İlk buluşma Şavşatlılarda gerçekleşti

İnegöl Kent Konseyi öncülüğünde İnegöl Belediyesi desteği ile gerçekleştirilen “İnegöl Buluşuyor” programlarının ilki İnegöl Şavşatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından tertip edildi.

Yayınlama: 11.04.2016
503
A+
A-

İnegöl Kent Konseyi öncülüğünde organize edilen ‘İnegöl Buluşuyor’ programının ilki geçtiğimiz Cuma akşamı Osmanlı Sarayı’nda İnegöl Şavşatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından hayata geçirildi. Programa ilçe protokolünün yanı sıra çok sayıda vatandaş ilgi gösterdi.

 

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KÜLTÜREL BAĞ KURULUYOR






Programın açılış konuşmasını yapan İnegöl Şavşatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Elmacı, “Derneğimizin düzenlemiş olduğu programımıza hoş geldiniz. 2005 yılında kurulan derneğimizin bin 150 üyesi bulunuyor. Derneğimiz hedeflerini kiralık lokalinde sürdürmektedir. İnşallah ileride derneğimize güzel bir yer alıp binamızı yapacağız. Derneğimizin sosyal kültürel alanlarda çeşitli etkinlikleri vardır. Kültürel alanda her yaz geleneksel olarak Domaniç mevkiinde binlerce kişinin katılımı ile şenlikler yapmaktayız. Yine her yıl Artvin’in kurtuluşu ile ilgili olarak İnegöl Belediyesi destekleriyle kurtuluş şenlikleri icra etmekteyiz. Bu sene İnegöl’de şehitlerimizi anmak üzere Bursa’ya gittik ve bir savaş sahnesi düzenledik. Belediyemizin düzenlemiş olduğu bütün kültürel etkinliklere katılmaktayız. Dernek yönetimi olarak kurum veya kuruluşlara, siyasi partilere ziyaretler yapmaktayız. Geçmişten günümüze kültürel bağ kurulması, katkı sağlanması açısından programlar icra etmekteyiz. Sosyal alanda her Ramazan en az 500 aileye yardım etmekteyiz. Bugün burada kültürümüzü, örfümüzü, adetlerimizi, oyunlarımızı, yemeklerimizi tanıtmak için bir program düzenliyoruz. İnegöl Buluşuyor programlarının ilkini gerçekleştirmekten dolayı gurur duyuyoruz. Bu programın devam etmesini ve İnegöl’e fayda getirmesini temenni ediyoruz” dedi.

 

Elmacı ayrıca Nisan ayı sonunda dernek başkanlığı görevinden istifa edeceğini de sözlerine ekledi.

 

21. YÜZYIL KOLEKTİF AKLIN YILIDIR

İnegöl Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah ise, “Bugün İnegöl’de çok önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Kent Konseyi olarak öncülüğünü yaptığımız ve ‘İnegöl Buluşuyor’ olarak adını koyduğumuz bu proje ile bütün yöresel ve hemşeri derneklerimiz buluşacak, kültürlerini, folklorunu, icraatlarını ve tabii ki yemeklerini tanıtacaklar. En önemlisi de bu toplantılara diğer dernekler de katılacaklar. Duvarlar kalkacak, yakından tanışma, kaynaşma ile saflar sıklaşacaktır. Kendi dernek lokaline hapsolup İnegöl’e ve dünyaya dar pencereden bakarak ne büyük İnegöl ne de büyük bir ülke hayali kurulamaz. 18 yaşından beri birçok STK’da yönetici, kurucu veya başkan olarak çalışmış bir kardeşiniz olarak şunu rahatça söyleyebilirim ki; kentlerin ve ülkelerin yönetiminde en büyük etkiyi STK’lar yaparlar. 20. yüzyıl diktatörler ve tek adamlar yılıydı. 21. yüzyıl ise kolektif aklın yani STK’ların etkin olacağını söyleyenler haklı çıkmışlardır. Yalnız hangi STK ve hangi dernekler sorusu önemlidir. Bu konuyu dernek yöneticileri ciddi olarak sorgulamalıdırlar. Akşama kadar lokallerinde kâğıt oynayıp fayans dizerek, yılda bir pilav günü yaparak, siyasiler geldiğinde de talep ve tehdit ederek dernekçilik yaptığını zannedenler açıkça söylüyorum ki; bu ülkeye ve tabelalarına en büyük kötülüğü yapmaktadırlar. Bir dernekte, şiir ve edebiyat, sosyal ve yardımlaşma, fakirlere yardım ve öğrencilere burs, kentleşme ve çevre bilinci oluşturma, ahlaki yozlaşmalar, diğer dernekler ile irtibat, yönetime katılma ve sorumluluk alma gibi konular konuşulmuyorsa  ve tartışılmıyorsa buna dernek denir mi? Dernek yöneticileri kendilerini mutlaka sorgulamalıdırlar. Bu ve benzeri konularda sorumlu ve duyarlı olan bütün STK ve yöneticilerini kutluyoruz.”

