776 ORTAĞA 40 MİLYON KREDİ

İnegöl Esnaf ve Sanatkarlar, Kredi ve Kefalet Kooperatifi Olağan Mali Kongresi’ni geçtiğimiz gün gerçekleştirdi. Yapılan Mali Gene l Kurul’da 2016 yılında 776 ortağa 39 milyon 819 bin 500 TL kredi verildiği açıklandı.

Yayınlama: 24.01.2017
16.555
A+
A-

Mehter Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen Kongreye Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Başkan Vekili, 7. Bölge Birlik Başkanı Bahri Şarlı, 7. Bölge Birlik Başkan Vekili Murat Özkarayurt, 7. Bölge Birlik Müdürü Aziz Ereselli, İnegöl Esnaf ve Sanatkarlar, Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Orhan Tanhan, bazı oda ve kooperatif başkanları ile kooperatif üyeleri katıldı.

 

2016 yılı çalışma raporunu okuyan Kooperatif Müdürü İbrahim Bedri Baykoz, “Kongremize şeref veren sayın misafirlerimize ve ortaklarımıza yönetim kurulumuz adına hoş geldiniz der aramızdan ebediyen ayrılmış olanları rahmetle, sağ olanları şükranla anarız. Ayrıca 20 Mayıs 2016 tarihinde kaybettiğimiz eski başkanımız Hasan Öke abimizi saygıyla ve rahmetle anarız. Kongrenin memleketimiz ve ortaklarımız için hayırlı olmasını temenni ederiz. 2016 yılında 776 ortağa 39 milyon 819 bin 500 TL kredi verilmiş olup, yılsonu itibariyle kredi riskimiz 67 milyon 280 bin 435,69 TL’dir. Ayrıca 2016 yılında kooperatif tarihinde ilk kez faizsiz kredi dağıtımı yapılmış ve müracaat sırasına göre 160 ortağa hükümetçe aktarılan kaynak olan 4 milyon 465 bin TL dağıtılmıştır. 2016 yılı sonu itibariyle takipteki alacağımız 1 milyon 725 bin 240,68 TL olup, takibin riske oranı yüzde 2,50 takibin sermayeye oranı ise yüzde 28,35 olarak gerçekleşmiştir. Mevcut ortak sayımız yılsonu itibariyle bin 996 olup, 2016 yılında kaydedilen ortak sayısı 363’dür. 7 ortağımız ilişiği kesilerek, 31 ortağımız kendi isteği ile 4 ortağımız da vefat sebebiyle olmak üzere toplam 42 ortağımız 2016 yılında ortaklık vasfını kaybetmiştir. 2016 yılı içinde 4 ortağa ölüm halinde toplam 4 bin TL yardım yapılmıştır. Ölüm yardım aidatı alınmadan bin TL’lik ölüm halinde yardım uygulamasının devamını tasviplerinize arz ederiz” dedi.






 

Baykoz sözlerini şu ifadelerle sürdürdü; “Vadesi gelen ve vadesi geçmiş taksitler için cep telefonlarına mesaj çekilerek ve ortaklarımıza telefon edilerek ortaklarımızın taksitlerini ödemeleri yolunda gerekli ikazlar yapılmıştır. Ayrıca takipteki borçlara yasal izin süreleri içinde yapılandırma imkanı getirilmiş ve bu imkandan 117 ortağımız istifade etmiştir. Buna rağmen tahsil edilemeyen kredi taksitleri hakkında mevzuat gereği kanuni takibata geçilmiştir. Huzurlarınızda kredi taksitlerini zamanında ödeyen ortaklarımıza yönetim kurulu olarak teşekkürü borç biliriz. Devletimiz esnaf ve sanatkarlarımızın yükünü azaltmak, rejimin teminatını oluşturan bu kesime destek olabilmek amacıyla Halk Bankasının kooperatiflere uyguladığı yüzde 10 faizin yüzde 5’ini esnaf ve sanatkar adına bankaya ödemekte, diğer yarısını da esnaf ve sanatkarlarımız ödemektedir. 2016 yılında yaşadığımız 15 Temmuz darbe girişimi, dövizdeki hareketlilik, petrol fiyatlarındaki artış, etrafımızda savaştan oluşan ateş çemberi, bölücü terör ve tırmanan gerilim ekonomik hayatımızda olumsuzluklara sebebiyet vermiş olup bu da maalesef esnaf ve sanatkarlarımıza yansımıştır. Dileğimiz bu girdaptan biran önce çıkmak ve huzur içinde yaşamaktır. Her şeye rağmen bilmekteyiz ki millet olarak bu sıkıntıları hep birlikte aşacak güçte, irade de milletimizde vardır. Yeter ki birlik ve beraberliğimiz bozulmasın. Küçük esnaf bankalar aracılığı ile finansman temininde zorlu çektiği için kurulan kooperatifler dayanışmanın ve ekonomik birlikteliğin en güzel örneklerindendir. Ekonominin daraldığı bu günlerde araç, makine ve finansman sıkıntısında devreye girerek, ekonominin çarklarının işlemesinde itici güç olmaktayız. Hükümetimizden ricamız ekonominin çarklarının yavaşladığı şu günlerde, kooperatiflere daha fazla kaynak aktarmasıdır. Zira kaynak yetersizliği sebebiyle kredi kefaletlerini karşılamakta sıkıntılar çekmekteyiz. Esnaf ve sanatkarlarımızın ucuz faizli krediden faydalanmasını sağlamak adına desteklerini esirgemeyen Başbakanımıza, hükümetimize, Bursa Milletvekilimiz hemşerimiz sayın Hüseyin Şahin’e, Halkbank yetkililerine, Genel Başkanımıza, Genel Başkan Vekilimiz, Bölge Birliği Başkanımız Bahri Şarlı’ya verdikleri mücadelelerden ve emeklerden dolayı tüm ortaklarımız adına minnet ve şükranlarımızı sunar çok teşekkür ederiz. Ayrıca kooperatif çalışmalarında bizlere rehberlik eden Bölge Müdürümüz sayın Aziz Ereselli bey ve personeline, kooperatifimiz yönetimine ve ortaklara müspet yaklaşan İnegöl şube müdürümüz sayın Oğuz Faik Konak ve İnegöl Şubesi çalışanlarına teşekkürlerimizi arz ederiz”

