“Keşke daha fazla gelseler”

Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Güleç, Suriye’de yaşanan iç savaş nedeni ile nitelikli mobilya iş gücünün Türkiye’ye geldiğini ve ekonomiye katkı sağladığını ifade etti. Güleç, İnegöl’e gelen Suriyelilerin mobilya sektörüne önemli katkıları olduğunu ifade ederek, “Aslında bu konudan çok memnunuz. Keşke daha fazla gelseler” diye konuştu.

Yayınlama: 31.07.2015
618
A+
A-

InterContinental Hotel’de düzenlediği basın toplantısında son yıllara ait ihracat rakamlarını, 2015’in ilk yarısı ile karşılaştıran Güleç, ihracatımızın yoğun olduğu pazarlardaki etkinliklerinin devam ettiğini vurguladı.

 

Türkiye’nin son on yılda dünya mobilya ihracat sıralamasında 11 basamak yükselerek 12. sıraya ulaştığını belirten Güleç, “Bu süreçte İspanya, Portekiz, Belçika, Hollanda, Endonezya, Avusturya, Danimarka ve İsveç’i bile geride bıraktık. Bugün, Irak, Suudi Arabistan,  Türkmenistan, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihracatımız artarak devam ediyor” dedi.






 

SEKTÖR PERFORMANSINI BU YIL DA KORUYACAK

Mobilya sektörünün 2014 yılında 177 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayan Güleç, “Türkiye mobilya sektör ihracatı 2014 sonunda 2,4 milyar dolar oldu. Bu yıl, 2015 sonunda 2,7 milyar dolara gelebilir. Dış ticarette fazla veren bir sektör olan mobilya sektörü, 2014’te komşu bölgelerdeki tüm menfi olaylara rağmen büyümesine devam etti. Mobilya sektörünün bu performansını bu yıl da koruyacağı kanaatindeyim. Dış açılımlarda yeni ilerleyen, hedef alanlara odaklandık. Bunların başında da ABD geliyor. O bölgedeki insanların hem mobilya değişim periyodu çok daha hızlı, hem de iyi tasarıma ilgi büyük” ifadelerini kullandı.

 

Güleç, sektörde son 10 yılda Çin’den sonra en fazla büyüyen ülkenin Türkiye olduğunun altını çizdi. 2023’te 25 milyar dolarlık üretim hedefini bu potansiyele inanarak söylediklerini vurgulayan Güleç, “Türkiye’nin her yerinde, hemen hemen 61 vilayette üretilen, katma değerli, istihdam ve üretim dostu ve bölgesel kalkınmaya önemli derecede katkı sağlayan bir sektörden bahsediyoruz. Gelişmiş ülkelerin tekelinde olan bu sektörde Türkiye mobilyacılarının da bulunduğunu ve Türkiye’nin bir mobilya ülkesi imajına sahip olduğunu herkese duyurmak gibi bir hedefimiz var” dedi.

 

“Türkiye mobilya sektörü girişimcilik başarısına güzel bir örnektir. Azmi ve sektörüne inancı ile dünyanın hemen her yerine ihracat yapmasını bilmiştir. Mobilyacılarımız büyük başarılara imza attığı için çok mutlu olduğunu” söyleyen Güleç, sözlerini şöyle tamamladı: “500 bin kişiye istihdam sağlayan Türkiye mobilya sektörü, dünyadaki her ülkeye mobilya satma potansiyeli taşıyor. Bunun için mobilyacılarımızın motivasyonlarını yüksek tutmaları, pazara dönük olmaları gerekiyor. Katma değeri yüksek bir sektör olarak Türkiye mobilyasını dünyada kalite, tasarım ve işlevsellik olarak bilinen bir noktaya taşımak hepimizin en büyük arzusu ve öncelikli görevi. İddia ediyorum ki 2023 yılında Türkiye dünyadaki ilk 5 ihracatçı ülke arasında olacaktır.”

 

MOBİLYA SEKTÖRLERİNE KATKILARI ÇOK OLDU

MOSFED Başkanı Güleç, nitelikli mobilyacı Suriyelilerin ülke ekonomisine katkıda bulunduklarını söyledi. Güleç, “Öncelikle Hatay ve Adana civarındaki mobilyacılar o emek yoğunluğu, özellikle oyma işiyle ilgili çok sayıda Suriyeliyi istihdam etti. Daha sonra Türkiye çapındaki diğer mobilya bölgelerine geldiler. Onlardan biri de İnegöl. İnegöl’e gerçekten nitelikli insanlar geldi ve çalışıyorlar. İstifade edebiliyoruz. Sadece işin mobilya ve üretim noktasıyla değil daha çok iç mimarlar, tercüme faaliyetlerinden yapan iyi tercümanlar, mühendisler geldi. Aslında bu konudan çok memnunuz. Keşke daha fazla gelseler… İnegöl gibi bir yerde özellikle sektör anlamında mobilya sektörlerine katkıları çok oldu” dedi

 

SURİYE YERİNE MOBİLYALARINI TÜRKİYE’DEN ALIYOR

Güleç, son olarak, ” Suriyeli arkadaşlarımızın dil olarak katkısı var. Yılda 20-30 milyon dolar civarında Suriye’nin Suudi Arabistan’a mobilya ihracatı vardı ve şu anda o ülke Suriye yerine mobilyalarını Türkiye’den alıyor. Bu arkadaşlarımızın, o mobilyacıların gelip Türkiye’den mobilya almalarına bir katkısı oldu” ifadelerini kullandı.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş