ÇİFTÇİLERDEN DESTEK TALEBİ

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca açıklanan destek formları arasında patatesin yer almaması nedeniyle büyük üzüntü yaşadıklarını belirterek, “Bizim bölgemizde patatese destek çıkmamış. Bu çok büyük bir yanlış. Patatesin kesinlikle desteklenmesi, çerezlik ayçekirdeğinin bu desteğin içerisine konmasını istiyoruz ”

Yayınlama: 10.11.2016
620
A+
A-

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca açıklanan destek formları arasında patatesin yer almaması nedeniyle büyük üzüntü yaşadıklarını, bunun yanlış olduğunu ve bir an önce bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini ifade etti.

 

BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ








Yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Tarım Bakanımız Sayın Faruk Çelik’in düğününe gitmiştik ve bu esnada Genel Merkezimize de uğradık. Son zamanlarda kendimizle, İnegöl’ümüzle ve Bursa’mızla ilgili oluşan sorunları Genel Başkanımızla istişare ettik. Sorunları oraya ilettiğimiz zaman anında Tarım Bakanlığına iletiyorlar. Havzalara göre model açıklanmaya başlandı. Biz şuanda Söğüt havzası diye adlandırılan bir havzadayız. Yenişehir ile aynı yerdeyiz. Güney Marmara, Söğüt Havzası geçiş noktaları gibi uzun bir çalışma sonucunda bunları yapmışlar. Gördüğümüz eksiklikler var. Onları Genel Başkanımıza ilettik. Daha sonra Vekillerimizle de paylaşacağız. Patates herhangi bir seferberlikte stratejik bir ürün değil midir? Ama bizim bölgemizde patatese destek çıkmamış. Bu çok büyük bir yanlış. Diğer bölgelerde de yok bizde de yok. Patatesin kesinlikle desteklenmesi, çerezlik ayçekirdeğinin bu desteğin içerisine konmasını istiyoruz. Bir de son zamanlarda bölgemizde kanola ekimi yaygınlaşmaya başladı. Özellikle Yenişehir bölgesinde kanola ekimi yapılmakta. Kanola yağ yakıyor. Onun da aynı şekilde İnegöl’ün söğüt havzasına konulmasını rica ettik. Eksikleri gördüğümüz zaman söylüyoruz.”

 

AMACIMIZ İNEGÖL OVASINI KORUMAKTIR

“Geçtiğimiz günlerde İnegöl Belediyesi, bahçelere konulan 21 metrekare kulübelerin5 dönüm ve üzeri tarlalarda uygulanması kriterini getirdiler. Buradan kendilerini tebrik ediyorum, bu konunun arkasındayız. Mevzuatımız şöyle işliyor; çiftçi bize 2 dönüm bahçe tapusu getirdiğinde ya da kiralama getirdiğinde biz onu mevzuatımız gereği Ziraat Odasına üye yapıyoruz ve çiftçi belgesi veriyoruz. Daha önce Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karara göre çiftçi belgesini götürdüğü zaman oraya kulübeyi koyabiliyordu fakat burada İnegöl Belediyesi’nin alığı kararla yanlıştan dönüldüğünü düşünüyorum. Zaten ovanın gitmesiyle ilgili sürekli serzenişte bulunuyoruz. Son zamanlarda OSB’nin kırsal yerlere gitmesiyle rahatlamış durumdayız. Bizim amacımız İnegöl ovasını korumaktır. O anlamda güzel bir karardır, inşallah uygulanır” dedi.

 

SICAKLIK DÜŞÜŞLERİ ZARAR GETİRMEDİ

Son günlerde hava sıcaklıklarında yaşanan düşüşün ürünlere zarar verip vermediğinin sorulması üzerine konuşan Çelik, “Bizim öyle bir zararımız yok. Şuanda kış ürünleri bulunuyor. Deveci armutlarını toplamayan arkadaşlar yalnızca aşırı rüzgârdan etkilenmiş olabilirler” şeklinde konuştu.

 

SERACILAR İŞİ SAĞLAMA ALDILAR

Geçmiş yıllarda lodos sonrası seralarda oluşan zararlardan çiftçilerin mağdur olduklarının hatırlatılması üzerine sözlerine devam eden Çelik, “Lodosa alınacak bir tedbir yok. En fazla lodos eserken naylonu sökersin. Başka yapabileceğin bir şey yok. Evveli sene kardan dolayı seralar çökmüştü. O dönemde yardımlardan yararlanamamıştık. Bunun sebebi örtü numarası verilememişti. Seracılık bizde yeni olduğu için yetiştirilememişti ve yardım alınamamıştı. Fakat şuan seraların tamamı sigortalı. Biz İnegöl olarak bir zarar gördük ama bugün sigortalıyız. Örtü altı numarası diye bir sistem var, çiftçilerimiz o zaman bunu yetiştiremedikleri için mağdur olmuşlardı” ifadelerini kullandı.

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.