ZİLHİCCE

Kıymetli okurlar… Kur’an-ı Kerim’de Fecr süresinde ‘’Ve on geceye yemin olsun.’’ İfadesinde kastedilen on gece bazı kaynaklara göre Ramazan ayının son on günü olarak belirtilse de genel görüş, bu mübarek on günün Zilhicce ayının ilk on günü olduğudur. Kameri ayların on ikincisi olan Zilhicce ayı, islamın beş esasından olan hac ibadetinin yerine getirildiği aydır. Bu […]

Yayınlama: 01.07.2017
20.160
A+
A-

Kıymetli okurlar… Kur’an-ı Kerim’de Fecr süresinde ‘’Ve on geceye yemin olsun.’’ İfadesinde kastedilen on gece bazı kaynaklara göre Ramazan ayının son on günü olarak belirtilse de genel görüş, bu mübarek on günün Zilhicce ayının ilk on günü olduğudur.

Kameri ayların on ikincisi olan Zilhicce ayı, islamın beş esasından olan hac ibadetinin yerine getirildiği aydır.

Bu mübarek ayin 1’inden 10’una kadar olan zaman dilimi “leyali-i asere”, yani on mübarek gecedir. 10’uncu gün ise Kurban Bayraminin ilk günüdür. Peygamber Efendimiz (sav) bugünlerin önemini söyle ifade ediyor:
  “Salih amellerin Allah’a en ziyade sevgili oldugu günler bu on gündür! Ondaki her bir günün orucu bir yillik oruca (sevapça) esittir. Ondaki bir gece kiyami (ibadetle ihya edilmesi) Kadir gecesinin kiyamina (ihyasina) esittir.








Peygamber Efendimizin zevcesi Hafsa (r.anha) diyor ki:
  “Resulullah (sav) dört seyi terk etmezdi: Asure günü orucu, Zilhicce’nin on günü orucu, her ay üç gün orucu ve sabahin iki rekât sünneti.”
  Ebu’d-Derda (r.a) Zilhicce ayinin önemini söyle anlatiyor: “Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutmali, çok sadaka vermeli, çok dua ve istigfar etmelidir. Çünkü Resulullah (sav):
  “Bu on günün hayir ve bereketinden mahrum kalana yaziklar olsun” buyurdu.
  Zilhicce’nin ilk dokuz günü oruç tutanin, ömrü bereketli olur, mali çogalir, çocugu belâlardan korunur, günahlari affedilir, iyiliklerine kat kat sevab verilir, ölüm aninda ruhunu kolay teslim eder, kabri aydinlanir, Mizan’da sevabiagir basar ve cennette yüksek derecelere kavusur.” (Sir’a)
Allah indinde Zilhiccenin ilk on gününde yapilan amellerden daha kiymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi (Sübhanallah), tahmidi (Elhamdülillah), tehlili (La ilahe illallah) ve tekbiri (Allahuekber) çok söyleyin! (Abd b. Humeyd, Müsned, 1-257)
  AllahuTeâlâ’nin bereketli kildigi, Kur’ân-i Kerim’de üzerine yemin edilen, Zilhicce’nin ilk on gecesinde yapilan amellere 700 misli sevabverilecegini Peygamber Efendimiz (sav) müjdeliyor. Bugünler bizlere tevbe etme ve kisa zaman dilimlerinde tekrar çok semere elde etme firsatininverildigi günlerdir. Biz de Peygamber Efendimize tabi olarak, gündüzleri oruçla geçirmeli, sadaka vermeli, AllahuTeâlâyi zikretmeliyiz.

Bu arada daha arefeye ulaşmadan o günün faziletini aktarmak isterim,Günler çok hızlı geçiyor ve bunları bilir isek daha güzel geçecektir.

