Acil Servis Artık Ücretli

Sağlık Bakanlığı, acil servislere başvuranların yüzde 70inin acil olmadığının tespit edince, çareyi Kırmızı-Sarı-Yeşil alan uygulamasında buldu. Uygulamaya göre acil olmayan hastalara ayrılan yeşil alanlarda tedavi görenler, tedavi masrafı ödemek zorunda kalacak.

Yayınlama: 10.04.2014
2.270
A+
A-

Sağlık Bakanlığı, acil servislere başvuranların yüzde 70inin acil olmadığının tespit edilmesi üzerine Kırmızı-Sarı-Yeşil Alan uygulamasını başlattı. Bundan sonra artık kusmanın bile bir derecesi olacak. Her kusan kişi acil sayılmayacak, tedavisi yapılacak ama tedavi masrafı talep edilecek.

 

YEŞİL ALANA GİRENLERDEN PARA TALEP EDİLECEK








Acil servislere başvuran tüm hastaların ilk müracaatta acil hasta olarak değerlendirilerek acil servislere kabul edilmesi ve buna göre işlem yapılması esastır. Ancak yapılan muayene sonucunda hekim değerlendirmesine göre yeşil alan muayenesi kapsamına girdiği belirlenen hastalar için Yeşil Alan Muayenesi kodlama işlemi yapılacak. Bu kodlama işlemi, hastanın acil servisteki işlemleri tamamlandıktan sonra yapılacak. Bu uygulama ile acillerin gerçekten acil hastalara hizmet vermesi sağlanacak. İlk etapta Kırmızı-Yeşil-Sarı Alan uygulaması ile gerçek vakaların tespit edileceğini ve yeşil alana giren kişilerin acil servislerde tedavilerinin yapılmayacağını düşündüklerini belirten yetkililer daha sonra genelge ile yeşil alana giren kişilerin de tedavilerinin yapılacağını ve para talep edileceğini belirlediler.

 

ACİL SERVİSLERİN SORUNUNA ÇÖZÜM OLACAK

Türkiyede insanlar acil vaka sayılmasalar da çeşitli nedenlerle acil servislere gittiklerini belirten yetkililer bunun en önemli nedenlerinden birinin de katkı payı ödememek olduğunu ifade ettiler. Acil servislere gidenlerin yüzde 70i aslında acil olmadığını belirten yetkililer, “Bu servislerin böyle bir çalışma düzeni içinde gerçekten acil vakalara ne kadar hizmet verebildiği siz düşünün. Sağlık Bakanlığı, bu soruna çözüm bulabilmek için alanlar belirledi. Buna göre, kırmızı ve sarı alanlar acil kabul edilecek ancak yeşil alana giren kişiler acil sayılmayacaktı. Bakanlık yeni yayınladığı genelge ile yeşil alana giren kişilerin de acilde tedavi edilmelerini ancak bu kişilerden para talep edilmesini istiyor. Ki vatandaşlar parayı ya ilaç alırken ya da emekliyse maaşlarından ödeyecekler. Böyle bir uygulama acil servislerin sorununa çözüm olmayacaktır” dedi.

 

KIRMIZI ALAN

Kırmızı alan; havayolu tıkanıklığı riski, major çoklu travma, sadece ağrıya yanıt veren veya yanıtsız olan hastalar, devam eden veya uzamış nöbet, ilaç aşırı alımı olan hastanın yanıtsız veya hipoventilasyonda olması, kardiyak ağrıya benzer göğüs ağrısı, dolaşım bozukluğu, ciddi ağrı, önemli sedatif veya diğer toksik maddelerin oral alımı, şiddet içeren agresif davranışlar, kendine veya diğerlerine zarar veren davranışları kapsamaktadır.

 

SARI ALAN

Sarı alan; orta derecede kan kaybı, orta derecede solunum sıkıntısı, nöbet geçirme öyküsü (uyanık), ateş yüksekliği olan onkoloji veya steroid kullanan hasta, inatçı kusma, kafa travması olan ancak bilinci açık hasta, kardiyak öykü ile uyumlu olmayan göğüs ağrısı, şiddetli karın ağrısı, ekstremite yaralanması, suistimal riski veya şüphesi olan çocuk, stresli ve kendine zarar verme riski olan hastaları kapsamaktadır.

 

YEŞİL ALAN

Yeşil alan ise; sarı ve kırmızı alan dışındaki rahatsızlıklara sahip olan acile girebilecek. Ancak bunun karşılığında para talep edilecek.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.