Fiyatlar çiftçiyi düşündürüyor

Akıncılar Mahallesi’ni ziyaret ederek üreticilerin sorunlarını dinleyen Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, elma hasadının iyi olmasına rağmen fiyatların çok düşük olduğunu ve çiftçilerin halinin perişan olduğunu ifade etti.

Yayınlama: 11.10.2016
571
A+
A-

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, dün Akıncılar Mahallesi’ni ziyaret ederek çiftçiler ile istişarelerde bulundu. Tarlaları dolaşan Çelik, elma üreticileri ile birlikte bir basın açıklamasında bulundu.

 

ÇİFTÇİLER ZOR ŞARTLARDA HAYATLARINI SÜRDÜRÜYORLAR






Tarlaları dolaştıktan sonra açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Yıl boyunca İnegöl’de yetiştirmiş olduğumuz ürünlerin değerlendirmelerini yapıyoruz. Bugün de Akıncılar Mahallesi’ndeyiz. Daha önceden yapmış olduğumuz ürünlerde bu sene patatesin para yapmadığı, çiftçilerin bu konuda çok zarar ettiklerini söylemiştik. Bu sene de son yıllarda ilk defa bu derecede yaşadığımız bir durum var. Elma piyasası çok kötü. 50-60 kuruş arasında gidiyor. Gördüğümüz elmanın hasadı 1 ay sonra olacak, bunun henüz piyasası oturmuş değil ama İnegöl’de 30 bin dekara yakın elma üretimimiz var. Elma üretimi bu sene hakikaten sıkıntılı bir durumda. Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım AŞ nasıl siyah incirle ilgili bir pazar projesi üretti ise o modelin aynısını elma üreticilerine de yapmasını isteriz. Az değil. 30 bin dekar civarındaki elma şuanda soğuk hava depolarında. Zor şartlarda üretim yapıyoruz, çiftçilerimiz zor şartlarda hayatlarını sürdürüyorlar. Her sektörde aynı sıkıntılar olabilir ama bizim sektörümüz üstü açık fabrika olduğundan dolayı bu anlamda desteğe ihtiyacımız var. Rekolte çok güzel ama fiyatta sıkıntı var. Yan tarafımızda deveci armudu var, 1.70 lira civarında gidiyor. Bunlar güzel fiyatlar. Bu sene sadece elmadan yana sıkıntımız var. Patatesten sonra elmada böyle bir sorun yaşıyoruz” dedi.

 

HALİMİZ PERİŞAN

Akıncılar Mahallesi Muhtarı Hayrettin Akın, “Elma işinde çiftçi olarak sorunlarımız var. 2-3 senedir elmada bir düşüş yaşanıyor. Köylü olarak 1 liranın üzerine ürün satamıyoruz. Gübre, mazot hepsi pahalı, sattıklarımızın hepsi ucuz. Çiftçi nasıl bu işin içerisinden çıkacak? Buna çözüm bulunmasını istiyoruz. Köylümüzün hali hiç de iyiye gitmiyor. Yetkililerin bu konuya çözüm bulmalarını istiyoruz. Halimiz perişan. Köylümüzün işi çok kötü” şeklinde konuştu.

 

BORÇLARIMIZI ÖDEYEMİYORUZ

Meyve üreticisi Ali Bal ise, “Köyümüzde meyve üretiyoruz. Soğuk dalganın vurması bizi mağdur ediyor. Elmanın para yapmaması ödemelerimizi yapmamıza engel oluyor, mağdur oluyoruz.Gübre pahalı, ilaç pahalı, mazot pahalı ancak onları ödeyebiliyoruz, borcumuzu ödeyemiyoruz” diye konuştu.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş