Kasım Efendi anlatıldı

İnegöl Belediyesi Nisan ayı Kültür Sanat etkinlikleri kapsamında, Araştırmacı – Yazar Ali Toker’in sunumuyla “İnegöl’ün Manevi Mimarlarından Kasım Efendi” konulu söyleşiyi İnegöllülerle buluşturdu. •Serhat ÇİÇEK

Yayınlama: 08.04.2015
698
A+
A-

Nisan ayı Kültür Sanat etkinlikleri kapsamında, ilçemizin manevi mimarlarından biri olan Kasım Efendi anlatıldı.

 

ETKİNLİKLERİMİZ ÇEŞİTLENEREK DEVAM EDİYOR






Söyleşi öncesi açılış konuşması yapan Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Yel; “İnegöl Belediyesi olarak, Uluslararası Kültür-Sanat Festivalinden, Ramazan Sokağı etkinliklerine; fotoğraf ve şiir yarışmalarından, konser ve seminerlere, hatta sinema ve tiyatro gösterilerine kadar birçok kültürel faaliyeti gerçekleştiriyoruz. 2015 yılında da bu etkinliklerimiz çeşitlenerek devam ediyor. Bu kapsamda İnegöl’de her ay onlarca etkinlik gerçekleştirmekteyiz. Bu akşamda bu etkinliklerden birisi için bir aradayız” dedi.

 

ABDÜLKADİR GEYLANİ’NİN TORUNLARINDANDIR

Turgay Yel; “İnegöl’ü var eden, bizler için önem arz eden Kasım Efendi başta olmak üzere, Baba Sultan (Geyikli Baba), Turgut Alp, Bay Koca(Bay Hoca) ve İshak Paşa’yı “İnegöl’ün Manevi Mimarları” olarak saymak mümkündür. Bu manevi mimarlardan biri olan İnegöl’de adını aynı camiye veren Kasım Efendi, Antakyalı İdris’in oğlu Şeyh İlyas’ın oğlu Kasım, fazilet sahibi büyük pir Abdülkadir Geylani’nin torunlarındandır. Bursa vilayeti dâhilindeki İnegöl’de ikamet etmeyi tercih etmiş ve 941’de (M.1535) vefat etmiştir” şeklinde konuştu.

 

Yel; “Kasım Efendi’nin en önemli eseri tasavvuf ve ahlaka dair otuz iki bölümden oluşan Miladi 1497 tarihinde telif ettiği “Cevahür’ül Ahbar“ ismindeki manzumesidir. Bu kıymetli eser şu an İnegöl Belediyesi Kent Müzesi’nde sergilenmektedir” dedi.

 

Araştırmacı – yazar Ali Toker’in, Kasım Efendi’nin hayatını, eserlerini, yetiştirdiği talebelerini ve bu yolda yapmış olduğu çetin mücadeleyi eşsiz bir sunum eşliğinde bizlere aktaracağını belirten Yel; “Ayrıca bu gönül sultanını anlatan görsellerin sinevizyon gösterisiyle dinleyenlere sunulacağı, üç saz ve bir solist ile bestelenmiş beyitlerinin okunacağı müzik ve söyleşi programı bizleri bekliyor” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

1200 BEYİTLİK BİR DİVANI BULUNMAKTADIR

Daha sonra Kasım Efendi adına bestelenmiş ilahiler eşliğinde programa devam edildi. Her beldemizde Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli ve Yunus Emre gibi her biri kendi içerisinde önem arz eden şahsiyetlerin bulunduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Araştırmacı – Yazar Ali Toker; “Antakya’dan İnegöl’ e gelen Kasım Efendi, Abdülkadir Geylani’nin soyundandır. Kasım Efendi, anne tarafından Hz.Hasan, baba tarafından Hz. Hüseyin’e soyu dayandığından hem seyit hem de şerif olarak karşımıza çıkmaktadır. Kasım Efendi’nin önem arz eden bu şeceresini gösteren tabloyu inşallah yakın zamanda türbesine asarız. Kasım Efendi’nin, Cevahür’ül Ahbar eseri dışında, İstanbul Süleymaniye Kütüphanesinde bulunan 1200 beyitlik bir divanı bulunmaktadır” dedi.

 

İNEGÖL’DEKİ VAKIF MALLARINI YÖNETEN VE KONTROL EDEN KİŞİ KONUMUNDADIR

Toker; “Osmanlı Dönemi içerisinde önemli zatların, aynı zamanda Kasım Efendi’nin de Anadolu’nun çeşitli yerlerine gönderilmesi ile o bölgelerde yaşayan insanların ilim ve irfan sahibi olmaları sağlanmıştır. Bu maksatla Kasım Efendi, İnegöl ve çevresindeki insanlar için ilim konusunda yol gösterici olmuştur. Kasım Efendi, güvenilir bir zat olması hasabiyle, İnegöl’deki vakıf mallarını yöneten ve kontrol eden kişi konumundadır” dedi.

 

İSTANBUL’DA Kİ BÜTÜN ZATLARIN YOLU KASIM EFENDİ’YE ÇIKMAKTADIR

Kasım Efendi’nin Halveti tarikatı içerisinde önemli bir zat olduğunu söyleyen Toker; “ Kasım Efendi’nin Halveti tarikatı kolları içerisinde yer alan pirler ve şeyhlerin şeyhi konumundadır. İstanbul’a kadar giden halveti tarikatı kolları içerisinde önemli bir şahsiyet olarak karşımıza çıkmaktadır. İstanbul’da ki bütün zatların yolu Kasım Efendi’ye çıkmaktadır” dedi.

 

BAZI ESERLERİ HENÜZ TERCÜME EDİLMEDİ

Toker; Kasım Efendi’nin İnegöl’deki irşad görevinde, birçok eser telif ettiğini,  Cevahür’ül Ahbar’ın bu eserlerden biri olduğunu belirtti. Kasım Efendi’nin bu eseri dışında 20 eseri daha olduğunu ve birçok eserinin henüz daha tercüme edilmediğini  belirtti.

 

DEĞER VERİLMELİ

Programın sonunda Toker;  Kasım Efendi’nin, Hz.Mevlana gibi her sene, sene-i devriyesinde anılması, en azından mevlüt ile yad edilmesi,  onunla ilgili sempozyum düzenlenmesi ve çeşitli programlar yapılması gerektiğini ve ona gereken önemin her zaman verilmesi gerektiğini belirterek konuşmalarını sonlandırdı.

 

Programın sonunda Kasım Efendi için dua edildikten sonra, Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Yel tarafından Araştırmacı – yazar Ali Toker’e çini takdim edildi



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş