2014 Sayıştay raporu açıklandı

İnegöl Belediyesi Kasım ayı Meclis Toplantısı, 30 gündem ve 7 takrir maddesi ile görüşüldü. Açıklanan rapor doğrultusunda 3 hesap alanları hariç tüm önemli yönlerin doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varıldığı ifade edildi.

Yayınlama: 07.11.2015
539
A+
A-

Kasım ayı Belediye Meclis Toplantısı, dün 30 gündem ve 7 takrir maddesinin görüşülmesi ile gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın izinli olduğu meclisi Belediye Başkan Vekili Turgay Yel yönetti.

 

13 MADDE TOPLUCA KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ






Yel, İmar Komisyonuna sunulacak olan ilk 13 İmar ve Şehircilik Müdürlüğü maddesinin topluca komisyona havale edilmesi teklif etti. Verilen teklif, meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi.

 

Devamında ise; İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün karar verilmesi için gündeme taşıdığı plan tadilatı, inşaat izni ve teşekkülden imar durumundan oluşan 9 madde, yapılan oylamalar sonucunda oy birliği ile tek tek kabul edildi.

 

ORHANİYE’YE YENİ CAMİ GELİYOR

Orhaniye Mahallesi’nde Belediye Hizmet Alanı olarak bulunan bölümün bir kısmının ibadet alanına dönüştürülmesi şeklinde hazırlanan maddenin komisyon raporu doğrultusunda kabulü oy birliği ile gerçekleşti. Cami Yaptırma Derneği tarafından hayata geçirilecek olan yeni caminin Umuteli Sosyal Yardımlaşma Merkezi ana binasının bitişinde gerçekleştirileceği öğrenildi.

 

Emlak ve İstimlak Müdürlüğüne havale edilecek olan 5 maddenin topluca komisyona havalesi meclise teklif edildi. Verilen teklif sonucunda tapu devri, kamulaştırma, cadde ve sokak isimleri konularını içeren 5 madde meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi.

 

İmar durumu değişikliğini içeren İmar ve Şehircilik Müdürlüğünü kapsayan 4 takrir maddesinin imar komisyonuna havalesi oy birliği ile kabul edildi.

 

HOCAKÖY’E YENİ KUR’AN KURSU

Hocaköy Mahallesi’nde İlçe Müftülüğü bünyesine kazandırılması planlanan Kur’an Kursu için yer tahsisinin kararı oylamaya sunuldu. Yapılan oylama sonucunda Kur’an Kursu için gerekli yerin tahsisi 2 yıl içerisinde inşaatına başlanarak 10 yıl içinde bitirilmesi şartı ile kabul edildi.

 

BEM BİR SEN İLE SÖZLEŞME YENİLENİYOR

Her 2 yılda bir bu sendika ile sözleşme imzalanıyor. Bu sürenin yenilenmesi için meclis olarak Alinur Başkanımıza yetki veriyoruz. Bu sene de süre doluyor. Bu nedenle Alinur Başkana sözleşme imzalama yetkisi vermek istiyoruz” dedi. Yel’in konuşmasının ardından madde oylamaya geçildi. Yapılan oylama sonucunda Bem Bir Sen ile 2 yıl süre ile sözleşme yenileme konusunda Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a imza yetkisi verildi.

 

MÜDÜRLER DEĞİŞTİ

İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne vekâleten Sedat Koca, Bilgi İşlem Müdürlüğüne ise vekâleten Sabri Şen atandı.

 