 

Çalışma raporunun ibra edilmesinin ardından söz alan İnegöl Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Orhan Tanhan, “Biz bu birlik ve beraberlik içinde olduğumuz müddetçe kooperatifin sırtı hiçbir zaman yere gelmez. Ve her zaman için aradığımız desteği kendi içimizde de, üst kuruluşlarımızda da buluruz. Bu birlikten gücün doğmasıdır. Bugün burada biz varsak, yarın sizler olacaksınız. Onun için kooperatifimize sahip çıkacağız. Bizler yönetim olarak sizlerin ihtiyacını bir nebze olsun karşılayabiliyoruz. Bu imkanlar dahilinde oluyor. Ve sizleri de görüyoruz ki, borçlarınızı ödeme gayretindesiniz. Biz sizlerden tahsil ettiğimiz miktarı diğer ortaklarımıza veriyoruz. Borcun takibe düşmesi bir başka arkadaşımızın parasını gecikmeli almasına sebep oluyor. Ve bu gecikmeler yukarıdan para akışını da etkiliyor. Bizim takibimiz şuanda sıkıntılı bir durumda değil. Fakat buna daha çok hızlandırabilirsek inşallah 2017 yılı esnafımıza, devletimize ve tüm insanlığa hayırlı olur. 2016 yılında birçok sıkıntı yaşadık. Allah bize o günleri tekrar göstermesin. Allah birliğimize, bütünlüğümüze zeval vermesin” dedi.

 

Marmara Bölge Birlik Başkanı Bahri Şarlı ise, “Hasan Öke abimizi rahmetle anıyorum. Onun çok emekleri vardır. Bu teşkilatın güçlü olmasında diri olmasında çok emekleri vardır. Bizim bölgemizde 45 kooperatifimiz var. Bu başarılı kooperatifler içinde İnegöl’de ön saflarda. Esnaflarımızda Esnaf Kefalet Kooperatiflerinin önemini bu zor zamanlarda anladılar. Esnaf kefalet kooperatifleri olmasaydı esnafımızın hali nice olurdu? Her zaman her ilde, her ilçede bir açık kapınız var. Hastanenin acil servisi gibi, esnaf kefalet kooperatiflerimizde sizlerin emrinde. 2016 yılı gerçekten özellikle esnaf ve sanatkarlar açısından zor bir yıl oldu. PKK terörü yetmiyormuş gibi ordumuzun ve emniyet güçlerimizin içinde ruhunu şeytana satanlar bizi içeriden vurdular, hançerlediler. Allah’a çok şükür ki Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Başbakanımız, siyasi partilerin liderleri, TBMM üyeleri, sağ duyulu silahlı kuvvetler mensupları ve tankın, topun önüne yatan sevgili vatandaşlarımız, vatansever yurttaşlarımız sayesinde kalkışma önlendi. Ama derin bir ekonomik kriz bıraktı. Bunu inkar etmemiz hiçbir zaman mümkün değil. Dolardaki yükselişler hep bundan kaynaklanan olaylar. Ancak buna rağmen bizim faizlerimizde bir artış söz konusu olmadı. Bütün bu olumsuzluklara rağmen faizlerimiz bir artış olmadı. Kredilerde kesilmedi. Biz ekonomik krizleri daha öncede gördük. Allah’a şükür bu millet el ele, omuz omuza, gönül gönüle verirse altında kalkamayacağı hiçbir yük yok. Allah muhafaza kalkışma başarılı olsaydı, Türkiye diye bir şey kalacak mıydı ki, biz kalalım. Türkiye paramparça olacaktı. Allah’a şükür onu atlattık. Bu ekonomik krizi de hep beraber atlatırız. Ben buna yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından Mali Kongre faaliyet raporu, denetleme raporu ve gelir-gider cetveli okunup, ayrı ayrı ibra edilmesiyle son buldu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş