İnegöl Belediyesi, geri dönüşüm atıkları ile sokak hayvanlarını besleyecek akıllı geri dönüşüm makinelerini, bir diğer adıyla ‘mamamatik’leri halkın hizmetine sundu.
Akıllı geri dönüşüm ünitelerini ilk etapta Sani Konukoğlu Camii Önü, Hükümet Konağı Önü, Kültürpark Önü olmak üzere üç noktada hizmete sunulacağı öğrenildi.
ATIKLAR MAMAYA DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Sani Konukoğlu Camii önünde hizmete giren akıllı geri dönüşüm makinesini yerinde inceleyen Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. yılını kutladığımız ve şehitlerimizi minnetle andığımız bu özel günde önemli bir projeye imza atmak için bir araya geldik. Öncelikle sokak hayvanları adına hayata geçirdiğimiz mamamatiklerin yerleştirilmesine öncülük eden İnegöl AVM, Doğa Koleji ve Altın Nesil Okulları’na huzurlarınızda teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bugün şehrimizin 3 ayrı noktasında akıllı geri dönüşüm makinelerini halkımızın hizmetine sunuyoruz. Bu uygulamayla beraber doğal hayatın bir parçası olan sokak hayvanlarının hem su hem de gıda ihtiyaçlarını, elimizdeki atık pilleri, plastik şişe ve benzeri geri dönüşüm atıklarını kullanarak gidermeye çalışacağız” dedi.
AKTAŞ’TAN PROJE DESTEKÇİLERİNE TEŞEKKÜR
Aktaş; “Şu an bulunduğumuz yer olan Sani Konukoğlu Camii önünde yerleştirdiğimiz akıllı geri dönüşüm makinesinin sponsoru Özel Altın Nesil Okulları, Fatih Camii karşısındaki alanda konuşlandırdığımız makinenin sponsoru Doğa Koleji Okulları ve yine Hükümet Konağı önünde yerleştirdiğimiz makinenin sponsoru da İnegöl AVM’dir. Bu üç kuruluşa da bu duyarlı davranışlarından dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
ÇEVRE BİLİNCİ OLUŞTURULACAK
“Sokak hayvanlarını besleyen geri dönüşüm üniteleri ile İnegöllü hemşerilerimiz hem atıkları geri dönüşüme kazandıracak hem de minik dostlarımıza mama ve su ikram etmiş olacaklar” diyen Aktaş; “Bu proje sayesinde akıllı geri dönüşüm üniteleri kullanılarak başta çocuklarımız olmak üzere tüm halkımıza sokak hayvanlarının beslenmesine katkıda sağlama, aynı zamanda da çevre bilincini oluşturmayı amaçlıyoruz. Geri dönüşüm ünitesinde sokak hayvanlarının su ve gıda ihtiyaçlarının karşılandığı 2 ayrı hazne yer alıyor. Birinde su diğerinde ise mama bulunuyor. Günlük hayatta en sık kullanılan atıklardan olan plastik şişelerde kalan sular, hazneye döküldüğünde sokak hayvanlarının içmeleri için tasarlanan su kabında toplanıyor. Plastik şişe, teneke kutu, atık pil ve benzeri geri düştürülebilir materyaller diğer hazneye atıldığında ise altta bulunan ikinci kaba mama dökülüyor. Ünite sayesinde sokak hayvanlarının su ve gıda ihtiyacı karşılanıyor” diye konuştu.
“ANCAK TÜM İNEGÖL’DEN ÖZÜR DİLERSE ŞİKÂYETİMİ GERİ ÇEKERİM”
“Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar gerek sokak hayvanları gerekse de doğada yaşayan hayvanlar için pek çok proje çalışmamız oldu” diyerek konuşmasını sürdüren Aktaş; “Sokak hayvanlarımıza yönelik şehir merkezindeki suluk ve beslenme odakları ile şehrin dışına yerleştirdiğimiz beslenme odakları ile gerek hayvan barınağımızda verdiğimiz aşılama, kısırlaştırma, tedavi ve bakım işlemleri gerek yeni hizmete açtığımız pisi bahçe kedi yaşam merkezi gerekse de kış aylarında doğaya yemek bırakılması ve yine mobilya bölümü öğrencilerimiz tarafından üretilen kedi barınakları ve kuş evlerinin şehrimizin muhtelif yerlerine yerleştirilmesi gibi bu ve benzeri birçok projeyi hayata geçirirken maalesef yaşadığımız birkaç talihsiz olay belediyemizin kamuoyunda farklı algılanmasına neden oldu. Yapılan bu çalışmaları görmemezlikten gelip sadece bir personelimizin asla ve asla bir mermi veya herhangi bir cisim kullanmadan ses çıkartarak hayvanlarını ayırmak için yaptığı bir uygulamayı sanki bir hayvan itlaf edilmiş gibi kamuoyuna yansıtılmasını halkımızın takdirine bırakıyorum. Şunu da ifade etmek istiyorum ki özellikle şehrimiz ile alakalı hakarete varan açıklamalarda bulunan 2 isim vardı biliyorsunuz. Bu isimlerden birinin yakınları benimle irtibata geçti. Özür dilemek istediklerini belirttiler. Ama resmi sürecin devam edeceğini, bu olayın şahsımı değil bütün İnegöl’ü ilgilendirdiğini kendilerine ilettim. Ayrıca bu noktada kişinin bir dileği veya arzusu varsa İnegöl’e gelir bütün basın mensuplarını toplar ve basın karşısında tüm İnegöllülerden özür dilerse ben o zaman savcılıktaki şikâyetimi geri çekerim diye kendilerine ifade ettim” dedi.
DUYARLILIK ÇAĞRISI
Hayata geçirdikleri uygulama ile ilgili bir hatırlatma yapan Aktaş; “Bu makinelerin her türlü bakımı noktasında gerekli çalışmaları yapacağız. Ama bu makinelerin korunması, deforme edilmemesi ve usulüne uygun bir şekilde kullanılması ile alakalı da ilçe halkımızdan duyarlılık bekliyorum. Ayrıca bu uygulamanın sağlıklı bir şekilde devam etmesi halinde bu makinelerin sayılarını artırarak şehrimizin muhtelif yerlerine de yerleştirmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
İNEGÖL’E HAYIRLI OLSUN
Aktaş son olarak, “Çanakkale şehitlerimizi andığımız böyle anlamlı ve özel bir günde hayata geçirdiğimiz bu projeye katkı ve destek veren sponsorlarımıza teşekkür ediyor, tamamen çevreci bu akıllı geri dönüşüm kutularının ilçemize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyor, saygılarımı sunuyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.