SAYIŞTAY RAPORU AÇIKLANDI

Meclisin son bölümünde ise 2014 yılı Sayıştay Raporu açıklandı. ‘157 Diğer Stoklar Hesabında Görülen Bakiyenin Gerçeği Yansıtmaması’ konusunda bulguya yönelik Sayıştay raporunu açıklayan İnsan Kaynakları Müdürü Davut Akpınar, “Bursa İnegöl Belediyesi 2014 genel mizanının incelenmesinde; 157 Diğer Stoklar Hesabında görülen 1 milyon 299 bin TL bakiyenin 2007 yılından beri devreden ve 150 İlk Madde ve Malzeme hesabına kaydedilmesi gereken işlemden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 150 İlk Madde ve Malzeme Hesabı başlıklı 104’üncü maddesinde bu hesabın, Kurum faaliyetlerinde kullanılmak ya da tüketilmek üzere edinilen tüketim malzemelerinin izlenmesi için kullanılacağı belirtilmiştir. Aynı Yönetmeliğin ‘157 Diğer Stoklar Hesabı’ başlıklı 108’inci maddesinde, stok hesaplarından hiçbirinin kapsamına alınmayan ürün, artık ve hurda gibi kalemlerin bu hesapta izleneceği belirtilmiştir. Kamu idaresi cevabında; Belediye vermiş olduğu cevapta aynen; ‘157 Diğer Stoklar Hesabının amacı doğrultusunda, stok hesaplarının hiçbirinin kapsamına alınmayan ürün, artık ve hurda gibi kalemlerin izlenmesi amacıyla gerekli düzenleme yapılarak kullanıma başlanmıştır. Yılsonunda da 150 İlk Madde ve Malzeme Hesabı ve 157 Diğer Stoklar Hesabı karşılaştırılarak Mahalli İdareler Muhasebe Yönetmeliğine uygun şekilde yılsonu hesap kaydı işlemleri yapılırken 157 hesap kaydı mevcudu kontrol edilip, 630 hesaplardan düşüşleri yapılacaktır’ demiştir. Sonuç olarak Belediye vermiş olduğu cevapta, 157 Diğer Stoklar Hesabının amacı doğrultusunda, stok hesaplarının hiçbirinin kapsamına alınmayan ürün, artık ve hurda gibi kalemlerin izlenmesi amacıyla gerekli düzenleme yapılarak kullanıma başlandığını ve yılsonunda da 150 İlk Madde ve Malzeme Hesabı ve 157 Diğer Stoklar Hesabı karşılaştırılarak, Mahalli İdareler Muhasebe Yönetmeliğine uygun şekilde yılsonu hesap kaydı işlemleri yapılırken 157 hesap kaydı mevcudu kontrol edilip, 630 hesaplardan düşüşlerinin yapılacağını belirtmiştir” dedi.

 

SERMAYE GİRİŞ KAYDI YAPILDI

Akpınar, Sayıştayın ‘İnegöl Belediyesinin mal ve hizmet üreten çeşitli şirketlerde payı olmasına rağmen bu payların muhasebe kayıtlarına alınmaması’ şeklindeki bulgusuna yönelik; ‘İnegöl Belediyesinin, mal ve hizmet üreten çeşitli şirketlerde payı olmasına rağmen bu payların muhasebe kayıtlarına alınmadığı görülmüştür. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin ‘241 Mal ve Hizmet Üreten Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabı’ başlıklı 159’uncu maddesinde; bu hesabın, mal ve hizmet üreten kuruluşlara nakden veya ayni olarak verilen sermaye tutarları ve bu sermaye tutarlarının işletilmesinden doğan kar ve zararlar, bütçeye iade olunan sermayelerin izlenmesi için kullanılacağı belirtilmiştir. Ancak, İnegöl Belediyesinin İstaş İnegöl Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ’de 14 adet 3 bin 421 TL tutarında hisse senedi bulunduğu, Oylat Kaplıcaları AŞ’de ise 1 milyon 24 bin 229 TL tutarında payı olmasına rağmen bu tutarların 241 nolu hesaba kaydedilmediği görülmüştür. Kamu idaresi cevabında; Belediye göndermiş olduğu cevapta aynen; ‘Sermayesine ortak olduğumuz şirketlere ait sermaye giriş kaydı yapılmıştır’ demiştir. Sonuç olarak Belediye göndermiş olduğu cevapta, sermayesine ortak olduğumuz şirketlere ait sermaye giriş kaydı yapıldığını belirtmiştir. İnegöl Belediyesi 2014 yılına ilişkin yukarıda belirtilen ve ekte yer alan mali rapor ve tabloların, ‘Denetim Görüşünün Dayanakları’ bölümünde açıklanan nedenlerden dolayı 150 İlk Madde ve Malzeme, 157 Diğer Stoklar ve 241 Mal ve Hizmet Üreten Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler hesap alanları hariç tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştır” ifadelerini kullandı.

 

MHP GRUBU RAPOR TALEP ETTİ

Meclisin sonunda söz alan MHP Grup sözcüsü İsmail Karaman, Sayıştay raporunun gruplarına gönderilmesini arz etti.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş