Bursa’nın sağlık profili hazırlandı

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Sağlıklı Kentler Projesi kapsamında hazırladığı Şehir Sağlık Profiline göre; Bursa’da nüfus yoğunluğu Türkiye ortalamasının 2,6 kat daha üzerinde çıktı. Ulaşımdan çevreye, sosyal hizmetlerden eğitime kadar birçok konuda Bursa’yla ilgili verileri ve ilçeler arası farklılıkları ortaya koyan Sağlık Profili, Bursalılara daha sağlıklı bir yaşam sunmak adına yapılacak çalışmalar için önemli bir altyapı oluşturuyor.

Yayınlama: 23.12.2014
1.866
A+
A-

Bursa Büyükşehir Belediyesi Sağlıklı Kentler Projesi kapsamında kentin sağlık alanında fotoğrafının çekildiği, insan sağlığını etkileyen bütün alanların niteliksel ve niceliksel olarak analiz edildiği Şehir Sağlık Profilini hazırladı.

 

Başta İl Sağlık Müdürlüğü ve İTÜ Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Handan Türkoğlu olmak üzere yerel paydaşların desteğiyle hazırlanan Şehir Sağlık Profili, ulaşımdan çevreye, sosyal hizmetlerden eğitime kadar birçok konuda Bursa’yla ilgili verileri ve ilçeler arası farklılıkları ortaya koydu. Atatürk Kongre Kültür Merkezi Koza Salonu’nda kamu kurumlarının, ilçe belediyelerin, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen Bursa Sağlık Platformu Toplantısı’nda Sağlık Profilinin hazırlık süreci ele alındı. Bursa Sağlıklı Şehirler Projesi Koordinatörü Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Nalan Fidan, 2000 yılından buyana Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin dahil olduğu Sağlıklı Şehirler Projesi süreci ve Şehir Sağlık Profilinin hazırlanmasında izlenen metodoloji hakkında bilgi verdi. Fidan; Bursa’ya ait birçok göstergenin ilçe bazlı haritalarla ifade edildiği Şehir Sağlık Profilinin Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından hazırlanan il bazlı “Türkiye Sağlık Profili”nin ardından aynı bakış açısıyla kent ölçeğinde hazırlanan ilk profil olduğunu, yerel paydaşlar için profilde yer alan ilçe bazlı verilerin yol gösterici olacağını ifade etti.






 

ŞEHİRLEŞME TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE

Şehir Sağlık Profilinin hazırlanması sürecinde destek veren İTÜ Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim Üyesi Handan Türkoğlu ise Şehir Sağlık Profili kapsamında Bursa’nın nüfus, konut, sosyal hizmetler, güvenlik, çevre, ekonomi ve ulaşım konularında yapılan tespitler hakkında bilgi vererek saptanan veriler ışığında Bursa ölçeğinde geliştirilen stratejileri katılımcılarla paylaştı. Bursa’nın şehirleşme oranının yüzde 89 ile Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu dile getiren Türkoğlu, bu durumun sanayileşmeden kaynaklandığını vurguladı. Birim alanda yaşayan kişi sayısı olarak ifade edilen nüfus yoğunluğu açısından Bursa’nın 258 değeriyle 98 olan Türkiye ortalamasının 2,6 kat üzerinde olduğunu hatırlatan Türkoğlu, “Konuttan memnuniyet oranı açısında ilçeler arası farklılıklar tespit ettik. Kent merkezinde yer alan ilçelerin memnuniyet oranlarının Büyükorhan, Harmancık, İznik, Yenişehir, İnegöl ve Mustafakemalpaşa ilçelerine göre daha düşük olduğu görüldü. Toplu ulaşımdan memnuniyet konusunda Gemlik ilçesi, diğer ilçelere göre daha memnun olarak fark yarattı. Güvenlik açısından ise Gürsu ilçesinde diğer ilçelere göre daha düşük bir memnuniyet oranı gözlendi” diye konuştu.

 

Toplantının sonunda söz alan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar ise, Şehir Sağlık Profilinin hazırlanmasına katkı sağlayan Bursa İl Sağlık Müdürlüğü ve İTÜ Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Handan Türkoğlu başta olmak üzere tüm kişi ve kurumlara teşekkür etti. Vardar, daha sağlıklı bir Bursa olma yolunda elde edilen verilerin yapılacak çalışmalara ışık tutacağını da sözlerine ekledi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş