Mobilya sektörüne koruma kalkanı

Özellikle iç piyasada her geçen gün etkinliği arttıran ucuz Çin mobilyasının sektöre vereceği zararlardan yerli mobilya üreticilerini korumak amacıyla adım atan hükümet, ithal mobilyaya %50 ek gümrük vergisi getirdi.

Yayınlama: 25.05.2015
611
A+
A-

İthal ayakkabıya getirilen ek verginin bir yandan yerli üreticiye destek verirken diğer taraftan yılın ilk üç ayında 130 milyon dolarlık ithalat daralması sağlaması sonrası, hükümet mobilyada da benzer uygulamaya imza attı. Mobilya ithalatında ilave gümrük vergisi uygulamaya alındı.

 

AB ülkeleri dışında uygulanacak ek vergi, aralarında oturma mobilyaları, bunların aksam ve parçaları, tıpta, cerrahide, diş hekimliğinde ve veterinerlikte kullanılan mobilya ve koltuklar ile yatak takımı eşyalarının bulunduğu bazı ürünlerin ithalatında geçerli olacak. Dün Resmi gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ek vergi, mobilyada yüzde 50, aksam ve parçada yüzde 25 olarak uygulanacak.






 

ERKEN TEDBİR ÇOK ÖNEMLİ BİR GELİŞME

Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, son yıllarda yerli üreticinin de ürünlerini yurt dışında üretip ülkeye getirme yolunu seçmeye başladığını vurguluyor. Mobilya ithalatında henüz ‘tehlikeli’ bir noktada olmadıklarını kaydeden Güleç, “Bu vergi, gelecek için bir adım, tam zamanında bir adım. Yoksa ayakkabıda olduğu gibi ‘ithal ayakkabı’ yerli üreticiyi yok etmeye başladığı gibi bir sürece girebilirdik. Erken bir tedbir, bu başarılı sektörü kollamak adına çok önemli bir gelişme” dedi.

 

2023 HEDEFİ 5. OLMAK

Türkiye’de küçük büyük 30 bin mobilya üreticisi var. Bu yıl mobilyada, 3 milyar dolarlık ihracat, 1 milyar dolarlık ithalat bekleniliyor. Türkiye dünya mobilya ihracatı liginde 15. sırada, hükümetin 2023 hedefi ise 5. olmak.

 

‘İTALYAN GELSİN…’

Önemli ihracat rakamlarına ulaşmayı sürdürdüklerine dikkat çeken Güleç, “Mobilya ithalatında sorunumuz ucuz mal ve kötü mal getiren ülkeler. Yani ithalat katma değeri yükselten bir şeyse biz buna karşı olmayız hatta isteriz. Mesela İtalya gibi ülkeler, zaten önemli markalar, bunlar bize de karşılıklı değer sağlıyor. İşçilik pahalılaşınca yerli üretici bunu üretemiyorum diyor ve dışarıdan alıyor, bu sayede bunları Türkiye’de üretmeyi düşünecekler ve yerli üreticiye gelecekler. Bu vergi yerli malında fiyat artışı yaşatmaz ama yabancıda olur” diye konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş