TüRKiYE-ABD ARASINDAKi 100 MiLYAR DOLARLIK TiCARET HACMi MOBiLYACILARI HEYECANLANDIRDI

2019 yılının ilk 7 ayında Türk mobilya sektörü ABD’ye 90 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Amerika’nın Türkiye’nin mobilya ihracatı yaptığı 9. ülke durumda olduğunun belirten İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, sektörün ABD’ye 1 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu söyledi.

Yayınlama: 15.08.2019
420
A+
A-

Türkiye-ABD arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi için yapılan çalışmaların da mobilyacıları heyecanlandırdığının altını çizen Güleç, “Amerika ile çalışmak demek, zevkleri, beğenileri birbirinden farklı 50 ayrı ülkeyle çalışmak demek. Ve Türk mobilyaları tek bir coğrafyada toplanan bütün bu farklılara cevap verebilecek kabiliyette.”

 

Türkiye ile ABD arasında hedeflenen 100 milyar dolarlık ticaret hacminin yol haritası geçtiğimiz günlerde çizildi. Otomotiv, tekstil, havacılık, beyaz eşya, mücevherat, yapı malzemeleri, mobilya ve turizmin ön plana çıktığı rapor, Türk mobilyacılarını heyecanlandırdı. Rapor özelinde açıklamada bulunan İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının Türkiye için ciddi bir fırsat oluşturduğu vurguladı. Birlik olarak kurdukları kümeler ile Amerika pazarında faaliyet gösterdiklerinin altını çizen Güleç,  son 3 yılda 3 kat büyüme gösteren Türkiye’nin Amerika’ya mobilya ihracatının 2019 yılının ilk 7 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32, 6 büyüme gösterdiğini belirtti.








 

“AMERİKA İLE ÇALIŞMAK, 50 MOBİLYA TÜKETEN İYİ ÜLKE İLE ÇALIŞMAK ANLAMINA GELİYOR”

Mobilya sektörü için ABD pazarının çok önemli olduğunun altını çizen Güleç, 2023 yılında ABD özelinde 1 milyar dolar ihracat hedefi belirlediklerini aktardı. Ülke ekonomisi için katma değerli ürünler geliştirmek ve hedef pazarlardan olan ABD’de daha fazla yer almak için Ar-Ge destekli inovasyona inandıklarını aktaran Güleç, “Hedef pazarımız olmasının yanı sıra önemli bir rakibimiz olan ABD ile rekabetimizi dengeli, disiplinli ve güçlü bir zihinsel dönüşümle sürdürmeye ve sistematik olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu noktada milli katılım fuarlarını yakından takip ediyor, sektörümüzü ABD pazarına alıştırmaya çalışıyoruz. Birlik olarak Ticaret müşavirlerimizi Los Angeles ve Chicago Ticaret müşavirlerini ziyaret ettik. Onlar da özellikle mobilyacılığın bu pazarda önemli oldukları konusunda bizimle teyitleşti. Sanılanın aksine Türkiye mobilyası Amerika’da satılabilir. Amerika’nın desenleri ve modelleri farklı diye sektör temsilcilerimizde yanlış bir anlayış var.  Bunu yıkmamız gerekiyor. Modern Avrupa düzenine sahip firmalarımızın Amerika’da başarılı olacağına inanıyoruz. Amerika’da ihracat oranında son 3 yılda yüzde 150 ye varan bir artış var. Artık global bir dünyada yaşıyoruz. Uzaklar artık çok yakın.  Bu nedenler Amerika’ya sanılandan çok daha fazla mobilya satılabiliriz. Çünkü biz biliyoruz ki Türk Mobilyası Amerika’da beğeniliyor. Öte yandan şu da bir gerçek; Amerika ile çalışmak demek, zevkleri, beğenileri birbirinden farklı 50 ayrı ülkeyle çalışmak demek. Ve Türk mobilyaları tek bir coğrafyada toplanan bütün bu farklılara cevap verebilecek kabiliyette. Sahip olduğumuz mobilya çeşitliliği ve zenginliği bizim için çok büyük bir avantaj. ”

 

ABD VE KUZEY AMERİKA’DA MOBİLYA TÜKETİMİ ARTACAK

Öte yandan ABD’nin ölçü birimlerinin diğer ülkelerden farklı olduğunu ve bu pazara girmek isteyen mobilya markalarının buna yönelik çalışmalar yapması gerektiğini söyleyen Güleç, her eyaletinin de farklı tarza sahip mobilyaları beğendini söyledi. Sektör olarak bu bilgilerin analizini çok iyi yapmak için birlik olarak çalışmalar gerçekleştirdiklerini aktaran Güleç, “Amerika’nın tüketim oranı dünya ortalamasının üstünde. Son yıllarda üretim alanında büyük bir sıçrama yapan Çin’i ayrı tuttuğumuzda ABD mobilya tüketimi konusunda dünya ortalamasının üzerinde. Önümüzdeki üç yıl içinde ABD ve Kuzey Amerika, tüketimini en çok artırması beklenen bölge olarak dikkat çekiyor” dedi.

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.