50 YILDIR BU İŞİ YAPIYOR BU MESLEK KAYBOLMAYA YÜZ TUTTU

Ülke genelinde kaybolan meslekler arasında yer alan ve devletin koruma altına aldığı ‘Yorgancılık’ kaybolmaya yüz tuttu. İlçemizde faaliyet gösteren 5 yorgancıdan biri olan Erkan Genç, konu ile ilgili açıklamalarda bulunarak, “Biz 60 yaşına geldik şu anda. Arkadan gelen yok. Devletimiz destek vermiyor değil, devletimiz bizden vergi almıyor, bizleri korumaya aldı. Korumaya korumadayız ama arkası yok” dedi.

Yayınlama: 06.01.2017
1.016
A+
A-

Ülke genelinde kaybolan meslekler arasında yer alan yün yorgancılığı, geçtiğimiz yıllarda devlet tarafından koruma altına alınmıştı. İlçemizde sadece 5 yorgancı bulunurken, konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Diken İğne Yorgancısı Erkan Genç, önümüzdeki 10 sene içerisinde bu mesleğin tamamen kaybolma noktasına geleceğini belirtti.

 

50 YILDIR BU İŞİ YAPIYOR






50 Yıldır yorgancılık yaptığını belirten Erkan Genç, “Yaklaşık 50 senedir bu mesleği icra ediyorum. Baba mesleği. Babam de eski yorgancılardandı. Biz 11 kardeşiz. 5 Erkek kardeşte yorgancılık yapıyorduk.  Şimdi 3 tanesi halıcı oldu, 2 tanemizde yorgancılığa devam ediyoruz. Ben bırakmadım ve devam ediyorum. Diğer kardeşim de İnegöl’de yorgancılık yapmaya devam ediyor. İnegöl’de 5 tane yorgancı var” dedi.

 

MESLEKTE BİR VARİSİM YOK

“50 Yıldır bu mesleği yapıyorum ama benim bu meslekteki bir varisim yok” ifadeleri ile konuşmasını sürdüren Genç, “Kimse yetişmiyor artık. Aslında ölmeyecek olan bir meslek ve herkese de tavsiye ederim. Hatta ben bir ara İstanbul’da çalışmaya başladım, güzel sanatlara alınmak üzereyken olmadı. Neden olmadığını bilmiyorum. Tamamen el işi bir meslek. Bir de yünden, pamuktan yapılan şeyler sağlıklı oluyor. Millet büyük sanayi karşısında el yapımını met ediyor. Yeni nesil açıkçası bunun pek farkında değil. Ama şu anda bayağı bir rağbet var” dedi.

 

EN SAĞLIKLISI YÜN YORGAN

Yün yorganının daha sağlıklı olduğunu belirten Genç, “Bize gülen yün taranmış, temizlenmiş olarak geliyor. Biz onu makine de tekrar tarıyoruz. Tamamen %100 pamuklu bezlerden kullanarak, el işi ile bir sanat ortaya çıkarıyoruz. Mevsimlik yorganlardan bahsediyorlar ama halbuki alakası yok. Kötülemek amacı ile söylemiyorum ama adı var diyelim. Ne kadar içerisindeki madde kullanışlı olursa olsun, üzerinde bir parmak sentetikli kumaş var. O Kumaştan insanın kendisini koruyabilmesi için illa üzerinde yünlü bir şeyler olması lazım. Bazı insanlarımız bunun farkında. Yatak üzerine ince serilen yünlü yatak gibi bir şey yapıyoruz. Bu daha sağlıklı oluyor. Daha önce görüştüğümüz bir doktor da sağlık için yaptığımız meslekle ilgili konuşmuştuk. O da bize gerçekten en sağlıklı yorganların yünden olduğunu ifade etmişti. İnsanlarımız bunu iyi düşünmesi lazım” ifadelerini kullandı.

 

YENİ NESLİN HABERİ YOK

Eski nesle göre yeni neslin bu meslekten ve yün yorganından fazla haberdar olmadığını belirten Genç, “”Günümüze vatandaşların yün yorganlara rağbet gösterip göstermediği konusu ile ilgili bilgi veren Genç, “Valla bilen yaptırıyor. Yeni nesil pek bilmiyor. Eski nesil, yeni nesile bu konu ile ilgili bilgi veriyor. Eski rağbet yok. Büyükşehirlerde durum nedir bilmiyorum ama küçük yerlerde biraz daha rağbet var. Artık biliyorsunuz günümüzde evlerimiz doğalgazlı. Doğalgazlı evlerde yün yorgan kullanılmıyor diyorlar ama öyle bir şey yok. Akıllı insan gelip, doğalgazlı evde oturuyor olmasına rağmen, ince yün yorgan yaptırıyor. Kendi sağlığını düşünüyor” dedi.

 

KALFA YETİŞMİYOR ARKADAN GELEN KİMSE YOK

60 Yaşında olduğu ve bu mesleği bırakabileceği bir kişinin olmadığını belirten Genç, “Kalfa yetişmiyor. Biz 60 yaşına geldik şu anda. Benimle birlikte çalışan arkadaşla aynı yaştayız. Arkadan gelen yok. Devletimiz destek vermiyor değil, devletimiz bizden vergi almıyor, bizleri korumaya aldı. Şu anda biz korumadayız. Korumaya korumadayız ama arkası yok. Bundan sonra yetişecek olan da eh işte… Böyle incecik bir sanat için yetişmiyor” şeklinde konuştu.

 

KAYBOLMAMASI İÇİN EĞİTİM VERİLMELİ

Yorgancılık mesleğinin kaybolmaması için devletin her yerde olmasa da belirli yerlerde bu mesleğin öğrenilmesine katkıda bulunması gerektiğini belirten Genç, “Bence her yerde değilse de, belirli yerlerde bu mesleğin kaybolmaması için devlet koruması altında olan ve ince işçiliği iyi bilen insanlar tarafından bu mesleğin öğretilmesi lazım. Mesela ben İstanbul’da çalıştım. Bir arkadaşımız İngiltere Kraliçesi’ne yorgan yapıp gönderdi. Bunun karşılığında da arkadaşıma 500 Sterlin gönderilmişti. Öyle sanatçılar var. Sıradan yorgancılık başka bir şey ama bu şekilde sanatçılık var görüyorsunuz çok azaldı. Mesela ben İstanbul’da çalışırken 2 bin yorgancı vardı. Ama şimdilerde 22 yorgancıdan bahsediliyor. 2 Bin nerde, 22 nerde. Yani bir zaman sonra hiç kalmayacak. Bir 10 sene sonra ben kalacağını zannetmiyorum” dedi.

 

YÜN YORGANA DAHA ÇOK DEĞER VERİLMELİ

Erkan Genç, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Vatandaşlara tavsiyem; bir kere elyaf yorgan, yorgan değil. Adı yorgan. Hani meyvede bile kullandığımız bir tabi var; organik diye. Vatandaşlarımız işin organiğine geçmesi lazım. Kendi sağlıklarını düşünüyorlarsa yün yorgana geçmesi lazım. Yün yorgana daha çok değer vermesi lazım diye düşünüyorum”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş