Süt tüketimimiz çok düşük

Dünya Süt Günü nedeni ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İnegöl Belediyesi ortaklaşa bir program gerçekleştirerek, katılımcılara süt ikramında bulundu. Program öncesi açıklamalarda bulunan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Aksakallı, “Türkiye’deki süt tüketiminin gelişmiş ülkelerle kıyaslanamayacak derecede düşüktür” dedi.

Yayınlama: 21.05.2015
1.883
A+
A-

Heykel alanında düzenlenen programa, Belediye Başkan Yardımcıları Gülhan Şahin ve Eşref Yiğit, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Aksakallı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

21 MAYIS TARİHİ, “DÜNYA SÜT GÜNÜ” OLARAK KUTLANIYOR






Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İnegöl Belediyesi Veteriner Hekimi Musa Subaşı, “Süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve tüketimin artmasını teşvik etmek amacıyla her yıl 21 Mayıs tarihi, “Dünya Süt Günü” olarak kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun 1956 yılında bütün üye ülkelerde kutlanması kararı aldığı “Dünya Süt Günü”, 1991 yılında ülkemizde de kabul edildi. 21 Mayıs Dünya Süt Günü’nün içinde bulunduğu 21 – 28 Mayıs tarihlerini kapsayan hafta da ‘Süt Haftası’ olarak kutlanıyor”

 

TÜKETİM ÇOK AZ

“Bugün yıllık kişi başına içme sütü tüketimi Avrupa Birliği ülkelerinde 89 kg, Avustralya’da 107 kg, ABD’de 83 kg düzeyinde. Bu rakam Türkiye’de ise 26 kg civarında seyrediyor. Doğumdan itibaren aldığımız ilk besin olan süt, başta gelişme çağındaki çocuklar, hamileler , emzirenler ve yaşlılar olmak üzere 7’den 70’e herkesin vücudu için gerekli olan bütün besinleri dengeli olarak içinde bulunduran, vazgeçilmez bir besin kaynağı. Mineral açısından son derece zengin olan süt aynı zamanda zengin bir kalsiyum kaynağı. 1 litre süt içinde bulunan kalsiyum; 10 kilo et, 5.2 ekmek, 12,6 kilo patates, 17 kilogram elma, 3,2 kilo marul ya da 2,4 kilogram havuçta bulunan kalsiyuma eş değer oluyor. Bu nedenle sağlıklı kemikler için süt içmemiz şart. Yediğimiz besinlerin insanın hafıza, zeka ve konsantrasyon gücü üzerinde çok önemli bir etkisi var. Örneğin vücut ağırlığımızın sadece yüzde 2 ila 3’ü oranında ağırlığı olan beyin, günlük kalorilerimizin ortalama yüzde 25 – 30’unu harcıyor. Süt beyin için de faydalı ve beynin ihtiyacı olan enerjiyi sağlıyor. İçerdiği yüksek protein ile vücut dokularının gelişmesine yardımcı olan süt odaklanma yeteneğini ve hafızayı güçlendiriyor” dedi.

 

ZİHİNSEL GELİŞİMDE DE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Subaşı’nın ardından kürsüye çıkan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Aksakallı ise, “İnsanın tüm yaşamında önemli bir yere sahip olan süt, yeterli ve dengeli beslenmek için gerekli olan hayvansal kaynaklı protein, yağ, laktoz vitamin ve mineral maddeleri içerir. Kemik gelişiminin ve vücut şeklinin oluşmasının temel taşı olan kalsiyumun ana kaynağı olan süt, içerdiği protein, vitamin ve minerallerle zihinsel gelişimde de önemli rol oynuyor. Süt, sadece bebeklikte değil, insan yaşamının her evresinde tüketilmesi gereken bir besin, ancak Türkiye’deki süt tüketiminin gelişmiş ülkelerle kıyaslanamayacak derecede düşüktür.  Süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve tüketimin artmasını teşvik etmek amacıyla her yıl 21 Mayıs tarihi, Dünya Süt Günü olarak kutlanır” şeklinde konuştu.

 

SÜT GÜNÜ ETKİNLİKLERİNİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Son olarak açıklamalarda bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, “Süt ve süt ürünleri, içinde barındırdığı besin öğeleri ile insanların  yeterli  ve  dengeli  beslenmesinde önemli rol oynar. Her yaşın gıdası ve dünyanın en yararlı içeceği olan süt, insanın doğumundan itibaren aldığı ilk besindir. Süt ve süt ürünlerinin tüketiminin teşvik edilmesi, bu konuda toplumda bir bilinç oluşturulması amacıyla, her yıl 21 Mayıs günü “Dünya Süt Günü” olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde de 1991 yılından itibaren 21–25 Mayıs tarihlerinin “Dünya Süt Günü” olarak kutlanmasına karar verilmiştir. İnegöl Belediyesi olarak biz de her sene süt günü etkinliklerini gerçekleştiriyoruz. Daha önceki senelerde konferans ve seminer şeklinde yapılan süt günü etkinliklerimizi durağanlıktan çıkarıp hareket katmak adına son birkaç yıldır farklı formatlarda yapıyoruz.  Sütün ne olduğunu bilen yavrularımız, sütü üreten hayvanları daha yakından tanısın ve sütün nerelerde nasıl üretildiğine şahit olsunlar diye etkinliklerimizin bazılarını kırsal mahalle ve çiftliklerde yapmıştık. Önceki senelerde Süpürtü ve Hamzabey Mahallelerinde bu etkinliğimizi gerçekleştirmiştik. Bu seneki 21 Mayıs Dünya Süt Günü etkinliklerimizi de Atatürk Anıtı önünde yapmak istedik. Etkinliğimizde herkese süt dağıtımı yapılacak ve misafirlere süt tatlısı ikram edeceğiz. Bu seneki etkinliğimizde ayrıca; devletimizin ‘Okul Sütü Akıl Küpü’ projesinden hareketle bir de “Süt Çeşmesi” kurduk. Kişi, ne kadar içmek isterse kimseden istemeye gerek kalmadan Süt Çeşmesi’nden doyasıya ve lıkır lıkır süt içecek. Burada gün boyu dağıtılan sütle, İnegöl bugün süte doyacak.  Ben bugünkü etkinliğimizde; Turgut Alp Anadolu Lisesi folklor ekibine, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gıda Bölümü öğretmenleri ve öğrencileri ile Sedef Pastanelerine de katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.  Ayrıca Alibeyköy, Hamzabey, Deydinler ve Kozluca Mahallesi Kalkınma Kooperatiflerine ve İnegöl Süt Üreticileri Birliği’ne de teşekkür ediyorum” dedi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş