SOMUNCU BABA CAMİİ VE KURAN KURSU HİZMETE AÇILDI

Mesudiye Mahallesinde yaptırılan Somuncu Baba Camii ve Kuran Kursu, geçtiğimiz gün yapılan tören ile hizmete açıldı.

Yayınlama: 16.05.2016
2.043
A+
A-

Programa İlçe Kaymakamı Ali Akça, Bursa İl Müftüsü Mehmet Emin Ay, İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, İnegöl İlçe Müftüsü Kazım Güzel, AK Parti İlçe Başkanı Adem Demirel, CHP İlçe Başkanı Halil Büyükışıklar, eski İnegöl Müftüsü Bayram Canbey ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Somuncu Baba Cami Dernek Başkanı Necmettin Sevim, “Mahalle halkımızla yola çıktık ve 5 ağustos 2011 tarihinde Allahın izniyle buraya kadar. Bu güne kadar çok meşakkatli yollar aldık. Ama sonunda rabbim bu güzelliği sizlerle beraber yaşamayı nasip etti. Bugün hep beraber Kuran Kursumuzun ve camimizin açılışını yapıyoruz. 2013 yılında camimize yatılı öğrenciler aldık. Bize ‘Cami inşaatında öğrenci olur mu? Dediler. Her zaman biz bu soruyla karşılaştık. Allah’a şükürler olsun ki 10 öğrencimiz hafız oldu. Buna biz ne kadar şükretsek azdır. Camimizin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Patates toplayan ablamız geldi ve aralarında topladıkları parayı camimizin yapımına verdi.  İlkokulu birinci sınıfa giden öğrenciler aralarında para toplayıp camiye verdi. Burada böyle maneviyat var. Hepsinden Allah razı olsun. Camimizin yaklaşık 150 bin TL borcu var. Bunun yanında özürlü ve yaşlılar için asansör ihtiyacımız var” dedi.






 

İlçe Müftüsü Kazım Güzel ise, “Camimizin ve Kuran Kursunun yapımında emeği geçenlerden Allah razı olsun. Camiler insanın yaratılış gayesi olan ibadetin icra edildiği mekânlardır. Ve Beytullah’ın şubesi olan camilerimiz ibadethanelerimiz aslında İslam medeniyetinin de bir nevi sembolüdür. Yani İslam medeniyeti cami medeniyetidir. Caminin açılışında ve hafızlık merasiminde bulunmaktan dolayı mutluyum. Aslında yeryüzü Müslümanlar için mescittir. Ama yeryüzü mescit olmasına rağmen Beytullah’ın şubesi olan camiler açılmış. Camiler; ilim, hikmet ve edep mektepleridir. Camiler, yardımlaşma ve yaraların sarılma merkezleridir. Camiler, kardeşliğin en güzel şekilde yaşanması gereken mekânlardır. Camiler yeniden imar olma ve yapılanma mekânlardır” şeklinde konuştu.

 

“Bugün çok güzel bir gün” ifadeleri ile konuşmasına başlayan Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, “Caminin ve Kuran Kursunun açılışında bir aradayız. Her kimin emeği varsa her kimin emeği geçtiyse Allah razı olsun. Burada kalkıp tek tek İnegöl Belediyesinin yaptıklarını demeye hacet yok. İnegöl belediyesi zaten veren el olmuş. İnegöl Belediyesi de elinden geldiğince imkânlar dâhilinde destekler vermeye devam ediyor. Bu şehirde yaşayan bir vatandaş olarak 2 yıldır belediye hizmetlerinde görev alıyorum. Üzüldüğüm çok şeyler var. Şimdi elhamdülillah Müslüman’ız diyoruz ama Müslümanlığı maalesef sözde yaşıyoruz özde yaşamadığımızı düşünüyorum. Müslümanlığı sadece namaz kılmaktan, oruç tutmaktan ve zekât vermekten ibaret biliyoruz ama aslında sokaklarımıza atılmış kâğıtlar, sigara izmariti, su şişeleri ve ambalaj atıklarını görmek mümkün. Kul hakkını çok önemsiyoruz ki rabbimiz kul hakkıyla gelmeyin diyor” dedi.

