SESSİZ KATİLE DİKKAT

Havaların soğuması ile birlikte yurt genelinde sobadan çıkan gazdan olayı ölen vatandaşların haberleri ulusal medyada yer alırken, sağlık bakanlığı da konu ile ilgili vatandaşları uyardı. Peki önlemleri ve farkedilmesi durumunda neler yapılmalı?

Yayınlama: 10.11.2016
809
A+
A-

Soba zehirlenmesi; odun, kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbonmonoksit ( CO ) gazından kaynaklanır. Bu gaz solunduğunda, akciğerlerden kana karışarak kanda oksijen taşıyan moleküllere bağlanarak oksijenin dokulara taşınmasını engeller. Bunun sonucunda dokulara yeterli oksijen taşınamaz ve kişi hayatını kaybeder.

 

Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için “sessiz katil” olarak bilinmektedir. 






 

Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtilerin baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı gibi semptomlardır. Genellikle bu semptomların ağırlığı karbonmonoksit düzeyi ve maruz kalınan süre ile ilişkilidir. Ciddi zehirlenmelerde baş dönmesi, kusma, bilinç kaybı ve ölüm görülür.  

 

Eğer karbonmonoksit zehirlenmesi geçirdiğinizi düşünüyorsanız;  hemen camlar açılmalı ve ortamın havalandırılmalı. Hızla ortamdan uzaklaşılarak ve açık havaya çıkılmalı. 112 Acil Yardım Servisi aranmalı.

 

 KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİNDEN KORUNMAK İÇİN;  

– Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmelidir.

– Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı

– Soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir.

– Sönmekte olan sobaya asla tekrar tutuşması için güç yakıtları konulmamalıdır.

– Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, soba alttan yakılmamalıdır.

– Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak yetkili kişilere temizletilmelidir.

– Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1m. daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkasımutlaka takılmalıdır.

– Konutlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerde dedektör bulundurulmalıdır.

– Kombi ve şofbenlerin baca bağlantılarını mutlaka projesine uygun şekilde ve yetkili kişilere yaptırılmalıdır. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemelidir.

– Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır.

– Lodoslu havalarda geceleri yatmadan önce sobalar söndürülmelidir.

– Doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba öldürür.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş