Arazilerde bölünmeye son

İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekayi Akyürek, miras kalan tarım arazilerinin 3 ay içinde intikal ettirilmezse mahkemelik olacağını, mahkemelerin ise araziyi ‘ehil mirasçı’ olarak seçeceği kardeşlerden birine veya üçüncü bir şahsa satabileceğini belirtti.

Yayınlama: 24.07.2015
910
A+
A-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanmasını engellemek için Mayıs 2014′te çıkarılan kanun çerçevesinde son bir yılda anne veya babasından miras kalan tarım arazilerinin intikal işlemlerini yapmayan vatandaşlara 3 aylık ek süre verdi. Verilen ek sürenin Ağustos ayında biteceği belirten İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekayi Akyürek, konu ile ilgili dün makamında bazı bilgilendirmelerde bulundu.

 

3 AY SÜRE TANINDI








Yıllık 17 milyar liralık ekonomik kayba neden olan tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini engellemek amacıyla geçtiğimiz yıl Mayıs ayında çıkarılan kanun çerçevesinde tarla miras kalan çocuklara arazi bölünmeden aralarında anlaşmaya varmaları için bir yıllık süre tanınmıştı. İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekayi Akyürek, “Vatandaşlara 3 ay ek süre verildi. Bu süre Ağustos’ta dolacak. Anlaşma sağlanamazsa ve intikal gerçekleşmezse mahkeme süreci başlayacak” dedi.

 

OLUMLU YANLARI ÇOK

İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekayi Akyürek, “Bu yasa, 2 yıl önce çıkan arazilerin toplulaştırılması yani bölünmesine engel olan bir yasaydı. Alım satımlarda yani hissedar harici dışarı satışı yasaklamıştı. Ama zaman içerisinde miraslı arazileri de bu şekilde intikal eden arazilerin de satışını toplulaştırma adına ek bir madde ile bir kanun çıktı. Bu yasa, arazi intikal ettikten sonra aile içerisinden birine toplulaştırılarak satılma ya da satılmamak kaydı ile mirasçılar arsında ortak kullanıma müsaade ediyor. Bunun amacı arazilerin bölünmesini engellemektir. Bu arazilerin parça parça olması sonucu tarım arazilerinde büyük zararlar yaşandığı ortaya çıktı. Buna engel olunmak isteniyor. Olumsuz yanları da olabilir ama çok büyük olumlu yanları var. İnsanlar artık parça parça alan satamayacak, aile içinden birine vermek zorunda veya araziyi toplu olarak 1 kişiye satma zorunluluğu getiriyor. Arazilerin bölünmesini önlemeyi sağlıyor. 1-2 dönüm hasat yerine 10-20 dönüm hasat alınması amaçlanıyor. Bu ek olarak çıkan bir yasa. Yürürlüğe girdi. Bunun süresi vardı ve doldu. Devlet 3 ay uzatmıştı. Bu 3 aylık ek süre Ağustos ayında bitiyor. Sonrasında ise paylaşım kararını mahkeme verecek” şeklinde konuştu.

 

 

KİMSE KAFASINA GÖRE ARAZİ SATAMAYACAK

Akyürek, “Eskiden anne ya da baba vefat ettiğinde arazi çocuklara paylaştırılıyordu. Herkes hisseli olarak tapuya yazılıyordu. Bu da tarım arazilerini parçalıyordu. Parçalanan arazilerde yapılan üretim kimseye yetmiyordu. Kanundan sonra kimse kafasına göre arazi satamaz. Bu konuda üç usul belirledik. İlki, mirasçılar araziyi bedeli karşılığı tek bir kardeşin üzerine devredebilir, ikincisi tarlayı kurulacak ‘aile malları ortaklığı’ ile bütün mirasçılar birlikte işletebilir, üçüncüsü, arazi üçüncü şahsa satılabilir. Miras kalan arazilerin intikal işlemlerinde damga vergisi, harç gibi masraflar için muafiyet sağlanacak. Yeterli ödeme gücü olmayan mirasçılar için düşük faizli kredi kolaylığı tanınacak” ifadelerini kullandı.

 

HABER: Serhat ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.