İFFET YA HU

Kıymetli okurlar, Konumuz iffet: önceki ‘Edep ya hu’ adlı konumuzda bahsetmiştik, Edep ya hu yazısını birçok yerde asılı olarak gördüğümüz olur demiştik. İşte aynı şekilde bu yazınında İffet ya hu diye her yere asılsa ve okunsa keşke! İffet denilen şey sadece kadın için bir namus kavramı değil erkek içinde vardır. Şöyle ki; Dürüst davranmak,(yalan söylememek) […]

Yayınlama: 01.07.2017
573
A+
A-

Kıymetli okurlar, Konumuz iffet: önceki ‘Edep ya hu’ adlı konumuzda bahsetmiştik, Edep ya hu yazısını birçok yerde asılı olarak gördüğümüz olur demiştik. İşte aynı şekilde bu yazınında İffet ya hu diye her yere asılsa ve okunsa keşke!

İffet denilen şey sadece kadın için bir namus kavramı değil erkek içinde vardır.

Şöyle ki; Dürüst davranmak,(yalan söylememek) haramlardan uzak durmak, hırsızlık yapmamak, izzetiyle şerefiyle yaşamak evlilikte, ticarette tesettürde dikkat gibi hem erkek için hem de kadınlar için iffet içerisinde birçok şeyler barındırıyor.






Hem erkek için hem de kadın için olduğunu Kuranı Kerim dikkatlice okuduğumuzda anlayabiliriz. Kur’an-ı Kerim de Hz Meryem’in temizliğine yer verdiği gibi Hz Yusuf’un (a.s) dolayısıyla erkeğinde iffetine yer vermektedir.

Erkekler için iffet’i Nur suresinin 30.ayeti kerimesinde de görebiliriz; ‘’Mümin erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Bu davranış onlar için daha nezihtir (temiz ve pak).Şüphe yok ki, Allah cc onların yaptıklarından hakkıyla haberdardır.’’

Kadınlar için İffet’i ise fazla uzakta değil hemen peşindeki ayette görebiliriz; ‘’Mümin kadınlara söyle ki, Bakışlarını kıssınlar ve edep yerlerini günahtan korusunlar, zinetlerini teşhir etmesinler. Başörtülerini yakalarının üzerini kapatacak şekilde örtsünler’’.

Sizlere hem erkeğin iffet ayetini hem de kadının iffet ayetini gösterdik, şimdi gelelim zamanımıza bu ayete kimler uyuyor ve amel ediyor. Amel eden varsa da bazıları muhakkak yanlış anlamışlar çünkü Kuranı Kerimde bariz bir şekilde te’vile bile gerek kalmadan erkeğinde kadınında nasıl iffetini sağlayacağı çok açıktır. Erkeğin daha çok koruması gereken iffeti gözüdür, ne kadar çok harama bakmaktan sakınırsa o derecede iffetini korumuş olacaktır.

Bayanlara gelince ayetin baş örtülecek kısmını anlamışlar ama geri kalan kısımlarını anlayanlar ne yazık ki çok azdır. Belki de dışarı çıktığında saçıyla uğraşmaktan erindiğinden takıyordur düşüncesi bile akla gelmiyor değil. Çünkü Allah Teâlâ’nın emrettiği bir şeyi, kul en güzel şekilde ve tam yapmaya çalışması gerekmektedir, ama eğer ki yapılan şeyde veya kişi de bir eksiklik varsa neden ve ne amaçla yaptığı da sorgulanır. Hiç örtünmeyenler için zaten Allah Teala onlara elim ve çetin azaplar hazırlandığını ve hadisler de de birçok tehdit ve uyarılar mevcut bu kadarını bilmeleri yeter herhalde.

Büyük günahların çoğunluğu küçük günahların birikimiyle meydana gelir. Bazen büyük günah direk olarak işlense de bu şekildedir. Zamanımızda töre, kadına şiddet, taciz gibi konular gündeme geldikçe iffetsiz kadın denilen bir şey önplana çıkarılıyor. Fakat peygamber efendimiz (s.a.v) ‘’Siz iffetli olunuz ki kadınlarınız da iffetli olsun’’ diyor.

Burada da gördüğünüz gibi hem erkek hem de kadının iffetli olması gerektiğini ve erkeğin iffetininde kadının iffetine bağlandığını görüyoruz. Daha önceki konularımızdan görmüşseniz aile eğitimini güzel vermek gerekiyor ve yine iyi arkadaşlar edinmek gerekiyor. Zamanımız çok bozuk ve bozulmaya da devam etmekte onun için dikkat edelim ilk başta kendimizi güzel yetiştirip sonra çocuklarımıza vesile olmamız gerekiyor. ’’Rabbim cümlemizi merhametiyle kuşatsın’’.

                                                                                                                         

                                                                                                                          Selam ve Dua ile…



Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş