DP çevre katliamını hedef aldı

Demokrat Parti Siyasi ve Hukuki işlerden sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Aydın Savaş, önceki akşam parti binasında bir basın açıklaması düzenleyerek, İnegöl’de gerçekleştirilen çevre katliamını hedef aldı.

Yayınlama: 06.11.2014
652
A+
A-

Demokrat Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Aydın Savaş, “Yasal düzenlemelere rağmen İnegöl’de çevre hoyratça katlediliyor. İnegöl halkına ve Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunuyoruz” dedi.

 

İNEGÖL’DE BÜTÜN ÇEVRE HOYRATÇA KATLEDİLİYOR






Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Demokrat Parti Siyasi ve Hukuki işlerden sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Aydın Savaş, “İnegöl’de özellikle son 10 yıldır artan nüfus ve sanayi yatırımları dolayısı ile artık katlanılamayacak seviyeye gelmiş bir çevresel felaket yaşanmaktadır. Günümüzde İnegöl’ün içerisinden geçen ve havzasında bulunan derelerin tamamında yoğun bir kirlilik göze çarpmaktadır. Mevcut derelerin köylerden geçerken gerek kanalizasyon gerekse evsel atıkların tamamı derelere deşarj olmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda ve geçen yaz Kulaca ve Şipali köylerinde toplu balık ölümleri ve hatta koyun ölümleri yaşanmıştır. Bu sebeplerle aynı zamanda sulama ve kullanma suyu ihtiyacı için de Boğazköy Barajı içerisinde birikmeye başlayan sular İnegöl’de yoğun bir biçimde insanlarda rahatsızlıklara neden olmaya başlamıştır. Çevre kirliliği ve sulardaki kirlilik hayvanların, bitkilerin ve dolayısı ile insanların tamamına etki etmektedir. Yapmış olduğumuz tespitlerde İnegöl çevresindeki derelerin tamamında moloz ve evsel atıkların atıldığı fotoğraflar ile tespit edilmiştir. Ayrıca köy kanalizasyonlarının tamamının kanalizasyon şebekesine alınmadan direkt olarak derelere aktarıldığı da tarafımızca tespit edilmiştir. Bu konudaki yasal düzenlemeler tamamı ile mevcut olmasına rağmen hiçbiri uygulanmamaktadır. Su kaynaklarının korunması ve kullanılması yönetmeliği vardır. Bu çevre kanununa göre çıkarılmış bir yönetmeliktir. İçme ve kullanma suyu temin edilen ve edilecek olan su kaynaklarının bulunduğu alandan itibaren 300 metre genişliğinde mutlak koruma alanları tesis edilmiştir. Bu şart İnegöl’de uygulanmamaktadır. Ayrıca herhangi bir şekilde bu tür dere ve su kaynaklarının yakınlarına yerleşim alanı kurulamayacağı, inşaatlara izin verilemeyeceği, evsel veya kentsel atık dediğimiz katı atıkların, sıvı atıkların ve hatta hayvan gübrelerinin dahi atılması yasaklanmıştır. Yine koruma alanlarında yönetmeliğin 4. Maddesine ‘Mutlak koruma alanları ağaçlandırılır, gerekli görülen yerler çitle çevrilir. Çöp, moloz, çamur gibi atıkların mutlak koruma alanı ve yüzeysel su kaynaklarına dökülmesine izin verilmez. Kazı yapılmasına, maden ocağı açılmasına izin verilmez. Bu alanların çevresinde tabi gübrelerin dahi açıkta toplanmasına, sıvı ve katı atık depolarının tesisine izin verilmez’ gibi birçok hüküm bulunmasına rağmen hiçbir önlem alınmadan İnegöl’de bütün çevre hoyratça katledilmektedir” dedi.

 

ŞİKÂYETE TABİ OLMAYAN AĞIR CEZALAR VAR

‘Çevre bizim mirasımız değildir, çocuklarımıza geri vermek olduğumuz bir emanettir’ diyerek sözlerine devam eden Savaş, “Yine ilgili yönetmelikte içme suyu kaynağına ulaşan dereler ile ilgili olarak birçok koruma maddesi konulmuş ve cezai hükümlerde Türk Ceza Kanunu’nun 118. Maddesine göre bu hükümleri yerine getirmeyenlerin cezalandırılması, cezalarının da üst sınırının 7 yıl olması kararlaştırılmıştır. Ağır cezalar vardır ve şikâyete tabi suç değildir. Biz buradan bütün İnegöl halkına ve Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunuyoruz. İnegöl’de yaşanan çevre kirliliği ve çevreye yapılan bu hoyratça tutum kabul edilir bir düzeyde değildir. Gerek kanunlara gerek yönetmeliklere tamamı ile aykırı bir durumdur. Bunun dışarısında yine çevre kanunu ile ilgili hükümler vardır ve 1 milyon TL’ye yakın idari kara cezaları öngörülmüştür. Bunlarla ilgili de gerekli çalışmaları, tespitleri yaptık. Bundan sonra da bunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Demokrat Parti olarak Demokrat Parti iktidarları döneminde ve bizden önceki iktidarlar döneminde İnegöl’de bütün köylerin kanalizasyonu ile ilgili gerekli çalışmalar yapılmış fakat günümüzde artık bu insan baskısı nedeni ile karşılanamaz seviyeye gelmiştir. Bunun yeniden organize edilmesi, yeniden yapılandırılması ve atık suların her ne şekilde olursa olsun derelere akıtılmaması gerekmektedir. Yeniden ne yapılacaksa bir an önce yapılmasını biz Demokrat Parti siyasi hareket olarak yetkililere duyuruyoruz. Halkımıza da buradan sesleniyoruz; biz gerekenlerin takipçisi olacağız, onlar da olsunlar ve inşallah Demokrat Parti iktidarı döneminde biz bu sorunları da çözmeye adayız” ifadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş