Havayı kirletenin gözünün yaşına bakılmayacak

Bölgemizin en kirli hava koşullarına sahip olan ilçemizde, mobilyacılar atıklarını artık gelişi güzel imha edemeyecek. Konuyla ilgili konuşan Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “İnşallah bu benim korktuğum gibi olmaz ama Çevre İl Müdürlüğünden gelen cezaların yüksekliğini biliyorum, 180 bin, 200 bin. Büyükşehir Belediyesi’nden gelirlerse 40-50-60 bin gibi cezalardan bahsediyorlar. Ve bu sene de kimsenin gözünün yaşına bakmayacaklarını söylüyorlar” şeklinde konuştu.

Yayınlama: 29.05.2015
1.872
A+
A-

Geçtiğimiz akşam saat 20.30’da Sani Konukoğlu konferans salonunda düzenlenen seminere İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, Er-Ka Kağıtçılık firması sahibi Serhat Kılınç ile mobilyacılar katıldı.

 

ERKA VE STARWOOD İŞBİRLİĞİ’NDE İMHA EDİLECEK








Katılımın az olduğu seminerin açılış konuşmasını yapan İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “Bilindiği gibi Bursa bölgesinde en pis hava İnegöl ilçemizde teşkil olduğundan, Valilik kanalıyla bazı acil tedbirler çerçevesinde önlemler alındı. Bu konu ile ilgili belki 4-5 tane toplantı yapıldı. O toplantıların hepsine bende bizzat katıldım. Mobilyacılarımızın bu 2014 kışını büyük bir sıkıntılarla atlattı aslında.  Büyük cezalar bizi bekliyordu, kapıdaydı. Fakat bu seneyi geçiş amaçlı, Vali olsun, Çevre İl Müdürü olsun biraz görmemezlikten geldiler. Ama önümüzdeki 2015-2016 kışı maalesef öyle olmayacak. Toplantılarda belki de kalabalık bu gün en fazlası. Bu duyarsızlığımız maalesef başımıza işler açacak. En azından buraya gelip bilgi sahibi olabiliriz. Birşeyler öğrenebiliriz. Çünkü eski sanayi olmayacak artık. Eskisi gibi her gelen çöplerini bir kıyıya atıp, yakamayacak. Bizim burada gelip bilgi edinmemiz, soru sormamız gerekirdi. Bu arkadaşlardan kendileri bizzat çevre mühendisleri burada. Erka yetkilileri burada. Neden Statwood’ta yakılacak, neden evlerde yakılmayacak, bu soruları sormalarını gelmeyen arkadaşlardan isterdim. Bu sene ilk başka bu geçiş süreci, sizin beklentilerinizin de dışına artık geçti. Bazı kamyonetcular, bazı traktörler bu bizim endüstriyel atıklarımızı toplayıp, Starwood’a götürüp sattılar. Artık onlar da satamayacak. Bu yetkili lisanslı firmalar toplayacak ve Starwood onları imha edecek. O da lisans belgesini aldığı için imha edecek. İnegöl’de başka toplayacak firma yok, başka yakacak firma da yok. Belki bundan sonra olur onu bilemem. Şu an mevcut durum bu. Bizim Erka ile yaptığımız protokolün alternatifi yoktur. Kendileri oturup konuştuk, detaylarına kadar inceledik. Arkadaşlarımızın bu konuda üstün çalışmaları var. Starwood’la da kendileri anlaşmış. Yani bir firmanın kendi atığını Starwood’a götürecek yetkisi bile yok. Bu arkadaşlar kendileri lisanslı araçlarında, orada anlaştıkları Starwood’la yakacaklar, yok edecekler.” Dedi.

 

AĞIR CEZALAR GELİYOR

Ağır cezaların uygulanacağının altını çizen Ayhan, “İnşallah bu benim korktuğum gibi olmaz ama Çevre İl Müdürlüğünden gelen cezaların yüksekliğini biliyorum, 180 bin, 200 bin. Büyükşehir Belediyesi’nden gelirlerse 40-50-60 bin gibi cezalardan bahsediyorlar. Ve bu sene de kimsenin gözünün yaşına bakmayacaklarını söylüyorlar. İnşallah öyle olmaz biz tedbirlerimizi alalım. Bu arkadaşlara soracağımız her türlü soruyu soralım, aydınlanalım diyorum” şeklinde konuştu.

 

MEVZUAT 2005 YILINDAN BERİ VAR

Er-Ka Atık Yönetimi Çevre Mühendisi Kevser Kapdan, “Bu tehlikeli atıkların kontrollü yönetmeliğine göre sunta, MDF ve talaş atıkları tehlikeli atık olarak değerlendirilmektedir. Biliyorsunuz ki bu atığın içerisinde Formaldehit var. Şunu düşünebilirsiniz; bunu kullanıyorum ama neden tehlikeli atık olarak değerlendiriliyor? Ürün olarak kullandığınızda herhangi bir sakınca yok ama bu atık yakıldığı zaman tehlikelilik arz ediyor. Ve amaç bu atığın yakılmasını önlemek. İnegöl’deki yoğun hava kirliliğinin artık ulusal halde bir problem hale geldi ve bununla ilgili başkanımızın da dediği gibi olayın ciddiyeti ile ilgili toplantılar yapıldı. Ve Çevre Bakanlığı’nın tarafsız bir laboratuvar tarafından İnegöl’ün belirli noktalarından ve pilot bölge olarak seçilmiş bir kaç firmada ölçümler yapıldı. Ölçüm sonuçlarında bakıldığın da yüzde 70 olarak havaya salınan formaldehit olarak tespit edildi. Bu formaldehit nelerde var? O yüzden gözler mobilya sektörüne dikildi. Mobilya sektöründen kaynaklanan bu sunta, MDF ve talaş atıkları formaldehit barındırıyor. Ve kirliliğin nedeninin bu olduğu tespit edildi. Konu ile ilgili Starwood 8 Nisan tarihinde yakma lisansını aldı. Şimdi bu zamana kadar yok muydu? Şimdimi başladı bu mevzuat? Bu mevzuat aslında 2005 yılından beri var. Bölgemize yakın böyle bir tesisimizin olmayışından, bu mevzuatı bu zamana kadar yerine getiremedik” diye konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.