Toprak devlet korumasında

Tarımla uğraşan gerçek çiftçilerin maliyetlerini düşürerek daha fazla para kazanmalarını temin etmek ve zirai arazilerin küçük parçalara bölünmesini önlemek amacıyla hazırlanan ‘Toprak koruma ve arazi kullanımı hakkındaki kanunda değişiklik öngören yasa’, dün resmi gazeteye yayımlandı.

Yayınlama: 12.06.2014
772
A+
A-

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, kanun değişikliği ile ilgili dün makamında bir basın toplantısı düzenledi.

 

TOPRAK BÖLÜNEMEYECEK








Zirai arazilerin küçük parçalara bölünmesini önleyen ‘Toprak koruma ve arazi kullanımı hakkındaki kanunda değişiklik öngören yasanın’ Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlatan Sezai Çelik konuşmasında şunları dile getirdi: Kanuna göre; belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarım arazileri ‘bölünemez eşya vasfı’ kazanacak. Buna göre, asgari zirai arazi büyüklüğü 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemeyecek. Bakanlık, asgari arazi büyüklüklerini günün şartlarına göre arttırabilecek. Tarım arazileri Bakanlıkça belirlenen büyüklüklerin altında ifraz edilmeyecek ve hisselendirilemeyecek. Tarımda verimliliği ve karlılığı hedefleyen kanun değişikliği, sadece tarım ve hayvancılıkla iştigal eden tarımı meslek olarak icra eden ve geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan gerçek çiftçiler tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Yıllardır gerçekleştirilemeyen değişikliklerle, bundan böyle tarım arazileri bölgelere göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen asgari tarım arazisi ve yeter gelirli arazi kriterlerine göre belirlenen miktarlardan aşağı ifraz edilemeyecek ve bölünemeyecektir.

 

MİRAS KONUSUNA ÇÖZÜM

Sezai Çelik, yeter gelirli zirai arazi büyüklüğünde arazinin miras kalması durumunda ise bir veya birden fazla mirasçıya devredilebileceğini ya da aileye malların ortaklığı veya limited şirket kurularak araziyi çalıştırmaları için imkân sağlanacağını söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: Mirasçılar kendi aralarında anlaşamazlarsa yetkili sulh hukuk mahkemelerine de dava açılabilecek. Mahkeme, öncelikle tarıma ehil olan ve geçimini tarımdan sağlayan varise diğer mirasçıların miras paylarının bedelini belirli şartlarda ödemek üzere araziyi devreder. Araziyi alan varise, kredi kullanması halinde Bakanlık tarafından faiz desteği verilebilir. Bakanlık tarafından belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş araziler bölünemez eşya vasfı kazanır. Sulh hukuk mahkemeleri nezdinde açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaf.  Mirasa konu yeter gelirli arazinin kendisine devrini talep eden mirasçı bulunmadığı takdirde ise hakimin, arazinin satışına karar verecek ve elde edilen gelir mirasçılara hisseleri oranında paylaştırılacak. Kanuna eklenen geçici madde ile yayım tarihinde yani 30.04.2014 tarihinde mirasçılar arasında henüz paylaşımı yapılmamış arazilerin devir işlemleri bu kanundan önceki kanun hükümlerine göre tamamlanır. Bu kanun, çevre öncellikli sürdürülebilir tarımı sağlamak, tarımla uğraşan gerçek çiftçilerin maliyetlerini düşürerek daha fazla para kazanmalarını temin etmek ve yapılan toplulaştırma çalışmalarının verimliliğini arttırmak için çıkarılmıştı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.