 

ANLAMSIZ YARIŞTAN KAÇINILMALIDIR

“İnegöl’de cami derneği, vakıf ve kültürel olarak faaliyet gösteren yaklaşık 300 civarında dernek vardır. Evet, illere ait dernekler olmalıdır. İnegöl’ün en büyük zenginliği, göç eden insanların kendi liyakat, sanat, maharet ve markalarını buraya taşımalarıdır. Bugün köfte, mobilya, tekstil ve hizmet sektöründeki markalarımızın tamamına yakını sonradan göç edenler sayesinde oluşmuştur. Ancak ilçe ve köylere kadar inen, hatta aşağı mahalle-yukarı mahalle diye kurulan derneklerin ne kendilerine ne de yörelerine katkıları yoktur. Yine duvarlar kurarak ve bölünerek hiçbir yere varılamaz. Bu anlamsız yarıştan herkes kaçınmalıdır. Köy derneklerinin kapatılıp il veya ilçe derneklerinin daha da güçlenmesi ve sosyal hayata katılması her açıdan faydalı olacaktır. Geri dönme hayaliyle Avrupa’ya giden dedelerimizin durumu ortadadır. Ne bulundukları yere entegre olabilmişler ne de geri dönebilmişlerdir. Üzülerek söylüyorum ki bir avuç Ermeni ve Yahudi’nin etkisi, lobisi, sayıları 4 milyonu aşan Türk’ten daha güçlüdür.”

 

ÖNEMLİ OLAN ŞEHİRDE OLMAK DEĞİL ŞEHİRLİ OLMAKTIR

“Kaldırımlara araba parkedenler, piknik alanlarında eğlenip çöplerini oracıkta bırakanlar, parklarda çocukları kovup yün çırpanlar, apartmanlardan aşağı atık madde atanlar, zamansız çöp bırakanlar ve elindekileri rastgelen atarak cadde ve sokakları kirletenler, keyfi olarak kornaya basanlar, müziğin sesini açmayı marifet sayanlar, trafikte magandalık yapanlar, çöpçülerin işi ne, özgürce çöpümüzü atamayacak mıyız diyenler, balkonlardan halı ve sofra bezi çırpanlar… Kısaca sorumsuz ve duyarsız yaşayarak bu kentin e doğanın tadını kaçıranlar… Temizliğin, vefanın, ahlakın ve saygının da imandan kaynaklandığını söyleyen bir dinin mensuplarına bu durum hiç yakışmıyor. Hollanda’da haftada bir gün çöp toplanıyor, İnegöl’ün caddelerinde ise günde iki kez toplanıyor. Aradaki fark kıyaslanmayacak kadar bizim için kötüdür. ‘Önemli olan şehirde olmak değil, şehirli olmaktır. İnsanlar  köylerde de şehir hayatı yaşayabilirler…’ diyen üstat Cemal Meriç’i bir kez daha rahmetle anıyorum. Bugün burada mükemmel ev sahipliği yapan Şavşatlılar Derneği Başkanı Sayın Metin Elmacı ağabeyimiz başta olmak üzere dernek yöneticilerine teşekkür ediyoruz. Metin ağabeyimiz, birlikte çalışmanın tadın varamadan bu ay jübilesini yapıyor. Yerine gelecek yeni arkadaşlar da şüphesiz güzel işler yapacaklardır. Yeni yönetim şimdiden hayırlı olsun.”

 

2. BULUŞMAYI MANAVLAR YAPACAK

“Önümüzdeki ‘İnegöl Buluşuyor’ programı Mayıs’ın 2. haftasında olacaktır. Manavlar Derneği’nin misafiri olacağız. Hepinizi oraya da bekleyeceğiz. Bizde insanlar öldükten sonra değerlenir. Oysa esas olan yaşarken insanların kıymetini bilmektir. Saygı, sevgi ve veda kullandıkça artan değerlerdir. Bu projenin dostluğa, diyaloga ve kaynaşmaya köprü olmasını istiyoruz. Bu güzel organizasyon için Şavşatlılar Derneğine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

 

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Kaymakam Ali Akça’nın kısa selamlama konuşmalarıyla devam eden programda Şavşat’tan İnegöl’e göçü anlatan komedi oyunu sahnelendi. Sonrasında ise yöresel kıyafetler, yemekler, ezgiler ve oyunlar misafirlere sergilendi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş