Büyüklere Hürmet ve Saygı…

Kıymetli okurlar;Konumuz büyüklere hürmet olunca yine iş kendi ailemize düşüyor.Her insanın farklı farklı zaafları vardır.Ama genel olarak baktığımız zaman ailemiz bizim için en büyük örnek ve zaaftır.   Çünkü ailemiz bizim herşeyimiz olup ilk olarak hürmeti, saygıyı ve sevgiyi,bütün iyisiyle kötüsüyle herşeyin temelini ailemizden öğreniriz, Öğrenmesek bile örnek olarak küçük yaştan itibaren bilip bilmeden onlardan […]

Yayınlama: 01.07.2017
612
A+
A-

Kıymetli okurlar;Konumuz büyüklere hürmet olunca yine iş kendi ailemize düşüyor.Her insanın farklı farklı zaafları vardır.Ama genel olarak baktığımız zaman ailemiz bizim için en büyük örnek ve zaaftır.

 

Çünkü ailemiz bizim herşeyimiz olup ilk olarak hürmeti, saygıyı ve sevgiyi,bütün iyisiyle kötüsüyle herşeyin temelini ailemizden öğreniriz, Öğrenmesek bile örnek olarak küçük yaştan itibaren bilip bilmeden onlardan görerek yaptığımız davranışlar olabiliyor.








Normalde insan doğuştan fıtratı,islam,güzel ahlak ve hürmete layık bir yapı karakter üzerine anne karındayken ruhu üfleniyor,ama dünyaya geldikten sonra onu önce annesi babası ve çevresindekiler dünyanın kötü fıtratı gereği kötülüğe doğru çekerler çünkü insanın bir yanı sürekli boşlukta olup onu iyi güzel şeylerle doldurmazsa yerini kötü şeyler alacağı gerçeğinden kurtulamaz.Onun içindir ki büyüğe hürmeti de yine bizlere büyükler öğretmekte ve bize aşılamaktadır.Bu hususta da büyüklerimize ayrı bir gayret düşmekte.

 

Ayeti Kerimede buyurulduğu gibi ‘’İnsan,hürmete layık bir varlık olarak yaratılmıştır.’’ (İsra 17/70)

 

Bu yüzden kimseyi küçük görmememiz ve büyük olmasından da ziyade sırf insan olması hasebiyle herkese saygılı davranmalı ve özellikle büyüklere (hürmet) göstermesi gerekmektedir.

Efendimiz (s.a.v) ise bu konuda şöyle buyuruyor:

‘’Allah Teala, yaşından ötürü bir ihtiyara saygı gösteren gence, yaşlılığında hizmet edecek kimseler lütfeder.’’

(Tirmizi, Birr,75)

Herkesin bildiği bir gerçek var ki,bugün yaşlı olan dün genç idi.Aynı şekilde bugün genç olan da Allah Teala’nın ömür verdiği takdirde yarın yaşlı olacaktır.Hadis-i şerifte de kısa bir tefekkürle anlayacağınız üzere yaşlılara,büyüklere saygı gösteren gençlerin bu hareketinin karşılıksız kalmayacağına işaret etmektedir,ve bu davranışı sergileyen gençlerin daha da uzun ömürlü olmalarına atıfta bulunup Allah Teala’nın o gençlere de saygı gösterilmeyi ikram edecektir.Biz ne kadar bazı fertlerimize göre büyük olsak bile bizlerinde büyükleri vardır onlara saygıda hürmette kusur etmezsek gelecek nesillerimizin hürmeti de o derece bizlere hürmeti olacak ve daha güzel nesiller yetişmeye de vesile olacaktır.

Şimdi de size Efendimizin (s.a.v) hem nasihati hemde müjde buyuran hadis-i şerifini sunacağım;

‘’Ey Enes! Yaşlılara saygı göster,küçüklere de şefkat et ki, cennette bana arkadaş olasın.’’

 

-Mesela saygı göstermenin başlarında neler gelir? Derseniz yine hadiste cevabını bulabiliriz şöyle ki;

‘’Herhangi bir yerde karşılaştıklarında,küçükler büyüklere selam vermelidirler.’’(Buhari,İsti’zan 5,6)

‘’Camide ön safı büyüklere bırakmalıdır.(Müslim,Salat 122)

 

Sadece camiidede değil tabii ki herhangi meclislerde,vasıtalarda vs. ve yeri geldiği zaman yapmakta nefsimizin ağır geldiği yerlerde özellikle saygı da kusur etmememiz gerekiyor.

Unutmayalım ki;Bizler,’Bereket büyüklerle beraberdir’ diyen ve öğrendiklerimizi hayata geçirmekle işimizin yaşantımızın bereketle dolu geçeceğini söyleyen peygamberin ümmetiyiz. Elhamdülillah.

                                                                                                                                                     Selam ve Dua ile…



Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.