İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği, 32. Mobilya ve Dekorasyon Fuarı (MODEF EXPO) çerçevesinde İnegöl Angelacoma Otel’de bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak, “İlçeden başkent olur mu demeyin olurmuş. Bunu İnegöl’ümüz bize ispat etti. Mobilyanın başkenti İnegöl’de bulunmaktan dolayı mutluyum” diye konuştu.
Düzenlenen programa, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl Kaymakamı Ali Akça, İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği Başkanı Ahmet Güleç, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren firma yetkilileri katıldı.
İNEGÖL’ÜN TEK HEDEFİ VAR
Yemeğe ev sahipliği yapan İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç konuşmasında şunları söyledi: İnegöl firmaları beraber düşünmeyi ve beraber yolda yürümeyi öğreniyor. Çünkü bir tane hedefimiz var. 2023 hedefimiz bütün sektörlere ve şehirlere bir hedef yüklemiş. Bu hedefe ulaşabilmenin yol haritasını da belirlemiş. Ama bu haritanın herkesin okuduğu bir tarafı var. Bizde mobilyacılar ve özellikle İnegöl şehri aslında bu haritayı çok yakın okuyoruz ve net biliyoruz. Çünkü biz Allah’a şükür hem şehrimizden hem de sektörümüzde ihracat fazlası veren sektörüz. Gerçekten Türkiye’nin ihtiyacı olan imalata dayanan bir sektörüz. İmalat çarpı ihracat… Eğer biz her sektörde Türkiye mobilya sektörü gibi diğer sektörlerde imalat edip dışarıya satarsa Türkiye’nin 2023 hedefini yakalamaması gibi bir ihtimal olmaz. Onun için imalatı daha çok önemsememiz lazım ve ihracat yapmamız lazım. Bunu mobilya sektörü yapıyor.
İNEGÖL İHRACATINI 12 KAT ARTTIRDI
2003 yılında 300 milyon dolar olan mobilya ihracatı 2 milyar 200 milyon dolara çıktı. Türkiye mobilyacısı son 10 ayda ihracatını yüzde 10 arttırdı. İnegöl 2003 yılında 25 milyon dolar mobilya ihracatı yaparken, bugün mobilya ihracatı 320 milyon dolar rakamlarına ulaştı. civarında olduğunu kaydetti.
HEDEF DÜNYAYA MOBİLYA SATMAK
İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise Fuarın ilk iki gününe ilişkin rakam vererek, fuarı 2 bin 513 yerli, 621 yabancı ve 345 toplam biletli olmak üzere 3 bin 479 profesyonel alıcının ziyaret ettiğini belirtti. Başkan Alinur Aktaş şöyle konuştu: Biz mobilyayla yatıyoruz mobilyayla kalkıyoruz. İnegöl mobilya sanayinde 30 bin kişi istihdam ediliyor. İnşallah daha güzel şeyler olacak. Biz artık dünyadaki başarılı örnekleri alıyoruz. Bütün dünyaya mal satmak gibi hedef koyduk.
YENİ FUAR ALANINN TAKİBİNDEYİZ
Başkan Aktaş, İnegöl’de kesinlikle fuar alanı olması gerektiğini belirterek, Yeni fuar alanının takiplerinde olduğunu söyledi.
GURUR DUYULACAK BİR TABLO
Programda konuşan İnegöl Kaymakamı Ali Akça ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: İnegöl 2013 yılında 585 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. Bu rakam Türkiye sıralamasına koyulduğunda dış ticaret fazlası olarak iller de dâhil yerleşim yerleri olarak baktığımızda İnegöl’ün sırası dış ticaret fazlası konumunda 7’nci sırada. Gurur duyulacak bir tablo. Bu gurur veren tabloyu değerli işadamlarımız yarattı. Bu rakamın içerisinde sihirli bir rakam daha var. Mobilya ihracatımız 313 milyon dolar seviyesinde, mobilya ithalatımız ise sadece 3,5 milyon dolar. İnegöl 2013 yılında 309 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi.
İNEGÖL SEKTÖRE LİDERLİK YAPIYOR
İnegöl’ün dış ticaret fazlası verme özelliğiyle model ekonomik şehir olarak Türkiye’ye örnek olacağını belirtti. ‘Mobilya sektörü bizim için çok önemli’ diyen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise İnegöl’ün üretim ve ihracatta Türkiye’ye liderlik ettiğinin altını çizerek, başarıyı sürdürülebilir kılmak için projeler üretilmesi gerektiğine dikkat çekti.
MOBİLYANIN BAŞKENTİ İNEGÖL’DE BULUNMAKTAN DOLAYI MUTLUYUM
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak ise yaptığı konuşmasında şunları aktardı: İlçeden başkent olur mu demeyin olurmuş. Bunu İnegöl’ümüz bize ispat etti. Mobilyanın başkenti İnegöl’de bulunmaktan dolayı mutluyum. Ülkemizde ihracatı ithalatından fazla olan tek ihracatçı konumundaki nadir sektörlerimiz arasında mobilya yer almaktadır. Büyüklüğü 9 milyar dolarlara yaklaşan mobilya sektörü yaklaşık 30 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Bu rakam yan sanayi ve ilişkili sektörlerle 500 binlere yaklaşmaktadır. Mobilya sektörünün ihracatı 2003’te 456 milyon dolarken 10 yılda yaklaşık 5 kat artarak 2013 yılında 2 milyar 147 milyon dolara yükselmiştir. 2012’de 1,9 milyar dolar olarak gerçekleşen mobilya sektörü ihracatımız 2013 yılında yüzde 17’lik bir artış yakalamıştır. Bu yılki rakamlara baktığımızda yine ülke ihracatının çok üzerinde artış trendinde olduğunu söyleyebiliriz. 2013 yılında 197 ülkeye ve bölgeye mobilya ihracatı gerçekleştirmiş olup, en fazla mobilya ihraç ettiğimiz 5 ülke sırasıyla Irak, Libya, Azerbaycan, Almanya ve Fransa olmuştur.
ÇİLEK TEŞVİKLERE DİKKAT ÇEKTİ
Çilek Mobilya Genel Müdürü Muzaffer Çilek ise Ekonomi Bakanlığının verdiği ihracat teşviklerini mobilyacıların kullanmalarını istedi. Teşviklerin son yıllarda arttırıldığına dikkat çeken Çilek, Kayserili mobilyacıların teşvikleri çok kullandığını söyledi. Teşvik konusunu mobilyacıların gündemine almasını da isteyen Çilek, yıllardır ihracat teşviklerini kullandıklarını açıkladı. Yaklaşık 4 saat süren yemekli toplantı karşılıklı soru cevap bölümüyle sona erdi.
Toplantının sonunda, Başkan Burkay, Veysel Parlak ve Çilek Mobilya Genel Müdürü Muzaffer Çilek’e plaket takdim edildi.