İTSO’da ‘Dış Ticarette İnovasyon’ konulu seminer veren Türkiye’nin önde gelen dış ticaret uzmanlarından Dr. Murat Seyisoğlu, hayatın her alanında olduğu gibi dış ticarette de inovasyonun çok önemli olduğunu belirtti.
Üyelerinin kurumsallaşmasına katkıda bulunmak amacıyla eğitim çalışmalarını hızlandıran İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, düzenlediği seminerlerle de özellikle mobilya sektöründe ihracatın artırılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. İTSO’nun, kısa bir süre önce kurulan İnegöl Mobilya İhracatçıları Derneği (İMİDER) ile ortaklaşa düzenlediği seminerde, Dış Ticarette İnovasyon teknikleri anlatıldı.
İnegöl’deki firmaların dış ticaret pazarlama ve operasyon sorumluları ile yurt dışı pazarlara açılmak isteyen firmaların temsilcilerinin katıldığı seminerin eğitmenliğini Dış Ticaret Uzmanı Dr. Murat Seyisoğlu yaptı. Seminerde yaklaşık 4 saatlik bir sunum gerçekleştiren Seyisoğlu, felsefi bir yaklaşımda bulunarak, bazılarınca deli olarak görülen insanların, aslında dünyayı değiştiren çılgın ve dahi insanlar olduğunu söyledi. Asilerin, uyumsuzların, sorun çıkaranların, dünyaya farklı bakan insanların asla göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Seyisoğlu, “Bazıları onları deli olarak görse de biz onları dahi olarak görürüz. Çünkü onlar dünyayı değiştireceklerini düşünecek kadar çılgın olan insanlardır. İnsan ırkının ilerlemesini sağlarlar” dedi.
İLGİLİ OLMAYANLA BAĞLANTI KURMAK
Seminere ilginç bir yaklaşımla giriş yaptıktan sonra kendini tanıtan Murat Seyisoğlu, inovasyonu, kısaca insanların işine değer katacak, para kazandıracak yeni tekniklerin, malzemelerin, tasarımların hayata uygulanması olarak tanımladı. “İnovasyon düşünülmeyeni düşünmektir. Adapte olmak ve ilham almaktır. İnovasyon bazen işinizle ilgili olmayan şeylerle bağlantı kurmaktır” diyen Seyisoğlu, İnovatif firma ve ürünlerden örnek verdi.
TERİMLER VE ÖDEME YÖNTEMLERİ
Dış ticarette inovasyon sistemleri ve gerekliliği üzerinde duran Murat Seyisoğlu, uluslararası ticarette kullanılan terimlerin çok iyi bilinmesi gerektiğini aksi halde ağır bedel ödeyeceğiniz bir sözleşmeye imza atılmış olabileceğini kaydetti. Dış ticarette çok sayıda akreditif (ödeme) yöntemi bulunduğunu belirterek, örneklerle açıklayan Seyisoğlu, temel ilkenin ödeme güvencesi, hız ve basitlik olduğuna vurgu yaptı. Mal mukabili ve vesaik mukabili ödemenin satıcı için, peşin ödemenin de alıcı için risk oluşturduğuna değinen Murat Seyisoğlu, “Öyleyse çözüm ne? Dünyada yeni ve Türkiye’de üç bankanın uyguladığı ödeme yöntemi var. BPO (Bank Payment Obligation) yönteminde alıcı taleplerini yazıyor, satıcı BPO’yu kabul ediyor, belgeleri bankasına götürüyor. Elektronik giriş yapılıyor. Elektronik havuzda alıcının istekleri ile eşleşme sağlanırsa ödeme yapılıyor. Eşleşme sağlanmazsa alıcı haberdar ediliyor. Kabul ederse yine ödeme yapılıyor. Finansal duruma uyun bir yöntem” şeklinde konuştu.
GERİLLA PAZARLAMA YÖNTEMLERİ
Dr. Murat Seyisoğlu, dış ticarette küçük işletmelerin kendilerine yer edinme çabalarını gerilla savaşına benzenti. Rakibi karşısında yetersiz kaynaklara sahip tarafın küçük ve gruplar halinde saldırılar yaparak, sürpriz çıkışlarla büyük savaşı kazanma çabasında olmasını gerilla savaşı olarak tanımlayan Seyisoğlu, “Dış ticaretteki küçük işletmelerin yaptığı da tam bu değil mi? Kısıtlı imkânlarla, alışılagelmiş yöntemlerin dışında taktiklerle, beklenmeyen yer ve zamanlarda pazarlama yöntemleri kullanırlar” dedi.
Seyisoğlu, küçük ölçekli işletmelerin yüksek maliyet nedeniyle dış ticaret departmanları oluşturamadığını, departman oluşturan büyük firmaların da bu bölümleri verimli kullanamadıklarını söyledi. Seyisoğlu, dış ticaret için en az bir yabancı dilde ticari, teknik ve hukuksal yetkinliği sahip, İngilizce bilen, ayrıca Uluslararası Ticaret Odası (ICC), yayınlarına, uygulamalarına, lojistik ve bankacılık sistemine hâkim bir personel bulundurulması gerektiğini sözlerine ekledi.
ÜYELERİMİZİN SÜREKLİ YANINDAYIZ
Öte yandan toplantı sonunda İTSO Başkanı Metin Anıl Dr. Murat Seyisoğlu’na teşekkür ederek plaket verdi. Anıl bu sırada yaptığı kısa konuşmada, üyelerinin her alanda bilgi ve deneyimlerini arttırmak için yoğun bir tempoyla çalıştıklarını söyledi. Son dönemde eğitim ve seminerlere ağırlık verdiklerini vurgulayan İTSO Başkanı Anıl, “İnegöl ekonomisinin yeni destanlar yazması için daha çok çalışmalı bilgilerimizi sürekli güncellemeliyiz. Odamız hem eğitim alanında, hemde her türlü sorunların aşılması sırasında üyelerinin yanında olmaya devam edecek. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.