150 bin fidan toprakla buluşacak

İnegöl Orman İşletme Müdürlüğü ve Selçuk Yahşi İlk ve Ortaokulu işbirliğiyle önceki gün Boğazköy Barajı etrafındaki alana öğrenciler tarafından fidan dikimi yapıldı. Bu yılki fidan dikim çalışmalarına ilişkin bir açıklama yapan İnegöl Orman İşletme Müdürü Muhammed Çolak, 2015 yılı içerisinde bölgelerinde 150 bin fidan dikmeyi hedeflediklerini söyledi.

Yayınlama: 23.03.2015
902
A+
A-

21-26 Mart tarihleri arasında kutlanan Orman Haftası etkinlikleri fidan dikim ve dağıtımı faaliyetleri ile başladı. Etkinlikler çerçevesinde önceki gün Boğazköy Barajı etrafındaki alana Selçuk Yahşi İlk ve Ortaokulu öğrencileri tarafından 300 civarında fidan toprakla buluşturuldu.

 

ORMAN TOPRAĞIN SİGORTASIDIR






Etkinlik sırasında bir değerlendirmede bulunan İnegöl Orman İşletme Müdürü Muhammed Çolak şunları kaydetti: “Dünyanın en önemli yenilenebilir doğal kaynaklarından biri olan ormanlara gerekli önemin verilmediğini gören Avrupa Tarım Federasyonu (CEA), 21 Mart gününü Kuzey yarım küresinde de sonbaharın başlangıç günü olarak kabul etmiş ve Gıda Tarım Organizasyonu (FAO) kanalı ile bunun bütün dünya ülkelerine tavsiye edilmesini sağlamıştır. 2011 yılında Birleşmiş Milletler Teşkilatınca 21 Mart günü ‘Uluslararası Orman Günü’ olarak kabul edilmiştir. Birçok ülkede kutlanılmakta olan Dünya Ormancılık Günü’nün başlıca amacı, Ormanların korunması, geliştirilmesi ve çok yönlü faydalarının, çeşitli yayın organları aracılığıyla halka duyurulması ve bu yöndeki ilginin arttırılması şeklinde özetlenebilir. Ormanların faydalarını iki bölümde incelemek mümkündür. Ekonomik faydalar, Odunsu ürünlerden elde edilen faydalar. Ormancılık çalışmalarında iş imkânı… Biokütle ve biyoenerji… Odun dışı ürün ve hizmetlerden elde edilen faydalar. Sosyal faydalar, orman toprağın sigortasıdır, erozyonu önler. Ormanlar su kaynaklarını düzenler, doğal bir su şebekesidir. Ormanlar havayı temizler gürültüyü önler. Ormanlar, yaban hayatı ve diğer canlılar için barınaktır. Ormanlar iklim üzerinde olumlu etki yapar. İnegöl Orman İşletme Müdürlüğü olarak bu haftada halkımızın ormanlar üzerindeki ilgisini arttırmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. İlçe Kaymakamlığımızın öncülüğünde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile koordineli olarak, okullarımızda ağaç dikim törenleri yapılmakta, bazı okullarımızda Sincap Çocuk Tiyatrosu tiyatro oyunu sergilenmektedir. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarımız ve vatandaşlarımızın katılımıyla fidan dikim törenleri yapılmaktadır.”

 

Öte yandan gerçekleştirilen fidan dikiminin ardından İnegöl Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, İnegöl AVM’de 5 bin civarında ücretsiz fidan dağıtımı yaptı.

 

AMAÇ FARKINDALIK OLUŞTURMAK

Burada da açıklamalarda bulunan Muhammed Çolak, “Mart ayının son haftası ülkemizde ormancılık haftası olarak kutlanmaya başlandı. İşletme Müdürlüğü olarak çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Sabah fidan dikimi yaptık. Şimdi ise bedelsiz fidan dağıtımı yapıyoruz. 21 Mart günü vatandaşlarımıza 5 bin adet ücretsiz fidan dağıtımı yapılacaktır. Okullarımızda da çeşitli etkinliklerle Orman Haftası törenlerini kutlamaya devam edeceğiz. Okullarımızın bir kısmında Sincap Çocuk Tiyatrosu tarafından gösterimler yapılacak. Ormanların önemini anlatmak ve farkındalık oluşturmak için düzenlenen bir etkinlik. Bizim geleceğimiz olan toprak, su ve hava en önemli sürdürülebilir doğal kaynaklar. Bu bağlamda 2014 yılından beri bizim yaptığımız çalışmalar var. 2014 yılında bin 100 dönümlük alanda ağaçlandırma çalışmalarını yaptık. 2014 yılında 100 binin üzerinde fidan dikimi gerçekleştirildi. 2015 yılında da dikim çalışmalarımız devam edecek. Boğazköy Barajı etrafındaki bin 100 dönüm civarında teraslama çalışmasını başlattık. 2015 yılında bu güne kadar 18 bin fidanı toprakla buluşturduk. Sene sonu hedefimiz 150 bin fidanı toprakla buluşturmak. İnşallah bu şekilde İnegöl’de bozuk orman alanlarını rehabilite ederek, verimli ormana dönüştürme çalışmalarına devam edeceğiz” şeklinde konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş