İNEGÖL’DE BİR İLK 19 EKİM MUHTAR GÜNÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile ilan edilen; 19 Ekim Muhtar Günü, dün düzenlenen törenle İnegöl’de kutlandı.

Yayınlama: 20.10.2016
676
A+
A-

Anıt önünde düzenlenen programa Kaymakam Ali Akça, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Uğur Baş, bazı oda ve dernek başkanları ile muhtarlar katıldı.

 

Günün anlam ve önemi belirten konuşmayı yapan Muhtarlar Dayanışma Derneği Başkanı Resul Kayman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 19 Ekim’in Muhtarlar Günü olarak ilan edildiğini belirterek, “Yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden Muhtarlık müessesesinin 1829’dan bu vana faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten resmi genelgede; muhtarların bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kumullarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirdiği bildirilmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımıza, bu günü Muhtarlar Günü olarak ilan ettiği için şükranlarımızı borç biliriz. Böyle bir gün ilan edilerek, muhtara önem verilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Vatandaşın başı ağrıdığında akla ilk gelen kişi Muhtardır. Muhtar bir çok zorlukla karşı karşıya gelir ancak onlar için en büyük zorluk, devlet katında itibar görememeleridir. Sayın Bakanımız bir konuşmasında; muhtarın telefonunu açmayan siyasetçinin iyi siyasetçi olmadığını belirterek iyi bir konuya değinmiştir, kendisine teşekkür ederiz. Durum göstermiştir ki, sayın Cumhurbaşkanımız, devlet başkanımız muhtarları Beştepe’de kabulü ve muhtar görüşmeleri ile muhtara olan güvenini tazelemiştir. Muhtarlarımız 7-24 görev başında olduğundan, resmi yerlerde ve makamlarda öncelik verilmesi en büyük temennimizdir. Muhtarlar bilindiği üzere, devlet ve vatandaş arasında en önemli köprü vazifesi görmektedir. Siyasiler propaganda çalışmalarında muhtarlar için demokrasinin temel taşları derler ancak bu tespitin seçimden önce olduğu gibi seçimden sonrada devam etmesini bekliyoruz. Birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde bütün muhtar arkadaşlarımızın Muhtarlar Gününü kutlarım” dedi.








 

 ‘Siz muhtarlarımız mahalli idarelerin mihenk taşısınız’ diyerek konuşmasına başlayan Kaymakamlık Yazı İşleri Şefi Yaşar Baydur ise, “6360 sayılı Büyükşehir Kanunu ile her ne kadar 91 köyümüz mahalle statüsüne kavuştu ise de yöre insanı hala köy muhtarlığı dönemindeki gibi hizmetleri siz muhtardan beklemektedir. Bu da birçoğunuzun üzerinize yoğun bir görev yükü yüklemektedir. Muhtarlık sistemi kurularak resmi kurumlardaki işlemlerinizi ve bu işlemler ile ilgili takibinizi artık bilgisayar ortamından yapabilmektesiniz. Tabiri caizse hizmet parmağınızın ucuna getirilmiştir. Bu konuda da il mahalli idareler tarafından katılan muhtarlara eğitim verilmiştir. Muhtarlık müessesinin ne kadar önemli bir kurum olduğu 19 Ekim 2015 tarih ve 29507 sayılı resmi gazetede yayınlanan Başbakanlık genelgesi ile bundan böyle 19 Ekim günlerinin Muhtarlar Günü olarak kutlanması sağlanarak kurumunuzun önemi tescillenmiştir. Gününüz kutlu olsun. Öteden beri olduğu gibi her türlü sorununuzda yanınızdayız. Bu yıl ilk olması ve zamanın dar olması nedeniyle programımız kısa olmuştur. İnşallah ileri ki yıllarda sizlerin de öneri ve katkılarıyla daha kapsamlı programlar sizinle beraber hazırlanacaktır. Konuşmama son verirken ülkemizin içinde bulunduğu hassas durum göz önünde bulundurulduğunda Allah-ü Teala yar ve yardımcımız olsun” diye konuştu.