Arefe, Kurban Bayramindan bir önceki gün, hicrî takvime göre Zilhicce ayinin 9. günüdür. Baska güne arefe denmez. Ülkemizde Ramazan Bayraminin bir önceki gününe de arefedenmistir. Resulullahin (sav) bildirdigine göre:
  “Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü disindayapilanyetmis hacdan faziletlidir. Dualarin en faziletlisi de arefe günü yapilanduadir. Benim ve benden önceki peygamberlerin söyledigi en faziletli söz de: Lailahe illallah vahdehu la serikelehu. (Allah birdir, ondan baska ilah yoktur, O’nun ortagi da yoktur) sözüdür.” (Muvatta, Hacc 246)
  Hazreti Aise (ra) anlatiyor:
  “Allah, hiçbir günde, arefe günündeki kadar bir kulu atesten çok azat etmez. Allah mahlukata rahmetiyle yaklasir ve onlarla meleklere karsi iftihar eder ve:
  “Bunlar ne istiyorlar?” der.” (Müslim, Hacc 436)
  Resulullah(sav):
  “Arefe gününe hürmet edin! Arefe, Allah’inkiymetverdigi bir gündür.” diyerek AllahuTeâlâ’nmkiymetverdigi günü hürmet ederek bilinçli bir sekilde yasamaya gayret etmemizi istemistir. Hürmet, verilen nimeti idrak etmekle ve verileni bilmekle, görebilmekle baslar. Arefe gününü günahlara girmeden oruçla, duayla, istigfarla geçirmek kullariniarefe gününde bagislayacagini müjdeleyen Allahu Teâlâ’ya hürmetin ve sükrün bir ifadesidir. (Deylemi)
  Hazreti Ömer (r. a) ile Yahudi arasinda geçen konusmadaarefe gününün önemini göstermektedir:
  Hazreti Ömer’in halifeligizamaninda Yahudilerden birisi: “Ey Ömer, siz bir âyet okuyorsunuz ki, o âyet bize inseydi o günü bayram olarak kutlardik.” dedi.
  O âyet, Maide sûresinin üçüncü âyetiydi. Cenab-i Hak söyle buyurmustu:
  “Bugün, sizin dininizi kemale erdirdim ve size nimetimi tamamladim.”
  Bu âyet, hicri onuncu yilda, Veda Hacci’nda, arefe günü olan cuma günü ikindiden sonra, Peygamber Efendimiz Arafat’ta “Adba” adindaki devesinin üzerinde vakfede iken nazil olmustu. Deve vahyin agirligina dayanamayarak yere çökmüstü.
  Hz. Ömer’e Yahudiden hangi âyetoldugunuögrenince söyle dedi:
  “Biz o günü ve o gün bu âyetin Hz. Peygambere (sav) nail oldugu yeri biliriz. Cuma günü arefede bulunuyordu.” demis ve o günün bayramimizoldugunaisaret ederek arefe gününün önemini belirtmistir.
  Arefe günü, Hazreti Âdem (as) ile Hazreti Havva’nin Arafat’ta bulustuklari gündür.
  Tevriye, arefe gününden bir önceki güne denir. Peygamber Efendimiz (sav) söyle, buyurmustur:
  “Tevriye günü oruç tutan ve günah söz söylemeyen Müslüman cennete girer.”
  Bugün tutulan oruç, bin gün nafile oruca bedeldir. Ayncageçmis ve gelecek yildayapilan tövbelerin kabul olmasina da sebep olur. Arefe günü oruç tutmak da çok sevaptir. Resulullah (sav) söyle buyurmustur:
  “Arefe günü oruç tutana, Âdem aleyhisselâmdan, Sûr’a üfürülünceye kadar yasamis bütün insanlarinsayisinin iki kati kadar sevap yazilir.”
  “Arefe günü tutulan oruç, bin günlük nafile oruca bedeldir.”
  “Asure günü orucu bir yillik, arefe günü orucu da, iki yillik nafile oruca bedeldir.”
  Arefede tutulan oruç, iki bin köle azat etmeye, iki bin deve kurban kesmeye ve Allah yolunda cihâd için verilen iki bin ata bedeldir.”
  “Arefe günü tutulan oruç, biri geçmis, biri de gelecek yilingünahlarina kefaret olur.”
  Arefe günü özellikle bin adet Ihlas okumak büyük zatlar tarafindan tavsiye edilmistir. Hadis-i seriflerdeIhlassûresiniokumanin kul borcu hariç digergünahlarin affedilmesine vesile olacagisöylenmistir.

İlerleyen günlerde kurbanla ilgili daha detaylı bilgi sunacağız inşallah.

                                                                                                          Selam ve Dua ile…

 



Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.