Bosna yardım bekliyor!

İHH İnegöl, son 120 yılın en büyük sel felaketini yaşayan Bosna-Hersek için acil yardım kampanyası başlattı. Selden korunmak için dağlara ve ormanlara sığınan halkın acil ihtiyaç duyduğu gıda ve temizlik ürünlerini kapsayan yardım paketleri için ilçe halkının desteği bekleniyor.

Yayınlama: 25.05.2014
869
A+
A-

Bosna Hersek’te yaşanan ve yaklaşık 1 milyon kişinin etkilendiği sel felaketi sonrası İHH tarafından, sel felaketinden etkilen bölgelerde yaşayan 2 bin 100 aileye gıda, temizlik ürünleri, battaniye gibi acil insani yardım malzemesi gönderildi.

 

Yardım çalışmaları, Türkiye’den giden 7 kişilik ekip ile Bosna Hersek’teki gönüller aracılığıyla yürütülürken, yaraları sarmak adına İHH İnegöl 300 aileye dağıtılmak üzere acil yardım kampanyası başlattı.








 

KÖYLER TAMAMEN HARİTADAN SİLİNDİ

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan İHH İnegöl Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Döngel şunları kaydetti: Bosna son 120 yılın en büyük sel felaketini yaşıyor. Sellerle birlikte her yerde heyelanlar yaşanıyor, insanların evleri sular altında kaldı. Doboy İstok kendinde 100’den fazla ev su altında kaldı, 100’e yakın iş yeri hasar gördü. Yolların büyük bir kısmı kapalı, çünkü yaklaşık 70 heyelan aktif hale geldi. Bosna Hersek’i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti bölgesinde bulunan Doboy kentinde suların çekilmesiyle 6 kişinin cesedine ulaşıldı. Şehirdeki evler sular altında. Sel suları evlerin ikinci katına kadar yükselmiş. Elektrikler kesik, telefonlar çalışmıyor. Okullar kapandı. İnsanlar helikopterler ile kurtarılmaya çalışılıyor. Durumu çok kritik olan şehirlerden biri de Maglay. Tüm şehir sular altında kaldı. Sel suları nehirler üzerindeki büyük köprüleri bile yıktı. Çevredeki köylerde heyelanlar yaşanmaya başladı. Bazı köyler tamamen ortadan kayboldu.

 

MİLYARLARCA EURO ZARAR VAR

Bosna Hersek’te en az 1 milyon kişi sel felaketinden ve heyelanlardan etkilendi. Ortaya çıkan hasarlar milyarlarca euro. İnsanlar sellerden ve heyelanlardan kurtulabilmek için ormanlara ve dağlara kaçtılar. Bosna’nın ulaşım konusu şuan çok sıkıntılı! Yolların çoğu kapalı… Kriz bölgelerine ulaşabilmek için alternatif yollar (patika yol) kullanılıyor. Bu nedenle yardımların ulaşması da zaman alıyor.

 

300 AİLEYE GIDA VE TEMİZLİK PAKETİ

Bosna Hersek’te yaşanan sel felaketinde en fazla mağduriyetin yaşandığı bölgelerdeki vatandaşlara ulaştırılmak üzere acil olarak gıda malzemesi, temizlik malzemesi, battaniye ve çizme lazım. Bosna-Hersek’teki sel felaketinden en fazla etkilenen bölgelerde Doboy, Doboy İstok, Lukavac, Maglay, Biyelyine bölgelerindeki vatandaşlara acil yardım malzemesi ulaştırmak bizim temel amacımız. Bu bağlamda gıda ve temizlik maddelerinin yer aldığı 2 ayrı acil yardım paketi oluşturduk. 20 euro maliyeti olan gıda paketinde; 1 kg pirinç, 1 kg kuru fasulye, 1 paket 400 gr makarna, yağ, şeker, un, konserve bezelye, ton balığı, konserve et, hazır çorba, süt ve tuz bulunuyor. 10 euro maliyeti olan temizlik paketinde ise; 3 kg çamaşır deterjanı, 1 lt temizlik malzemesi, diş fırçası, diş macunu, şampuan ve sıvı sabun bulunuyor. Amacımız 300 adet gıda paketi, 300 adet temizlik paketi ile kürek, fırça ve battaniye gibi ihtiyaçları biran önce karşılayabilmektir. Toplam 10 bin euro maliyetinde bu çalışmamız için tüm ilçe halkımızın desteklerini bekliyoruz. 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.