YAZ KURAK GEÇEBiLiR

İnegöl İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, makamında açıklamalarda bulunarak desteklemeler ile ilgili bilgiler verdi. Açıklamasında kış aylarının istenilen seviyede geçmemesinden dolayı yazın kuraklık olabileceğini ifade eden Ekren, “Özellikle biz arazi gezilerinde yaptığımız turlarda, su kaynağı olarak adlandırdığımız dağlardaki derelerimiz normalde bu zamanlarda şu anki halinin iki üç katı seviyede olması gerekiyordu” dedi.

Yayınlama: 08.05.2018
778
A+
A-

İnegöl İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, makamında güncel konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

 

SON MÜRACAAT TARİHİ 29 HAZİRAN’DIR






İlk olarak sertifikalı tohum desteklemeleri ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, “Bugün ki beyanımız yurt içi sertifikalı tohum kullanımı desteklemesi ile ilgili 2018 yılının. Bizim düzenli olarak her yıl destekleme verdiğimiz bir ödeme kalemi. Geçen seneden farklı olarak, biz geçen sene bu yurt içi sertifikalı tohum kullanımı ile ilgili Ağustos ayında müracaatları almaya başlamıştık. Bu sene tebliğde yapılan değişiklik ile son müracaat tarihi 29 Haziran olarak belirlendi. Çiftçilerimizin mağdur olmaması için açıklama yapma gereği duyduk. Malumunuz özellikle İnegöl’de patates ekimi yoğun. Buna istinaden de yetiştiricilerimiz sertifikalı tohum kullanıyorlar. Bununla ilgili de ciddi şekilde destekleme alıyorlar. İlçemizde 10 bin dönüme yakında patates ekimi mevcut. Sertifikalı tohum ile ilgili dekara 80 lira patateste desteğimiz mevcut. Bu da üretici açısından ciddi bir tutar oluşturuyor. Son müracaat tarihimiz; 29 Haziran’dır. Patates ekimi yapan çiftçilerimizin, gerekli evraklarla beraber o tarihe kadar bize müracaat etmeleri gerekiyor, mağdur olmamaları açısından” dedi.

 

YAZI KURAK GEÇİREBİLİRİZ

Kışa aylarının beklenen seviyede geçmemesinin, kurak oluşturabileceğini belirten Ekren, “Bizi biraz kurak bir yaz bekliyor diyebiliriz. Tabi yağış durumu tam olarak ne olur bilemiyoruz. Şuan yağışlar var. Biraz sürecek gibi de gözüküyor. Kurak geçirmemizin nedenini de şöyle açıklayabiliriz; su kaynakları kar yağışı olmadığından dolayı zayıf gözüküyor. Özellikle biz arazi gezilerinde yaptığımız turlarda, su kaynağı olarak adlandırdığımız dağlardaki derelerimiz normalde bu zamanlarda şu anki halinin iki üç katı seviyede olması gerekiyordu. Dereleri gezdiğimizde gördük ki şuan ki su seviyeleri yazın ki su seviyeleri ile eş değer şekilde. Bu su kaynakları muhtemelen yazın daha fazla azalacaktır. Bununla ilgili inşallah sıkıntı çekmeyiz ama böyle bir sıkıntı var. Bunun yanında yağışların durumu da önemli. İnşallah yağışlı bir dönem geçerse sıkıntı çekmeyiz diye düşünüyoruz ama bu yaz kurak geçecek gibi gözüküyor” ifadelerini kullandı.

 

YENİ BİNA İÇİN CEVAP BEKLENİYOR

Beni bina ile ilgili soruya cevap veren Ekren, “O konu ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Şuanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bizim bakanlığımıza projeyi gönderdi. Oradan ne sonuç çıkacak bakacağız. Şuan oradan cevap bekliyoruz” dedi.

 

131 ADET DOSYA PROJE İL MÜDÜRLÜĞÜNE TESLİM EDİLDİ

Genç Çiftçi Desteklemeleri ile ilgili de bilgiler veren Ekren, “Genç Çiftçi Müracaatlarımız 30 Nisan tarihi itibari ile tamamlandı. Sistem üzerinden toplamda 180 müracaat gerçekleşti. Siste üzerinden 180 dosyadan 131 adet bize dosya teslim edildi. Şuan müracaat sayımız 131. Bunları detaylandıracak olursak; bitkisel üretimde 25, hayvansal üretimde de 106 proje olarak bize teslim edildi. Bunlar arasında arı yetiştiriciliği ve bal üretimi ile ilgili 4 dosya, bodur kapama meyve bahçesi ile ilgili 2 dosya, yarı bodur kapama ve meyve bahçesi ile ilgili 3 dosya, bodur ve yarı bodur olmayan kapama meyve bahçesi ile ilgili 1 dosya, çilek ile ilgili 1 dosya, seracılık ile ilgili 10 dosya, kültür mantarı yetiştiriciliği açısından 1 dosya, istiridye mantarı için 7 dosya, büyükbaş sığırda 56, büyükbaş mandada 2 ve küçükbaş koyuculuk olarak da 44 dosya teslim edilmiştir. Biz bunlarla ilgili icmalleri hazırladık. Bursa’da il proje müdürüne gönderdik. Bundan sonraki süreçte il proje müdürü ilçemizde kaç kişiye destek verilecekse onları tespit edip bize gönderecekler. Bizde sözleşme imzalamak için davet edeceğiz. Muhtemelen bu da Mayıs ayının sonunu bulacaktır diye düşünüyoruz” dedi.

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş