Doğu Türkistan’a yapılan zulüm anlatıldı

İnegöl Yedi Hilal Derneği, kültür etkinliklerine devam ediyor. Atölye çalışmaları kapsamında bu ay 7.’si düzenlenen programda, Sinan Kılıç tarafından “Unutulan Atayurt: Doğu Türkistan” temalı konu ele alınarak, Doğu Türkistan’daki Çin zulmü anlatıldı.

Yayınlama: 14.04.2016
499
A+
A-

Dernek binasında gerçekleşen programıma, çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu  topluluğa D oğu Türkistan’da yaşanan Çin zulmü, Doğu Türkistan’ın sosyal ve kültürel yapısı, ibadet özgürlüğü ve yaşam özgürlüğüne karşı  Çin’in zorba tutumu anlatıldı. 

Kılıç, Abdülaziz döneminde Doğu Türkistan’ın Osmanlı’ya bağlanmak isteğini fakat Osmanlı’nı o zor dönemde gerekli ilgiyi gösteremediğini anlattı. Uygur Türkleri ile yaptığı görüşmede Çin’in, Uygur bölgesinin yer altı ve yer üstü kaynaklarının zenginliğinden Rus mühendisleri vasıtasıyla haberdar olmalarının ardından, daha bir özel ilgi duyduklarını, petrol, altın madeni, wolfran gibi enerji kaynaklarının birçoğunu Doğu Türkistan’dan karşıladığını ve işgali asla bitirmek istemeyeceklerini söylediklerini ifade etti.

Kılıç, Uygur halkının asimilasyonu için sistematik olarak Doğu Türkistan’a göç ettirilen Çin’in yerli ırkı olan Han Çinlilerinin yerel halka olan düşmanca tavırlarından bahsetti.






Kılıç, Doğu Türkistan’da kim suça karışsa, bırakın suça karışanı akrabalarına bile bunu pahalıya ödettiklerini, bu yüzden Türkiye’de ya da başka bir ülkede Çin zulmünü protesto etmek istediklerinde karşılaştıkları manzarayı hayli garipsediklerini ve başından geçen bir olayı anlattı. Bir gün bir protesto gösterisi sırasında hiç bir Uygur’un bu protestolara katılım sağlamadığını fark ettiğini ve bunu merak edip bir Uygur Müslüman’ı ile gizlice görüştüklerini, bu meslenin ardını araştırdıklarında, Çin elçiliğinin kamera ve fotoğraf makineleri ile bu gösterileri çekip, buna katılım sağlayan Uygurların varsa Çin’de ki ve Doğu Türkistan’daki akrabalarına zulüm yaptıklarını ve bu yüzden bu tür gösterilere katılamadıklarını öğrendiğini aktardı.

Yaklaşık 1 saat süren programı katılımcılar yoğun ilgi gösterdi. Özellikle bu coğrafyayı ilk kez öğrenen gençlerin hayretle ve üzüntüyle programı takip ettikleri gözlendi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş