“Kredi kartı ile kurban alınabilir”

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban konusunda açıklamalarda bulunan İlçe Müftüsü Bayram Canbey, kredi kartı ile kurbanın alınabileceğini ifade etti.

Yayınlama: 24.09.2014
771
A+
A-

Basın mensuplarıyla bir araya gelen Müftü Canbey, yaklaşan bayram öncesi açıklamalarda bulundu.

 TOPLAM OLARAK 45 TANE KURAN KURSUMUZ OLACAK

Geçtiğimiz Cuma akşamı gece saat 02.30’da hacı adaylarını yolcu ettiklerini belirterek konuşmasına başlayan Müftü Bayram Canbey, “Bunun yanında Kuran Kurslarımız açıldı. 2014-15 eğitim ve öğretim yılına 22 Eylül tarihi itibari ile başlamış olduk. 24 Eylül mesai bitimine kadar kayıtlarımız bitiyor. Kuran Kursu sayısında bu sene ufak bir artış var. Geçen sene 40 civarında Kuran Kursumuz vardı, bunların 35 tanesi normal Kuran Kursu, 5 tanesi de D grubu Kuran Kursu yani Kaymakamlığımızın onayı ile uygun mekânlar bularak açtığımız kurslardı. Bu sene 3 tane normal Kuran Kursu statüsünde açıyoruz. Bunun yanında 4-5 tane de D grubu Kuran Kursu açıyoruz. Toplam olarak 45 tane Kuran Kursumuz olacak. Öğreticilerimiz tamam. 51 tane kadrolu öğreticimiz var 24 tane de ek ders ücreti karşılığında geçici görevli aldık. Öğrenci durumlarını kayıtların sona ermesinin ardından netleştireceğiz. Bu eğitim öğretim döneminin hayırlı ve uğurlu olmasını Cenabı Allah’tan niyaz ediyorum. Ayın 24’ünde kayıtlarımız son bulacak. Dolayısı ile eğer Kuran Kurslarımızda öğrenci olmak isteyen vatandaşlarımız varsa bugün mesai bitimine kadar mutlaka Kuran Kurslarına uğrayarak kayıt yaptırmaları gerekiyor. Yarından sonra uğrayabilirlerse 1. döneme kayıtlarını yaptıramazlar, 2. döneme kayıtlarını yaptırmış olabilirler” dedi.






 HEDEF 150 BİN OLARAK KONULDU

Vekâleten Kurban kesimi ile ilgili konuşan Canbey, “Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı ortaklaşa 1993 yılından itibaren vekâleten kurban kesim organizasyonu düzenliyorlar. 21 yıllık bir zamandan beri vekâleten kurban kesimi gerçekleştiriliyor. Bunun öncesi de var ama öncesi yurt içinde belli öğrenci yurtlarına yönelikti, fakir fukaraya dağıtma yönündeydi. Ama 93 yılından bugüne kadar yurtiçinde ve yurtdışında vekâleten kurban kesimi çok ciddi manada hizmet vermektedir. Daha önceki yıllarda vekâleten kurban hissesi, sayısı biraz azdı. Geçen sene Diyanet İşleri Başkanlığı ciddi bir atılım ile bu sayının 100 bine ulaştırılmasını talep ettiler, hedeflediler. Bu manada toplantılar yapıldı. Bu nedenle geçen sene 89 bin 27 adet kurban kesildi. Bunların önemli bir kısmı da yurtdışında kesildi. Afrika’nın fakir ülkeleri tercih edildi, Asya’daki fakir insanların olduğu ülkeler tercih edildi. Balkanlar, Kafkaslar, Filistin, Gazze, Irak, Suriye, Haiti gibi batı Amerika ülkelerine bile kurban hizmetleri götürüldü. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı, bu sene de bu sayıyı en azından 150 bine çıkarmayı hedefledi. Bu amaçla yine bir toplantı yapıldı, konu görevlilere teferruatlı bir şekilde anlatıldı ve hedef 150 bin olarak konuldu. İnşallah bunu hedeflemiş bulunuyoruz. İlçemizde de arkadaşlarımızla bu manada konuştuk, bilgilendirdik. Ciddi manada kurban bağışı almaya devam ediyoruz. Biz ağabey konumundayız. Bizden hizmet bekleyen pek çok ülke var. Afrika’da var Asya’da var dünyanın değişik yerlerinde insanlarımız var. ‘Türkler ne zaman gelecek’ diye beklediğimiz söyleniyor. Gerek devlet adamları gerekse Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yetkilileri o ülkelere yaptıkları ziyaretlerde hep bunu ifade ediyorlar. Geçen senelerde kurban eti dağıtılan ülkelerde de hasretle kurban bayramı bekleniyor. ‘Türkler geçen sene gelip et dağıtmışlardı. O mevsim ne zaman?’ diye sorulduğunu biliyoruz, duyuyoruz. Dolayısı ile böyle bir faaliyet gerçekten diğer kardeşlerimiz ile insanlarımız ile hiçbir etnik ayrım yapılmadan, din ayrımı yapılmadan o bölgedeki Hıristiyan’dır, Yahudi’dir, Müslüman’dır, ateisttir denmeden kurban etleri dağıtılmaya çalışılıyor. Bu sene de konulan 150 bin hedefi için çalışılıyor” şeklinde konuştu.

5 BİN CİVARINDA ÖĞRENCİ MEZUN EDİLMİŞ

Türkiye Diyanet Vakfı’nın eğitim hizmetlerinin de olduğunu aktaran Canbey, “Bugüne kadar 5 bin civarında öğrencinin okullarda okutularak mezun edildiğini biliyoruz. Yurtiçinde okulları var, üniversiteleri var. Yurtdışında kolejleri var, imam hatip okulları var, Kuran kursları var, ilahiyat fakülteleri var. Dolayısı ile burada okuyan öğrencilere de ciddi manada yardım yapılıyor. 5 bin civarında öğrenci mezun edilmiş, 4 bin civarında öğrenci de halen bu eğitim kurumlarında faaliyet gösteriyor ve Diyanet Vakfı da bunlara yardımcı oluyor” diye konuştu.

 ONLİNE SİSTEMİ İLE BAĞIŞ YAPILABİLİYOR

Kurban kesim bedelleri ile ilgili konuşan Canbey, “Yurtiçinde kurban kesim bedeli olarak 575 TL, yurtdışında ise 400 TL olarak belirlendi. Bu paraları vatandaşlar Müftülüklere veya cami görevlilerimize ulaşmak sureti ile vekâleten yurtiçinde veya yurtdışında kurbanımı kestirmek istiyorum denildiğinde makbuzu kendisine cami görevlilerimiz veya Müftülük tarafından teslim ediliyor. Hiç Müftülüğe uğramadan, görevlilerimiz ile görüşmeden de bankalar aracılığı ile hiçbir bedel ödemeden ‘Diyanet Vakfı aracılığı ile vekâleten kurbanımı kestirmek istiyorum’ diye dendiğinde hiçbir ek masraf çıkarılmadan o bağışlar alınıyor, ilgili hesaplara aktarılıyor. Online sistemi ile de vekâleten kurban olayına katılmak mümkündür. İnternet ortamında giriş yapıyorsunuz, kredi kartı ile ödeme yapabiliyorsunuz veya banka hesabınızdan havale ettirmek sureti ile de online sistemi ile bağış yapılabiliyor. Bunu vatandaşlarımıza Cuma vaazlarımızda hutbelerimizde duyurmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 ÖZELLİKLE GEBE HAYVANLAR ALINABİLİYOR

Kurban Bayramı dolayısı ile Sayın Kaymakamımızın başkanlığında Müftülüğün sekretaryalığını yapması sureti ile Kurban Kesim Hizmetleri Komisyonu oluşturuluyor. İllerde ve ilçelerde kesilecek kurbanların usul içerisinde dini kurallara uygun, hijyenik şartlara uygun ve aranan niteliklerde hizmet ortamlarının oluşturulması sureti ile kurban kesim hizmetlerine destek olunmuş olunuyor veya kontrolü sağlanmış olunuyor. Bazı yerlerde görüyorduk; hayvanı kaçırıyorlar, silahla kurşunla vurarak etkisiz hale getirip yakalayabiliyorlar. Bunlar hoş şeyler değil. Bu tür şeylere fırsat verilmemesi açısından sokaklarda kurban satmak yerine kurban pazarları oluşturmak, oralarda kurban satışını sağlamak, kesim yerleri oluşturmak, mezbahalarda kesmek, sokak ortasında kurban kesilmesine engel olmak maksadı ile çıkarılmış kanunlar var. O çerçevede Kurban Kesim Hizmetleri Komisyonu kararlar alıyor. O kararlar çerçevesinde belediyeler ile Tarım Müdürlükleri ile Diyanet İşleri Başkanlığı marifeti ile herkesin üzerine düşen vazifeyi yerine getirmesi sureti ile kurban hizmetleri de bu şekilde sağlanmış olunuyor. Özellikle kurban satış yerleri, kurban kesim yerleri hijyenik bir ortam içerisinde olmalıdır. Belediyeler zaten bunun gerekli tedbirlerini alıyorlar. Kurban Bayramı günlerinde işin dini yönü olması, ibadet olması açısından biz de görevlilerimizi görevlendiriyoruz. Kurbanın tekbir getirilerek kesilmesi konusunda yardımcı oluyoruz. Vatandaşlarımız kurban alırken dini yönden dikkat etmeleri gereken bazı yönler olduğu gibi şahadetnamesi, veteriner hekimliğinden alınan sağlık raporu gibi şeylerin aranması lazım. Özellikle gebe hayvanlar alınabiliyor. Bir kurban edileceği yerde bir de onun yavrusu telef ediliyor. Ona kurban demiyoruz çünkü kurban olarak kesilen annesidir. O bir yerde telef edilmiş oluyor. Bu neslin devamına da engel olmuş oluyor. O nedenle kesinlikle gebe hayvanların alınmaması, ciddi araştırmaların yapılması, bilen insanların da bunu ‘Öyle bir şey yok’ diyerek vatandaşı aldatmamasına çok dikkat edilmesi gerekiliyor. Bu ve buna benzer kuralları zaman içerisinde camilerimizde, belediye hoparlörleri ile basın aracılığı ile vatandaşlarımıza duyurmaya çalışıyoruz. Kurban Kesim Hizmetleri Komisyonu’nun almış olduğu kararlar çerçevesinde vatandaşlarımızın Kurban Bayramına hazırlanmalarını, kurbanlarını ona göre kesmelerini istirham ediyoruz” dedi.

 KURBAN BİR DOSTLUK GÖSTERGESİDİR

Kurban’ın bir dostluk gösterisi olduğunu aktaran Canbey, “Malımızla, canımızla Allah’a kendimizi havale ettiğimiz, niyetlerimizi ona göre yaptığımız bir ibadettir. Ne kanları ne etleri ne derisi ne kemiği Allah’a ulaşmaz. ‘Kurbanlarınızda Allah’a ulaşacak olan sizin niyetlerinizdir’ diyor Cenabı Hak Kuran-ı Kerim’de. Dolayısı ile niyetlerimiz ile kurbanımız ile Allah’a dostluk manasında bir yürüyüşümüz anlamına gelmektedir. Etini paylaşmak sureti ile vekâleten uzaklara göndermek sureti ile bir kardeşlik havasının doğmasına ve kardeşlik duygularının canlanmasına vesile olduğumuz için de Kurban Bayramı bir dostluk mevsimidir diyoruz. Kurban Bayramı’nın tüm vatandaşlarımıza hayırlar getirmesini niyaz ediyorum.

 KREDİ KARTI İLE KURBAN KESİLEBİLİR

Kredi ile kurban kesiminin doğruluğunun sorulması üzerine konuşan Canbey, “Kredi ile kurban kesilir. Kredi kartı ile kesilir. Ödeme tarihi ne ise o tarihte bankada hesabın olmak kaydı ile bankanın sana tanıdığı limite geçmeden kendi paran ile kredi kartını kullanarak kesiyorsan kesilebilir ama bankanın sana tanıdığı limite geçersen orada faiz vardır o sakıncalıdır, dinen uygun değildir. Kredi kartında faiz yoksa kesilebilir. Kredi denince bankalardan çekilen kredi akla gelebilir, yanlış anlaşılmasın” açıklamalarında bulundu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş