Bu mesaji alanlar dikkat! Sakin itibar etmeyin!

Seçim sonrasında YSK dolandırıcıları türedi. Vatandaşa kimlik numarasıyla mesaj atan uyanık vurguncular, “Birden fazla sandıkta oy kullandınız. 10 yıl hapis cezası var” diyerek para sızdırıyor

Yayınlama: 10.04.2014
945
A+
A-

Telefon ve mesaj yoluyla gerçekleşen dolandırıcılık zincirine son günlerin en Moda kurumu Yüksek Seçim Kurulu (YSK) da eklendi. YSK’nın ismini kullanan dolandırıcılar, vatandaşların cep telefonlarına TC kimlik numaralarının da bulunduğu mesajı atıyor.

Sabah gazetesinden Metin Can’ın haberine göre, mesajda “TC Kimlik No: ……..2548 Osman U.: Dikilitaş Mahallesi’nde oy kullandığınız sandıkta usulsüzlükler tespit edilmiştir. 15 Nisan tarihine kadar ilgili telefonları aramanız, yasal bir sorunla karşılaşmamanız için zorunludur. 085044646… Yüksek Seçim Kurulu İletişim Dairesi Başkanlığı” yazıyor. Aynı merkezden içeriği ve tarihi farklı mesajlar da gönderiliyor.

10 YIL HAPİSLE KORKUTUYORLAR
Bazı mesajlarda son başvuru tarihi 15 yerine 11 Nisan olarak yazılıyor. YSK yerine ‘İl Seçim Kurulu’ ibaresinin yer aldığı mesajlar da gönderilebiliyor. Dolandırıcılık, mesajdaki telefonun aranmasıyla başlıyor. Karşı taraftaki kişi sizi önce, “Şikâyet kaydını alıyorum” diyerek uzun bir süre bekletiyor. Ardından “İsminiz adına birçok sandıkta oy kullanılmış. Bu yasal bir suç, 10 yıl hapis cezası ile karşılaşabilirsiniz” diyerek vatandaşı korkutuyor.








BAŞVURU DEKONTLA OLACAK
Hapis cezası vurgusu yapan dolandırıcılar daha sonra da vatandaşa “Bu cezayla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız bağlı olduğunuz seçim kurullarına dilekçe ile şikâyette bulunmanız gerekiyor. Kurula gitmeden önce size göndereceğimiz hesap numaralarına 25 TL havale yapıp, dekontunuzu da yanınıza almanız şart” diyor. Uyanık vurguncuların bu yolla binlerce kişiyi dolandırdığı belirtiliyor.

YSK: BÖYLE BİR UYGULAMA YOK
Konuyla ilgili İstanbul İl Seçim Kurulu yetkilileri de açıklama yaptı. YSK’nın hiçbir vatandaşa mesaj atmadığını ifade eden yetkililer, bu durumla karşılaşanların konuyu ilgili savcılık birimlerine iletmeleri konusunda uyarıda bulundu.

FİRMA NAYLON
Edinilen bilgiye göre verilen banka havale adresi 4 gün önce açılmış durumda. Firma ismi ise ‘Şikâyet Bul’ olarak gözüküyor. Ancak şirkete ait ticaret sicil kaydı bulunmuyor. Finans uzmanları şirketin sahte kimliklerle kurulmuş naylon firma olabileceğini de belirtiyor. Öte yandan, dolandırıcıların tek bir hesap kullanmadığı da gelen bilgiler arasında.

VERİ HIRSIZLIĞININ ETKİSİ VAR
Dolandırıcıların TC kimlik numarasını ve oturulan semti nasıl bulduğu sorusuna ise konunun uzmanları, son dönemde katlanarak artan veri hırsızlığını örnek gösteriyor. Son dönemde milyonlarca kişinin, kredi kartından tapu kadastro bilgisine, kimlik numarasından cep telefonuna kadar her türlü kişisel verisinin ortalığa saçıldığını belirten uzmanlar, verilerin en fazla çağrı merkezleri ve bankalardan sızdırıldığını ifade etti.

DİLEKÇE MAİLDE
Kendisini YSK adına görevlendirilmiş müfettiş olarak tanıtan kişiler, inandırıcılık kazanmak için çeşitli yollar izliyor. YSK şikâyet dilekçesini de mail aracılığıyla gönderiyor.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.