 

Açılışta kısa bir sohbet veren Bursa İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, “Hz. İbrahim Rabbimiz Teâlâ’dan bir emri ilahi aldı. Hz. Cibril o büyük peygambere yol gösterdi. Kâbe’yi silinen yeryüzünden kaybolan izlerini bulup temelleri üzerinde yükseltmek üzere emir aldı. Peygamberlerin babası Hz. İbrahim ve ona bu muazzam görevinde yardımcı olan oğlu Hz. İsmail. Baba oğul temellerini yükselttiler duvarlarını ördüler. Ve sonunda ellerini açıp Allah’a dua ettiler. Yeryüzünde ne zaman bir mabet inşa edilse bilinsin ki baba oğul 2 peygamberin bu güzel âdeti bu güzel amelini bizler yerine getiren bahtiyar kimseleriz. Cami hizmetleriyle ilgilenen, camileri temelinden alıp kubbesine kadar tamamlayan bitiren fakat vazifem bitmedi diyerek Allah’ın evi olan o camiye hizmette bulunan gerek dernek başkanı gerek temizliğinden sorumlu en alt seviyedeki her bir kardeşimiz bu asırda Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’in mesleğini devam ettiren manevi mirasçılarıdır. Peygamberimiz Medine’ye hicret ettikten sonra yaptıkları ilk iş Kuba mescidi bildiğimiz Kur’an-ı Kerimde adına takva üzere inşa edilen mescit diye övgüler eden ayetlerin bulunduğu Kuba Mescidi inşa edildi. Çünkü mümin önce rabbinin evini düşünendir. Tıp ki Hz. Davud gibi… Peygamberler tarihinde bir hükümdar olan Hz. Davud kendisine saray yaptırmadan önce bir mabet yaptırdığı için rabbinin rızasına nail olmuş. Ve Allah ona ismiyle birlikte Süleyman’ı nasip etmişti. Allah’ın evi olan, Allah’ın isminin anıldığı mabetlere kim sahip çıkarsa rabbimiz ona sahip çıktığını en güzel işaretleridir. Sevgili Peygamberimiz de mescidi nebevi olarak bildiğimiz mescidi inşa ettirdi. Kendisi de kerpiçler taşıdı. Mübarek eliyle mescidin yapımına iştirak etti. Somuncu Baba Cami, Bursa’da yaşayan ve sırrı ortaya çıkınca durmayan ve Anadolu’ya göç eden Allah dostu Somunca Baba Hazretlerinin ismini taşıyor. Somuncu Baba Bursa’da yaşayıp gitmiştir ama duasının tesiri halen üzerimizdedir. Ve bugün burada onun adıyla açtığımız cami bir şeyin daha ifadesidir. Allah sevdiği kuluna sahip çıkınca işte böyle adını asırlarca yaşatır. Onun rahmetle yâd ettiğimiz ruhu şad olsun” dedi.

 

Programın son konuşmacısı olan Kaymakam Ali Akça, kısa selamlama konulmasının ardından, “Mehmet Akif’in işgal yıllarında kaleme aldığı İstiklal Marşının ‘Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak’ sözleriyle başladığını ifade ederek, “Ruhumun senden, ilahi, şudur ancak emeli. Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli. Bu ezanlar-ki şahadetleri dinin temeli. Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli. Bu mabetler ezanların yükseldiği yerlerdir. Mabetler bu vatan toprağındaki al sancağın ve al bayrağın teminatlarıdır. Bizim insanlarımız bunları bildiği için değerlerine sahip çıkarlar” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından 5 bin kişilik pilav ikram edildi.

 

HABER: Serhat ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş