Edep ya Hu!

Bir çok ilim meclislerinde,camiilerde,türbelerde hem Türkçe hem arapça lafız olarak gördüğümüz ve tam olarak ne denmek istediğini anlamasak bile bir kere şunu anlamamız gerekir.Edep sadece el bağlamak ve dua etmekten ibaret değildir. Güzel Ahlaktan,Edepten ne kadar bahsetsekte Efendimizin s.a.v güzel ahlakını bırakın cümleler kurmayı,noktasını bile anlatmaya gücümüz yetmez.Çünkü eksik kalır anlattıklarımız ve Kuranı Kerimi tam […]

Yayınlama: 01.07.2017
481
A+
A-

Bir çok ilim meclislerinde,camiilerde,türbelerde hem Türkçe hem arapça lafız olarak gördüğümüz ve tam olarak ne denmek istediğini anlamasak bile bir kere şunu anlamamız gerekir.Edep sadece el bağlamak ve dua etmekten ibaret değildir.

Güzel Ahlaktan,Edepten ne kadar bahsetsekte Efendimizin s.a.v güzel ahlakını bırakın cümleler kurmayı,noktasını bile anlatmaya gücümüz yetmez.Çünkü eksik kalır anlattıklarımız ve Kuranı Kerimi tam anlamıyla bilmemiz gerekir.Çünkü O’nun güzel ahlakı Kur’an idi.Ve bizler Kur’an-ı Kerimi ne kadar biliyoruz ve onunla yaşıyor amel ediyoruz.

İşte karşımıza çıkan bu güzel cümle bütün insanlığa karşı saygıyı aşılayan ve özellikle o güzel meclislere girildiğinde sadece elini değil,dilini kötü ve boş sözlerden,kalbini edepsizliğe ve edepsizlerden muhabbetten,nefsini boş heva ve isteklere karşı bağlamayı anlatmaktadır.Bir insanı esas anlamda insan yapan onun edebi ve güzel ahlakıdır ve iyilerle beraber olmasıdır






.Bakınız nasıl ki değerli madenler ve mücevheratların diğer sokakta ki taşlara göre kıymeti ve üstünlüğü bariz bir şekilde daha fazlaysa,Güzel ahlak sahibi bir insanında diğer insanlara göre kıymeti elbette daha fazladır.

Size yine bunun faziletini anlatan insanın kısımlarını zikredeceğim.

İnsanlar Dört kısımdır:

1-İyilik ve hayırdan nasibi vardır,fakat ahlaktan nasibi yoktur.

2-Ahlakı hoş,fakat iyilik ve hayırdan nasibi yok.

3-Ne Ahlak ne iyilik ne de hayırdan nasipsiz olan.(Bunlar insanların en şerlileridir.)

4-Hem Ahlakı iyi,hem iyilik ve hayırdan nasibi var.(Bunlar da insanların en üstünleridir.)    (Hayatü’s-sahabe)

Güzel Ahlakın Efendisi cihan serveri s.a.v’in bizler için o kadar çok hadisi şerifi var ki,sırf güzel ahlak ve edep hakkında kitaplar derlenmiştir.O mübarek sözleri sizin tefekkürünüze bırakıyorum. Ve en güzel şekilde güzel ahlakı nasıl bulabiliriz bunu kendimize bir özellik yapabiliriz bunlarda hadisi şeriflerin içinde yer almakta;

Bir kimse Efendimiz’e, (Kıyamet ne zaman kopacaktır?) diye sordu.Ona cevaben,(Kıyamet için ne hazırladın?) buyurdu. O kimse, (Fazla ibadetim yok.Fakat Allah ve Resülünü çok seviyorum) dedi. O kimseye,(Herkes sevdiği ile beraber olacaktır.Sen de,ahirette sevdiğinle beraber olacaksın).buyurdu (Buhari)

Onun için en güzel ahlakta edepte ehlinden öğrenilir Peygamberin gerçek varisleri olan gerçek Allah dostları ve alimlerle birlikte olmakla.

‘’Şüphe yok ki, Allah cc yumuşak huylu,açık yüzlü olan kimseyi sever.’’

                                                                                                         Selam ve Dua ile…

 



Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş