Görme engellilere büyük müjde

Görme engelli vatandaşların bilgi çağının getirmiş olduğu yeniliklerden faydalanması amacıyla hazırlanan ve görme engellilerin gitmek istediği yere ulaşmalarını sağlayan Gören Göz cihazlarının dağıtımı için başvurular başladı.

Yayınlama: 20.03.2014
2.196
A+
A-

3 Mart 2014 tarihinde başvuruları başlayan Gören Göz cihazları hakkında İnegöl Kaymakamlığından yazılı bir açıklama yapıldı.

 

Türkiye genelinde Bursa’nın da yer aldığı 19 ilde dağıtımı yapılacak olan bu cihazlar, sahip olduğu navigasyon özelliği sayesinde görme engellilerin erişebilirliğini kolaylaştırmak üzere tasarlandı.






 

GPS YARDIMIYLA YÖNLENDİRECEK

İnegöl’deki görme engelli vatandaşların da başvuru yapabileceği cihazın hangi şartlarda alınabileceği, kaç adet cihaz dağıtılacağı ve başvuru için hangi belgelerin gerekli olduğunun açıklandığı bildiride şu ifadelere yer verildi: Görme engellilerin gitmek istedikleri yere ulaşmalarını sağlayan Gören Göz cihazları için 2014 yılı kapsamında 19 ilde başvurular başlıyor. Gören göz cihazları için Adıyaman, Antalya, Artvin, Aydın, Bingöl, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Gaziantep, Gümüşhane, Iğdır, Kahramanmaraş, Karaman, Konya, Mardin, Şanlıurfa ve Yozgat dahil toplam 19 ilde dağıtılmak üzere başvuru alınacak. Gören göz cihazı; görme engellilerin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak gidebilmesi amacıyla donanım ve yazılımdan oluşan ve GPS alıcısına gelen koordinat bilgilerinin sayısal harita yardımıyla işlenmesiyle görme engelliyi sesle veya tuşla gitmek istediği adrese doğru yönlendirecek olan bir cihazdır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen ve görme engellinin bilgi çağının getirmiş olduğu yeniliklerden faydalanması amacıyla hazırlanan Gören Göz cihazları, sahip olduğu navigasyon özelliği sayesinde görme engellilerin erişebilirliğini kolaylaştırmak üzere tasarlandı.

 

BAŞVURULAR AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜKLERİNE YAPILACAK

Gören Göz cihazları görme engellilerin gitmek istedikleri yere yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak sesli komutlar yardımıyla daha kolay ve hızlı bir şekilde gidebilmesi amacıyla tasarlandı. Güncellenen yeni yazılım ve cihazla birlikte 2014 yılında dağıtımı planlanan 5 bin gören göz cihazının dağıtımı için başvurular 3 Mart 2014 tarihinden itibaren başladı. Gören göz cihazları için Adıyaman, Antalya, Artvin, Aydın, Bingöl, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Gaziantep, Gümüşhane, Iğdır, Kahramanmaraş, Karaman, Konya, Mardin, Şanlıurfa ve Yozgat olmak üzere toplam 19 ilde ikamet eden veya bu illerde üniversite eğitimi gören görme engelli vatandaşlar 3 Mart 2014 tarihinden itibaren söz konusu ilerde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuruda bulunabilecekler. Teslim edilen evraklar görevli personel tarafından incelenecek başvuru kaydı ile kontrol edilmesine müteakiben başvurular onaylanacaktır. Başvuruların kabul edilmemesi halinde ilgililere bilgi verilecektir. Cihazlar başvuru tarihi esas alınarak teslim edilecek olup, cihazın görme engelli vatandaşlara dağıtımı Bakanlığımız İl Müdürlükleri aracılığı ile sağlanacaktır. Gören Göz cihazı almak üzere başvuruda bulunan kişilerin cihazlarını alacakları yer ve tarih bilgileri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın web sayfasından ilan edilecektir. Ayrıca kişiler bu internet adresinden TC kimlik numaraları ile başvurularının onaylanıp onaylanmadığını ve işlemlerinin hangi aşamada olduğunu da öğrenebileceklerdir.

 

BAŞVURU KOŞULLARI

Yapılan yazılı bildiride gören göz cihazı için başvuru koşulları şöyle sıralandı: Türkiye Cumhuriyet vatandaşı olmak. 15 yaş ve üzeri yaş grubunda bulunmak. Görme özrünü belirten 16.12.2010 ve 27787 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren özürlülük ölçütü, sınıflandırması ve özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmeliğe uygun olarak alınan özürlü sağlık kurulu raporuna göre görme özrüne ilişkin tüm vücut fonksiyon kaybı oranı yüzde 80 ve üzeri olmak. Görme özürlünün birden fazla özrünün olması halinde görme özrüne ilişkin oran dikkate alınacaktır. Gören göz cihazını kullanmaya engel teşkil edecek işitme, zihinsel veya el ve parmaklarını kullanmayacak derecede ortopedik özrü bulunmamak. Görme özürlünün dağıtım yapılacak olan 19 ilde ikamet etmesi veya bu illerdeki üniversitelerde eğitime devam ediyor olması gerekmektedir.

 

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Gören Göz cihazı için yapılacak başvurular sırasında gerekli belgeler ise şöyle: “Nüfus cüzdanı fotokopisi (aslını ibraz etmek şartıyla), özürlü sağlık kurulu raporu fotokopisi (aslını ibraz etmek şartıyla), ikametgah belgesi (bu belge TC kimlik numarası ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerince MERNİS veri tabanından alınacak), dağıtım yapılacak üniversitelerde eğitime devam eden görme özürlü öğrencilerin öğrenim gördüğüne dair ilgili üniversiteden alacağı belge.”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş