İSTANBUL
Maltepe’de çöken binada arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Enkazdan çıkarılan son kişiyle can kaybı 5’e yükselirken, iki şüpheli gözaltına alındı.
İstanbul Maltepe Cevizli Mahallesi Doğu Sokak'ta bulunan 7 katlı binanın üç katının çökmesi sonucu başlatılan arama kurtarma çalışmalarında enkaz altında kalan son kişiye de ulaşıldı. 20 yaşındaki Zeynep İnan'ın cansız bedeninin çıkarılmasıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 5'e yükseldi.
Saat 05.40 sıralarında meydana gelen olayın ardından bölgeye AFAD, UMKE, itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. İstanbul Valiliği, enkazda 14 kişinin bulunduğunu açıkladı. Çalışmalarda 3'ü çocuk 10 kişi sağ çıkarıldı. Arama kurtarma faaliyetleri saat 06.15 itibarıyla sona erdi.

Faciada yaşamını yitirenlerin Gülce Dora Turhan, Ahmet Muhammed İnan, Mesut Bilece, Hüseyin Özkurt ve Zeynep İnan olduğu bildirildi. Enkazda bir süre kontrollü arama ve tarama çalışması yürütüldü. Ardından iş makineleriyle hafriyat kaldırma çalışmalarına devam edildi ve binanın kolonlarından incelenmek üzere parçalar alındı.
Çöken binanın çevresindeki üç bina tedbir amacıyla boşaltıldı. Evlerine dönemeyen 44 kişinin kaymakamlık koordinasyonunda otellere yerleştirildiği, diğer vatandaşların ise yakınlarının yanına geçtiği açıklandı. Enkaz kaldırma çalışmalarının tamamen tamamlanması hedefleniyor.
Enkazın altında, bodrum kattaki kumaş dükkanında bulunan malzemelerin yanması nedeniyle yangın çıktığı belirtildi. İstanbul Valisi Davut Gül, enkazın kendi içinde için için yandığını ve itfaiye ekiplerinin enkaz nedeniyle yangına doğrudan müdahale edemediğini açıkladı.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında binanın mimarı Hasan Balcı ile şantiye şefi Mevlüt Okumuş gözaltına alındı. Binanın müteahhidi Dursun Baskıcı'nın 2016 yılında hayatını kaybettiği belirlendi. Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen, binanın üst iki katının kaçak yapıldığını açıklarken, daha sonra yapılan incelemelerde dört katın kaçak, giriş ve iki katın ise yasal olduğu bilgisi paylaşıldı.


