GIYBET VE KÖTÜLÜĞÜ

Cenab-ı Hakk’ın inayetiyle, tövbe eden bir mü’min,AllahuTealanın yasakladığı ve toplumda da sıkça rastlanan özellikle günümüzde manevi hastalıklardan; içki içek, kumar oynamak, zina etmek,v.s kötü amellerden kurtulabilir ama günahların en büyüklerinden sayılan, yapılışı ameli Müslümanlarca, peynir ekmek gibi yemesi güzel ve lezzetli olan, Öyle bir günah var ki; İşte bu kötü fiil dilin afetlerinden olan GIYBET’tir. […]

Yayınlama: 01.07.2017
1.689
A+
A-

Cenab-ı Hakk’ın inayetiyle, tövbe eden bir mü’min,AllahuTealanın yasakladığı ve toplumda da sıkça rastlanan özellikle günümüzde manevi hastalıklardan; içki içek, kumar oynamak, zina etmek,v.s kötü amellerden kurtulabilir ama günahların en büyüklerinden sayılan, yapılışı ameli Müslümanlarca, peynir ekmek gibi yemesi güzel ve lezzetli olan, Öyle bir günah var ki; İşte bu kötü fiil dilin afetlerinden olan GIYBET’tir.

Bakın size ibnüesir’enin tarifine göre;’’Kişiyi gıyabında kötü bir haliyle zikretmektir. Şayet zikredilen kötü hal o adamda yoksa bu gıybet olmaz bühtan olur. Bühtan,insana,onda bulunmayan bir kötülüğü nispet etmek olunca gıybetten daha kötü bir davranıştır.  İslam dini insanlara verdiği ehemmiyetin bir gereği olarak ,şahsiyetleri korumaya ayrı bir itina göstermiştir. Kişinin temel haklarından biri olan”ırz” şahsiyetin başta gelen unsurlarından biridir.’’

Hadis-i şerifte de şöyle buyuruluyor;








 

Efendimiz (s.a.v) ’’Her Müslümanın diğer Müslümana kanı, malı, ve ırzı haramdır.’’ Beyanı Müslümanın ,Müslümana karşı sınırını koymuştur.

Başka bir hadisi şerifte de Müslümanların nasıl olması gerektiğini şöyle dile getiriyor;

Ebu Musa (r.a) demiştir ki ; Ben Hz. Peygambere :”Ey Allah’ın Resulü,Müslümanların hangisi daha faziletlidir?” dedim. Resulü Ekrem: ”Müslümanların,dilinden ve elinden selamette olduğu kimselerdir” buyurdu .“

İşte asrımızın manevi hastalıklarından olan gıybet,kişinin Müslüman kardeşine verdiği en büyük haksızlık ve hukuksuzluktur.MüslümanlarAllahuTealanın işlememizi haram kıldığı fiilleri bir kere işledikten sonra bıkıp usanmalarına rağmen, gıybeti hiç bıkıp usanmadan saatlerce yapmalarından dolayıdır.

Evet size şimdi, gıybetin ne olduğunu efendimiz (s.a.v) den hadis getirerek anlatmak daha da iyi olacaktır;

Gıybet,bir kimsenin arkasından hoşlanmayacağı bir şey söylemektir. Hz. Ebu Hureyre (r.a) anlatıyor: “Resûlullah(s.a.v)buyurdular ki:

“Gıybetin ne olduğunu biliyor musunuz?”

“Allah ve Resûlü daha iyi bilir!” dediler. Bunun üzerine:

“Birinizin, kardeşini hoşlanmayacağı şeyle anmasıdır!” açıklamasını yaptı. Orada bulunan bir adam: “Ya benim söylediğim anda varsa, (Bu da mı gıybettir?)” dedi.(s.a.v):

“Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış oldun. Eğer söylediğin onda yoksa bir de bühtanda (iftirada) bulundun demektir.”

Efendimiz(s.a.v)ise,Sa’idİbnuZeyd(r.a)rivayet ettiği bir hadisi-i şerifte:“Ribânınen kötüsü,haksız yere müslümanın ırzını(manevi şahsiyetini)rencide etmektir” buyurmuştur.

Bu gıybetin kötülüğünü anlatmak için de Dırâr bin Mürre(k.s)daha da ileri giderek buyururdu ki:”Gıybet etmek, annesi ile yetmiş kere zinâ etmekten daha kötüdür.” dedi. Öyleyse bu hastalığın vahim bir boyutu vardır.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.