TüKODER tüketicilere seminer verdi

15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası nedeniyle İnegöl Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) tarafından Özdilek Alışveriş Merkezi seminer salonunda Tüketici Hakları konulu seminer düzenlendi.

Yayınlama: 20.03.2018
753
A+
A-

Tüketici Hakları konulu seminerinin konuşmacısı TÜKODER Başkanı Şükrü Sütçü, tarihi uzun ve zorlu mücadeleler ile dolu olan tüketicinin korunmasına yönelik düzenlemelerin geçmişinin Osmanlı dönemine dek uzandığını ifade ederek, “O dönemlerde İhtisap adı verilen ve üretici, dağıtıcı ile tüketici arasındaki güç dengesini sağlamaya yönelik üçlü sistemi, şehir temizliği gibi işleri ve esnafın malları eksik tartmaması, yiyecek maddelerine hile katılmaması gibi konuları kapsayan çalışmalar olmuştur. Standardizasyon çalışmaları ise, 1930 yılında başlamış, 1936da ‘Standardizasyon Dairesi’, 1954de de ‘Türk Standartları Enstitüsü’ (TSE) kurulmuştur. 18 Aralık 1960 yılında yürürlüğe giren bir yasa ile TSE yeniden oluşturulmuş ve 16 Mayıs 1985 tarihli 3205 sayılı yasa ile TSE kurumu bugünkü yapısına kavuşturulmuştur. TSE kurumunun görevi, her türlü standardizasyonu hazırlamak ya da hazırlatarak, uygun bulduklarını Türk Standartları olarak kabul etmektir. Belirli bir hizmetin, ihtiyaçları karşılayacak üretimin, ekonomiye ve teknik amaçlara uygun ölçüde üretmek için; özelliklerini belirleme ve tek biçime sokma işlemine ‘Standardizasyon’ denir. Standardizasyon çalışmaları sonucu ortaya çıkan belge, doküman veya esere ‘Standart’ adı verilmektedir” dedi.

 

Tüketiciyi koruma faaliyetlerinin ekonomiye sağladığı yararlardan da bahseden Sütçü,  “Standartlar, ulusal sanayi belirli hedeflere yöneltebilir. Ulusal üretimin kalite bakımından gelişmesine yardımcı olur. Ulusal ekonomide arz ve talebin dengelenmesine yardım eder. Dağıtım masraflarını azaltır. İhracatta üstünlük sağlar. Ulusal karakterde bir sanayinin kurulmasında ve gelişmesinde öncülük yapar. Yan sanayi dallarının kurulmasını ve gelişmesini sağlar” şeklinde konuştu.








 

İYİ BİR TÜKETİCİ!

İyi bir tüketicinin nelere dikkat etmesi gerektiği yönünde de uyarılarda bulunan Sütçü, “Bir ürünü satın alırken, o ürünün TSE ya da TSEK markalarını taşıyıp taşımadığını kontrol etmeli, bu markaları taşımayan ürünler tercih edilmemelidir. Tüketici, ne istediğini bilmelidir. Elde edilen mal ve hizmetlerin nasıl kullanılacağını bilmelidir. Bilinçli bir alıcı olmalıdır. Maddi açıdan günübirlik değil, uzun vadeli bir planlama yapılmalıdır” diye konuştu.

 

ÜYELERE PLAKET

Seminer sonunda TÜKODER derneğinde aidatlarının aksatmadan 10 yıldır üye olan 21 üyeye teşekkür plaketi takdim edilirken, seminere katılan vatandaşlara Tüketicinin El Kitabı hediye edildi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.