 

Yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden muhtarlık müessesesinin 1829’dan bu yana faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, “Neredeyse 200 yıla yakın bir geçmiş sahip olan muhtarlık makamına hak ettiği değeri veren Muhtarların bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirdiği muhakkaktır. Seçilerek göreve gelen muhtarlarımız, demokrasinin çekirdeği denilebilecek bir öze sahiplik yapmaktadırlar. Geçtiğimiz yıl, muhtarlarımız ve muhtarlık müessesesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ile bu müessesenin tarihsel bağlarını koruyarak geleceğe ilişkin vizyonunun belirlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla, 19 Ekim günü hükümetimiz tarafından Muhtarlar Günü olarak belirlenmişti. Muhtarlarımızın tüm talep ve isteklerine yardımcı olmak bizim için önemli bir görevdir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın muhtarlara verdiği önem ortadadır. Bizler sizlerin emrinizdeyiz. Sizler gerçekten çok önemli işler yapıyorsunuz. Bizler bunun farkındayız. Bu kapsamda Mahallelerimizin istikametiyle, Belediye yönetiminin istikameti farklı yönde olursa orada başarıdan söz edemeyiz. Her birimiz bir mekanizmanın parçaları olarak, görevimiz, milletin belirlediği bir bütünü doğru yönde hareket ettirmektir. Hamt ediyorum ki, bu güne kadar uyumlu, koordineli bir şekilde şehrimizde birçok hizmeti birlikte gerçekleştirdik” dedi.

 

BİZİM İÇİN ÖNCELİK İNEGÖL’ÜMÜZ

İnegöl’ün 116 mahalleden müteşekkil bir ilçe olduğunu belirten Taban, “Sadece merkez değil Büyükşehir Yasası ile köyden ve beldeden dönüşen mahallelerimiz de bizim asli unsurlarımız. Şehrimizin dört bir tarafında mahallerimizin sorunlarını ve sıkıntılarını giderme adına çalışmalarımız devam ediyor. Tabi takdir edersiniz ki bu çalışmaların hemen bir çırpıda olması mümkün değil. Sağ olsun muhtarlarımız bu konuda çalışmaların daha koordineli bir şekilde yürütülmesi için bizlere katkı gösteriyorlar. Muhtarlarımızın katkılarıyla, Belediye Başkanımız Sayın Alinur Aktaş’ın nezdinde İnegöl Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesinin desteği ile yaşamaktan mutluluk duyulan bir şehri hayata geçirmeye çalışıyoruz. Mahalle muhtarlarımızın hizmetlerini kolaylaştırmak için şimdiye kadar belediye olarak; mahalle muhtarlarımızın halkımıza daha rahat bir ortamda nitelikli ve konforlu bir hizmet vermeleri adına muhtarlık binalarını oluşturduk. Muhtarlarımızın hizmetlerini teknolojiye uyumlu bir şekilde yapmaları için bilgisayar desteği sağlandık. Son olarak Bursa Büyükşehir Belediyemizde 111 mahalle muhtarımıza bilgisayar desteğinde bulundu. Kırsal Mahalle muhtarlarımızı dönem dönem tarım fuarlarına gönderiyoruz. Ayrıca muhtarlarımıza yönelik gezi programları düzenliyoruz. Mahallenin sorunlarını bizzat yerinde dinlemek için mahalle muhtarlarımızı yerinde ziyaret ediyoruz. Bütün bunları yaparak muhtarların her birinin şu ana kadar, görev aldıkları noktalardaki eli, ayağı, gözü olmaya çalışıyoruz. Bizim için öncelik İnegöl’ümüz. Dolayısıyla muhtarlarımızın gösterecekleri vizyon anlayışı kapsamında 116 mahallenin istenilen noktaya gelmesi ile İnegöl’ün her mahallesiyle daha güzel ve konforlu bir yaşama kavuşacağına hiç şüphemiz yok. Milletimizin tercihine, teveccühüne, itimadına mazhar olmak gerçekten rütbelerin en büyüğüdür. Dolayısıyla, halkımızın tercihi ve seçimiyle işbaşına gelmiş muhtar kardeşlerimiz, son derece önemli bir makamda bulunmaktadırlar. Bugün vesilesiyle, tüm muhtarlarımıza çalışmalarında kolaylık ve esenlikler diliyorum. 19 Ekim Muhtarlar Gününü kutluyorum” şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından anıt önünde ki program aşure ikramıyla son buldu.

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.