiplerine  ikram ediyor.

 

DEDELERİMİZDEN BU ŞEKİLDE GÖRDÜK








120 yıllık gelenekle alakalı açıklamalarda bulunan mahalle sakinlerinden Kazım Baykay, “Bu geleneği doğduğum günden beri biliyorum. Dedelerimizden bu şekilde gördük. Ramazan aylarında kendimi bildiğim günden bu yana iftar yemeklerini bir ay boyunca, her akşam sırayla farklı evlerde yapılan yemekler köy konağına getirilerek, köydeki vatandaşlara ve köyümüze dışarıdan gelen vatandaşlara ikram edilir. Bu akşam da sıra bizim ailede, yaptığımız yaklaşık 25 kişilik yemeği köy konağına getirerek köylülerimize ikram ettik. Biz dedelerimizden böyle gördük. Umut ediyorum ki bizden sonra gelen nesiller de bu geleneklerimize ve adetlerimize sahip çıkarak devam ettirir” dedi.

 

120-130 SENELİK GELENEK

Mahalle sakinlerinden 80 yaşındaki Nihal Yardımcı ise, “Daha ufaktım, yukarıda cami var. Dedem evde pişirdiğimiz yemekleri oraya götürürdü. Ortalama 120-130 senelik bir gelenek. Köyümüze misafir olan herkese yemek veririz, çok eskiden beri. Dedelerimizden, Osmanlı’dan beri devam eden bir gelenek. Bu geleneği gelecek kuşaklar da bu şekilde devam ettirecekler. Bizden sonra gelecek kuşakların da devam ettirmesini istiyoruz” diye konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.