Türkiye’nin de aldığı Çin aşısının Brezilya sonuçları açıklandı: Yüzde 100 etki

Brezilyalı yetkililer, Çinli firma Sinovac Biotech’in ürettiği koronavirüs aşısı CoronaVac’ın ülkedeki Faz-3 denemelerinde orta/ağır Kovid-19 vakalarında yüzde 100, hafif vakalarda yüzde 78 etkili olduğunu açıkladı. Yani aşı olan her 100 kişinin 78’i hastalığa yakalanmadı. Diğer 22 kişi ise Kovid-19’u hafif atlatırken, hiç kimse hastanelik olmadı.

Yayınlama: 08.01.2021
1.909
A+
A-

Çinli Sinovac Biotech şirketi tarafından geliştirilen “CoronaVac” adlı Kovid-19 aşısının Brezilya’daki ara sonuçları açıklandı. Aşı denemelerini Sinovac ile ortaklaşa yürüten Sao Paulo eyaleti Butantan Enstitüsü, aşının Faz-3 denemelerinde yüzde 78 etkinlik oranına ulaştığını duyurdu. Denemelere 13 binden fazla kişinin katıldığı aşı, orta/ağır Kovid-19 vakalarında yüzde 100, hafif vakalarda yüzde 78 etki gösterdi. Bu sonuçların Brezilya’nın Sağlık Düzenleme Ajansı ANVISA’ya iletildiği ve acil kullanımı için onay istendiği kaydedildi.

AÇIKLAMA ERTELENMİŞTİ

Brezilyalı yetkililerin ara sonuçları 23 Aralık’ta açıklaması bekleniyordu. Ancak Sinovac’ın talebi üzerine bu duyuru ertelenmişti.








 

TÜRKİYE VE ENDONEZYA’DAKİ SONUÇLAR YÜZDE 90’IN ÜZERİNDE

CoronaVac’ın klinik denemeleri Türkiye, Brezilya ve Endonezya’da yürütülüyor. Endonezya’da 20 ila 60 yaş arasında yapılan Faz-3 çalışmasında aşının yüzde 97, Türkiye’de 18 ila 59 yaş arasında gerçekleştirilen denemelerde ise yüzde 91.25 etkili olduğu açıklanmıştı.

ÇİN AŞISINA OLAN TALEP ARTIYOR

Brezilya, Endonezya ve Türkiye, Çin aşısını Ocak ayı içinde toplu aşılamada kullanmaya hazırlanırken, Şili, Singapur, Ukrayna ve Tayland da Sinovac ile aşı tedariği konusunda anlaştı.

 

TÜRKİYE DE TOPLU AŞILAMAYA GEÇİYOR

Türkiye, Çin aşısından 50 milyon doz sipariş vermişti. 3 milyondan oluşan ilk parti geçtiğimiz günlerde Ankara’ya inmişti. 2 haftalık incelemenin ardından aşıda bir soruna rastlanılmazsa, öncelikli olarak sağlık çalışanları başta olmak üzere risk grubundaki vatandaşlara yapılacak. Böylelikle Türkiye’de toplu aşılama başlamış olacak. 

Türkiye'ye getirilen aşının 2 haftalık inceleme testleri başlamıştı.Türkiye’ye getirilen aşının 2 haftalık inceleme testleri başlamıştı.

 

 

SAKLAMA KOŞULLARI ÇOK DAHA UYGUN

CoronaVac inaktif bir aşı olması sebebiyle saklanması da oldukça rahat. Çin aşısı 2 ila 8 derece arasında tutulabilirken, mRNA tipi olan BioNTech aşısı -70, Moderna’nın aşısı ise -20 derece saklanması gerekiyor. Bu da Çin aşısının daha hızlı tedarik edilmesinde kolaylık sağlıyor.

YÜZDE 50’DEN FAZLA ETKİNLİK GÖSTERMESİ YETİYOR

Küresel sağlık otoriteleri, bir aşının pandemi döneminde güvenle kullanılabilmesi için, yüzde 50’nin üzerinde etkinlik göstermesini yeterli buluyor.

KAYNAK: HABER7



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.