Seçimlere MHP çatısı altında giren Erdoğan Kızmaz seçim dönemini ve sonrasını değerlendirdi. Birçok partiden teklif aldığını ifade eden Erdoğan Kızmaz, AKP’den ise teklif gelmediğini, bunun neticesinde ise MHP ile görüşüldüğünü ifade etti.
Manav hareketi ile birlikte siyasete atılan Erdoğan Kızmaz, o dönemde yaşananların hepsini Yeni Gazeteciler Derneği’nin ramazan sokağında kurduğu Ramazan Sohbetleri programında anlattı.
YA EN İYİSİNİ YAPALIM, YA DA HİÇ YAPMAYALIM
Programda Erdoğan Kızmaz, öncelikle kendisini ve Manavlar Derneği’ni tanıtarak konuşmasına başladı. Derneklerinin 2000’li yıllarda kurulduğunu ifade eden Kızmaz, kendisinin Başkanlığa gelmesinin ardından Manavlar Derneği’nin hızlı bir yükselişe geçtiğini belirterek, “Bir şekilde İnegöl’ün gündemine taşınmış. Bizler de 2011 yılında görev başına geldikten sonra, benim bir felsefem vardır; ya en iyisini yapalım, ya da hiç yapmayalım. Biz bunun için çalıştık” dedi.
SİYASET BENİM İÇİN 30 MART AKŞAMI BİTTİ
Manavlar Derneği olarak seçime girmediklerinin altını çizen Kızmaz, “Seçimler Türkiye’de belirli aralıklarla yapılıyor. Seçimlerde birileri aday olmakta. Bizler de bu seçimde aday olduk. Ama şunu ayırmak gerekiyor, Manavlar Derneği olarak biz seçime girmedik veya dernek olarak bir siyasi partiyi desteklemedik. Bir yerel seçim atmosferinde ben şahsım adına bir siyasi partiden meclis üyesi adayı oldum. Bu sırada Dernek Başkanlığı görevimi de bir başka arkadaşıma devrettim. Seçimi kazanamadığımız için ben tekrar dernek başkanlığına geri döndüm. Yani 30 Mart akşamıyla beraber siyasetle aramıza yeniden mesafeyi koyduk. Siyaset benim için 30 Mart akşamı bitti” dedi.
BİZ MANAVLAR PARTİSİ OLARAK SEÇİME GİRMEDİK
Manavlar Derneği’nin bir siyasi partiye destek vermiş gibi gösterilerek birilerinin buradan pay kapmaya çalıştığını dile getiren Erdoğan Kızmaz, “Seçim öncesi siyasi partiler derneğimizi ziyaret ettiğinde adaylık teklifleri oldu. Biz de teşekkür ettik. Sonra kendi kurullarımızda bunu değerlendirdiğimizde ortaya bu sonuç çıktı. Ama şunu ayırmak lazım, burada dernek aday olmadı. Biz Manavlar Partisi olarak seçime girmedik. Bugün hala dernek Başkanlığı, yöneticiliği yapıp siyasi partilerde de görev alan arkadaşlarımız var. Bu çok seslendirildiği için böyle oldu. Manavlar olarak baktığınızda biz kimsenin oyuna da ipotek koymadık. Biz insanları ayrıştırmak adına da dernekçilik yapmıyoruz. Ama bu birilerinin işine geliyorsa, kullanılıyor. Israrla birileri buradan pay kapma yarışına giriyor” dedi.
İNEGÖL’DE 236 BİN KİŞİNİN ORTAYA KOYDUĞU GÜZELLİK VAR
İnegöl’de çok başarılı derneklerin olduğunu ifade eden Kızmaz, “Dernekçilik olarak bakıldığında bu işleri güzel şekliyle götürenler var. Baktığınızda bunların başında Kafkas Derneği var, Kafkasspor var. Bal-Göç var. Bal-Göç çok ayrı bir şey. Uluslar arası şenlikler düzenliyorlar. Ertuğrulgazi Derneği var. Bunların yanında faaliyetlerde bulunan derneklerimiz de var. Rumeli Kültür Derneği’nin güzel etkinlikleri var. Ama bu bir ayrışma noktasında olmamalı. Önemli olan kültürleri, gelenekleri ortaya koymak. İnegöl’de 236 bin kişinin ortaya koyduğu güzellik var. Yoksa her dernekçi kendi lokalinde kendi insanıyla oturmaya devam ederse olmaz” diye konuştu.
DERNEK İÇİNDEN ÇOK FAZLA SES ÇIKARTAN OLMADI
Dernek Başkanlığına seçim sonrası yeniden dönmesinin dernek içinde tepkilere yol açtığının hatırlatılması üzerine Kızmaz, “Ben seçimden önce dernek başkanlığından istifa etmedim. Kendi aramızda görüşüp Başkan Yardımcımız Seydi Oktay’a sen bu işi götür dedim. Seçimden sonra da Seydi Oktay ben bırakıyorum dedi, istifa falan da olmadığı için ben devam ettim. Dernek içinden çok fazla ses çıkaran olmadı. 17 kişilik dernek yönetimi olarak toplandık, isterseniz olağan üstü kongre yapalım dedim. 17 kişiden 1’i hariç kongreye gerek olmadığını söylediler. Derneğimizin olağan genel kurulu da 2015 Mayıs ayında yapılacak. O zaman şartlara bakıp aday olup olmayacağımızı konuşuruz” ifadelerini kullandı.
DİĞER PARTİLERDEN DE TEKLİFLER VARDI
Seçim sürecinde partilerle yaptıkları görüşmeler hakkında da konuşan Kızmaz, “MHP’ye yaklaşımımız ideolojik değil. Demokrat Parti’den de, Büyük Birlik Partisi’nden de, Saadet Partisi’nden de teklifler vardı. MHP’de vardı. Ben bir başka partiden Belediye Başkan adayı da olurdum. Ama mesele o değil. Saadet Partisi o günkü şartlarda meclis üyesi olun teklifinde bulundu. Belediye Başkan yardımcılığı olur dendi. Biz kendilerine teşekkür ettik. Bu da güzel bir şey. İnegöl’de 236 bin kişi yaşıyor, hangi parti olursa olsun size bir teklif geliyorsa bu hoş bir şey” açıklamalarında bulundu.
AK PARTİ’DEN TEKLİF GELMEDİ
Erdoğan Kızmaz, AK Parti ile Manavlar Derneği’nin arasında seçim öncesi siyasetle ilgili bir görüşme olmadığını da açıkladı. Kızmaz, “AK Parti’den bize herhangi bir teklif gelmedi. Orayla ilgili bir şey olmayınca siyasi konjektür içerisinde MHP’den böyle bir teklif geldi” dedi.