Dikkat! Ölümcül uyuşturucu ‘bonzai’ tehlikesi

Bursa’da ilkokula kadar düşen ve Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin sıkı tedbir aldığı bonzai adlı uyuşturucu madde ile ilgili uzmanlar, velileri ciddi bir şekilde uyararak, “Bu maddeler çocuğunuzu öldürebilir. Uyuşturuculardan korunmada en büyük vazife aileye düşmektedir” dedi.

Yayınlama: 01.05.2014
1.416
A+
A-

Bursa’da ilkokula kadar düşen ve Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin sıkı tedbir aldığı bonzai adlı uyuşturucu madde ile ilgili uzmanlar, velileri ciddi bir şekilde uyardı. İlkokul, ortaokul ve lise çevrelerinde uyuşturucu satıcıları tarafından öğrencilere 2 lira gibi düşük bir rakamlara satılan Bonzai adlı uyuşturucu madde ölüme götürüyor.

BONZAİ NEDEN TEHLİKELİ?
Bursa Özel Hayat Hastanesi’nden Psikolog Dilek Kaymak, Bursada Bugün’e yaptığı açıklamada, “Uyuşturucu maddeler, ‘kullanıldığı zaman merkezi sinir sisteminde, his ve davranışlarda değişiklik ve dengesizliğe sebep olan, tekrar kullanma halinde alışkanlık meydana getiren, ileri safhasında bağımlık yapan, yokluğu esnasında ise, ruhi ve fiziki reaksiyonlara yol açan zehirleyici maddeler’ olarak tarif edilmektedir. Uyuşturucu maddelerin en büyük özelliği toksin etkisinin bulunması, keyif verici özellik taşıması alışkanlık yaparak devamlı kullanma ihtiyacı göstermesi ve zamanla artan dozda alınma gereğini hissettirmesidir. ‘Bonzai ne peki? Niçin yeni tehlike olsun?’ diye merak edenler için hemen söyleyeyim. Gençlerin son zamanlarda çok rağbet gösterdiği sentetik bir madde. Bağımlılık yapıyor. İçeriğinin çoğu bildiğiniz zehir. Ve bana göre en ciddi tehlikesi, kullanan gençlerin bonzaiyi, esrar veya uyuşturucu gibi bağımlılık maddesi olarak kabul etmemesi” dedi.

İLKOKUL ÇOCUKLARINA DİKKAT!
Bonzai kullanımının gençler arasında giderek yaygınlaşan bir madde olduğuna dikkat çeken Dilek Kaymak, “Bu maddenin bitkisel yani doğal olduğunu düşünmeleri, kimyasal içeriği ve zararlı etkileri konusunda yeteri kadar bilgiye sahip olmamaları ilk denemede etkili olabilmektedir.
Ve tabi ulaşım ve fiyat olarak da çok kolay elde edebilmeleri, neredeyse ilkokul çocuklarının bile kolay ulaşabilmesi bonzai kullanımı gençlerde ayyuka çıkartma sebeplerinin başında yer almaktadır.
Tehlikeli olan Bonzai tek kullanımda bile alışkanlık yapabiliyor. Bu alışkanlık sonucu vücut çürüyor. Genç yaşta kalp krizinden ölenlere bakıldığında, yüzde 90′ının bonzai kullandığı görülüyor. Türkiye’de gençler son 4 yıldır Bonzai kuşatması altında. Öyle ki, internette bonzai siparişi verebilmek için telefon numaralarına dahi ulaşabiliyorsunuz” diye konuştu.






UYUŞTURUCU MADDE BAĞIMLILARI NASIL TESPİT EDİLİR?
Bonzai kullanan çocuğun bu bağımlılığın tespiti konusunda da önemli uyarılarda bulunan Dilek Kaymak, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Kişinin ilaçları saklamaya ve gizlemeye çalışması, uyuşukluk, uykulu olma, veya kendinden geçme, aynı zamanda kaşıntı varmış gibi vücudu kaşıma eğilimi (bu bazen uyuşturucu maddenin dozunun fazla kaçırılmış olduğunu ifade eder), b azı yoksunluk belirtileri göstermesi, göz bebeklerinin ebatının büyük ölçüde değişmesi , kişinin oturup gözlerini boş bir noktaya dikmesi, uyuşturucu madde kullananların lisanı olan özel argonun bilinmesi, çocuğun uyuşturucu madde kullandığının işaretidir.”

İNSANLAR NEDEN UYUŞTURUCU MADDE KULLANMAYA BAŞLAR?      

İnsanların uyuşturucu madde kullanımına neden yeltendiği konusuna da açıklık getiren Kaymak, “İnsanlar bonzai, Esrar, Extacy gibi uyuşturucu maddeleri merak ettikleri için, yeni bir şey denemek amacı ile, taklit ve özenti, uykusuz kalabilmek amacı ile, zayıflamak amacı ile, sıkıntıdan uzaklaşmak amacı ile, arkadaş grubuna kendisini kabul ettirmek amacıyla, arkadaşının teklifini reddedemediği için uyuşturucu madde kullanmaya başlar. Tedavinin başarısı için iki önemli etken sayılabilir. Bunlardan birincisi kişinin tedavi olmayı istemesidir. Eğer kişi tedavi olmayı kendisi istemiyor ise, kimse ona zorla bıraktırmayı başaramaz. Diğeri ise, kişinin maddeyi bırakmaya kendini hazır hissetmesidir. Çünkü, kişi maddeyi bıraktığı zaman alışkanlıklarını, yaşadığı ortamı değiştirmek zorunda kalabilecektir. Eğer tüm bunlara hazır değilse, yapabilecek fazla bir şey yoktur. Uyuşturucu madde kullanan kişide bağımlılık geliştiyse, tedavi daha güç olacak ve daha uzun sürecektir. Ayrıca, uyuşturucu kullanımı ile daha da artan aile içi iletişim bozukluklarının, kopukluklarının giderilmesi için anne ve babanın da tedaviye katılması gerekir” dedi.

EN BÜYÜK GÖREV AİLELERDE
Uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda ailelere önemli görevler düştüğüne vurgu yapan Dilek Kaymak, “Uyuşturuculardan korunmada en büyük vazife aileye düşmektedir. Aile toplumun temel çekirdeğidir. En başta anne ve baba, çocuklara örnek olmalıdır. Çocuklar, her türlü sıkıntılarını ve problemlerini öncelikle anne ve babalarına açabilmelidirler. Problemlerin ilk defa aile büyüklerince değerlendirilmeleri şarttır. Madde bağımlılığını önlemek için gençlerle olan iletişime önem verilmelidir. En önemlisi ise bu durumla karşılaştıklarında bir uzmandan yardım almaktan çekinmemeleridir” diye konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş